Porodiljsko odsustvo i godišnji odmor

| 17/01/2010 | 8 Comments

Pitanje: Poštovani, porodiljsko odustvo mi ističe u julu, a čula sam da odmor od prošle godine moram da iskoristim najkasnije do juna. Da li je to tačno?

Odgovor: Poštovana, tačno je. Odmor iz jedne kalendarske godine morate da iskoristite do juna naredne godine, a žene na porodiljskom odustvu nemaju privilegiju da taj rok eventualno pomere.

Porodicni godisnji odmor i porodiljsko

Tagovi: , ,

Categorije: Roditelj info centar

O autoru članka ()

Udruženje Roditelj osnovano je 2006. godine sa ciljem da se bori za prava roditelja u Srbiji. Pratite nas na društvenim mrežama, budimo u kontaktu

Komentari (8)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. milica says:

  molim za pomoc….
  hitno!
  Radila sam duze od 6 meseci i stekla pravo na godisnji odmor….Medjutem tad krajem maja 2010 godine saznala sam da sam trudna i lekar je otvorio trudnicko bolovanje zbog odrzavanja trudnoce….
  porodila sam se januara 2011 godine….
  pocela sam sa radom krajem decembra 2011.
  sada 2012 poslodavac kaze da nemam prava na godisnji odmor…..
  ko je u pravu?
  unapred hvala

 2. Marija says:

  Imam pitanje….. Od 7. 12. 2012 sam bila na trudnickom bolovanju, porodila se 06.07.2013. pocinjem da radim pocetkom juna 2014. Da li imam pravo na godisnji odmor iz prosle godine, 2013…….

  • Roditelj says:

   Poštovana, imate pravo, odmor možete da iskoristite do kraja juna (odmor iz prethodne godine).

 3. Sanja says:

  Postovani, potreban mi je savet ako je moguce.
  Trenutno sam na porodiljskom i isplate za trudnicko od 35% nisam dobijala od oktobra, znam da grad nema novca i da svima kasni ali sam pre par dana saznala da ja nisam na spiskovima ni za isplate koje slede jer moj poslodavac nije dostavljao doznake od pocetka. Interesuje me koja su moja prava u ovom slucaju, da li poslodavac ovo sme da radi?

  Hvala

  • Roditelj says:

   Postovana, najbolje je da proverite u vašoj firmi, ali se verovatno radi o tome da nisu uplatili doprinose. Sve dok ne izmire doprinose, oni ne mogu ni da predaju Vašu dokumentaciju, te vaša trudnoća za državu i ne postoji! I kada Vas prijave, te uplate kasne. Jedino što možete da uradite je da zovete inspekciju rada, ako to želite javite nam se na info@roditelj.org da Vas spojimo sa našom pravnicom.
   Srdačan pozdrav

   • Sanja says:

    Hvala na brzom odgovoru :) Da li postoji neki rok za prijavljivanje trudnica i da li to moze da se refundira godinu dana unazad? Hvala na pomoci,ja sam jako zbunjena i jos uvek nisam donela odluku sta kako da na najbolji nacin reagujem.

 4. Tanja says:

  Postovani,
  15.06.2014 mi istice porodiljsko bolovanje i nega deteta. Dobila sam izvestaj od fizijatra koji prati dete sa zahtevom za produzenje bolovanja. Razlog je usporen razvoj jer je dete rodjeno u 26 nedelji trudnoce. Ko treba da mi da uput lekarskoj komisiji? Pedijatar ili ginekolog? Ovaj deo mi nije jasan, a nema ko da me posavetuje, jer u Vrbasu lekarska komisija tvrdi da po zakonu ne mogu produziti porodiljsko bolovanje, a pedijatar da ne moze dati uput lekarskoj komisiji jer mi nije ni otvorio bolovanje. Bolovanje je otvorio ginekolog. Kod kog lekara po uput lekarskoj komisiji? Kako da ostvarim pravo da budem uz svoje dete? Da li se radi o produzetku ” nege deteta” ili o ” posebnoj nezi deteta”?
  Srdacan pozdrav!

Komentarišite

Partly powered by CleverPlugins.com