UA-30659057-1

Pick a color

Layout

Boxed
Wide

Layout width

1200
1040
960

Select headings font

Background (Boxed)

/ Roditelj info centar / Porodiljsko odsustvo i godišnji odmor

Porodiljsko odsustvo i godišnji odmor

Porodicni godisnji odmor i porodiljsko
Roditelj on 17/01/2010 - 15:00 in Roditelj info centar

Pitanje: Poštovani, porodiljsko odustvo mi ističe u julu, a čula sam da odmor od prošle godine moram da iskoristim najkasnije do juna. Da li je to tačno?

Odgovor: Poštovana, tačno je. Odmor iz jedne kalendarske godine morate da iskoristite do juna naredne godine, a žene na porodiljskom odustvu nemaju privilegiju da taj rok eventualno pomere.

Porodicni godisnji odmor i porodiljsko

13 POST COMMENT
Rate this article

Send Us A Message Here

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

13 Comments
 • 05/01/2012

  molim za pomoc….
  hitno!
  Radila sam duze od 6 meseci i stekla pravo na godisnji odmor….Medjutem tad krajem maja 2010 godine saznala sam da sam trudna i lekar je otvorio trudnicko bolovanje zbog odrzavanja trudnoce….
  porodila sam se januara 2011 godine….
  pocela sam sa radom krajem decembra 2011.
  sada 2012 poslodavac kaze da nemam prava na godisnji odmor…..
  ko je u pravu?
  unapred hvala

  milica
  Reply
 • 27/02/2014

  Imam pitanje….. Od 7. 12. 2012 sam bila na trudnickom bolovanju, porodila se 06.07.2013. pocinjem da radim pocetkom juna 2014. Da li imam pravo na godisnji odmor iz prosle godine, 2013…….

  Marija
  Reply
  • 28/02/2014

   Poštovana, imate pravo, odmor možete da iskoristite do kraja juna (odmor iz prethodne godine).

   Roditelj
   Reply
 • 26/03/2014

  Postovani, potreban mi je savet ako je moguce.
  Trenutno sam na porodiljskom i isplate za trudnicko od 35% nisam dobijala od oktobra, znam da grad nema novca i da svima kasni ali sam pre par dana saznala da ja nisam na spiskovima ni za isplate koje slede jer moj poslodavac nije dostavljao doznake od pocetka. Interesuje me koja su moja prava u ovom slucaju, da li poslodavac ovo sme da radi?

  Hvala

  Sanja
  Reply
  • 26/03/2014

   Postovana, najbolje je da proverite u vašoj firmi, ali se verovatno radi o tome da nisu uplatili doprinose. Sve dok ne izmire doprinose, oni ne mogu ni da predaju Vašu dokumentaciju, te vaša trudnoća za državu i ne postoji! I kada Vas prijave, te uplate kasne. Jedino što možete da uradite je da zovete inspekciju rada, ako to želite javite nam se na info@roditelj.org da Vas spojimo sa našom pravnicom.
   Srdačan pozdrav

   Roditelj
   Reply
   • 26/03/2014

    Hvala na brzom odgovoru :) Da li postoji neki rok za prijavljivanje trudnica i da li to moze da se refundira godinu dana unazad? Hvala na pomoci,ja sam jako zbunjena i jos uvek nisam donela odluku sta kako da na najbolji nacin reagujem.

    Sanja
    Reply
    • 26/03/2014

     Vi vas novac morate dobiti, kad tad, jer na njega imate pravo.

     Roditelj
     Reply
 • 09/04/2014

  Postovani,
  15.06.2014 mi istice porodiljsko bolovanje i nega deteta. Dobila sam izvestaj od fizijatra koji prati dete sa zahtevom za produzenje bolovanja. Razlog je usporen razvoj jer je dete rodjeno u 26 nedelji trudnoce. Ko treba da mi da uput lekarskoj komisiji? Pedijatar ili ginekolog? Ovaj deo mi nije jasan, a nema ko da me posavetuje, jer u Vrbasu lekarska komisija tvrdi da po zakonu ne mogu produziti porodiljsko bolovanje, a pedijatar da ne moze dati uput lekarskoj komisiji jer mi nije ni otvorio bolovanje. Bolovanje je otvorio ginekolog. Kod kog lekara po uput lekarskoj komisiji? Kako da ostvarim pravo da budem uz svoje dete? Da li se radi o produzetku ” nege deteta” ili o ” posebnoj nezi deteta”?
  Srdacan pozdrav!

  Tanja
  Reply
 • 28/04/2014

  Postovani,ja sam kao samostalni preduzetnik stavila radnju u mirovanje kako bi ostvarila pravo na pun iznos bolovanja, sada sam inace na porodiljskom koje mi istice polovinom avgusta. Kako bi mogla da probam da ga produzim?

  Donka
  Reply
  • 28/04/2014

   Poštovana,
   Moguće je produžiti porodiljsko bolovanje radi posebne nege deteta uz adekvatnu dijagnozu pedijatra ukoliko je dete prevremeno rodjeno ili bilo u inkubatoru ili radi podsticanja razvoja deteta, kao i uz dijagnozu koju postavi fizijatar ili neurolog. Dalje se porodilja upućuje na komisiju u zavisnosti od opštine gde živi kao i Doma zdravlja. Postoje iskustva gde se majkama produžavalo porodiljsko jer je dete bilo previše vezano za majku. Papirologija se sakuplja mesec dana pre isteka porodiljskog. Lekarska komisija odobrava odsustvo sa posla od mesec dana do šest meseci, u zavisnosti od procene slucaja.
   Za vreme porodiljskog bolovanja kao i odsustva radi posebne nege deteta, poslodavac ne može otkazati porodilji Ugovor o radu. Za to vreme ona prima naknadu 100% od zarade.

   Roditelj
   Reply
 • 23/06/2014

  Postovani,
  Da li moze da se spoji mesec dana bolovanja na sebe od specijaliste i mesec na deteod pedijatra i da se tako dobiju dva meseca bolovanje bez izlaska na komisiju?

  Tatjana
  Reply
  • 23/06/2014

   Poštovana, nema prepreke za tako nešto, samo proverite da li kod bolovanja za dete možete da uzmete mesec dana, a bez odlaska na komisiju.

   Roditelj
   Reply
 • 09/07/2014

  kod mene je problem nastao od pocetka porodiljskog, poslodavac mi ne
  uplacuje nista iako smo dobili resenje od socijalnog da je duzan da uplati kada i
  ostalim radnicima. Po resenju, porodiljsko je pocelo 30.03.2014 tu se javlja jos
  jedan problem, jer je poslodavac firmu prodao sredinom juna. Nov poslodavac
  ne zeli da mi isplacuje stara dugovanja od pocetka porodiljskog , vec od
  trenutka kada preuzme zvanicno firmu. Ne znam sta da radim i kome da se
  obratim za pomoc, cula sam da inspekcija rada nije nesto azurna a od nekih
  advokata sam cula da oni koji tuze ne dobiju ono sto im sleduje. Do danas
  nisam primila nista, zivim privatno a sa jednom platom od muza jedva imamo i
  za pelene detetu da kupimo, a da ne spominjem dohranu jer sam mleko izgubila
  od nerviranja. hvala na pomoci.

  zlocko
  Reply