UA-30659057-1

Pick a color

Layout

Boxed
Wide

Layout width

1200
1040
960

Select headings font

Background (Boxed)

/ Dojenje / Mleko je u glavi

Mleko je u glavi

dojenje
Angelina on 30/04/2010 - 11:31 in Dojenje

Kad bi čuli da dojim, svi od reda bi pitali ‘A je l’ imaš mleka?’ Nisam ni znala da majka može da nema dovoljno mleka za svoje dete dok nisu krenuli s brižnim pitanjima.

‘Imaš li mleka?’ ‘Imaš li mleka?’, znači podrazumevaju da se često dešava i da nemaš. Još samo da krenu da pitaju, ‘A je l’ dete nije bolesno?’ pa da upotpune svoje pozitivno dejstvo.

Mleko je u glavi

Porodila sam se kod kuće bez nevolja i ćerčici odmah dala da sisa. Kolostruma je odmah bilo, i ona je brzo zaspala. Bile smo pošteđene bolničkih ograničenja i problema dohrane u porodilištima, ali su zato pritisci druge vrste učinili svoje i pravo mleko mi je vrlo sporo nadolazilo. Dete je plakalo i nekoliko puta sam ga dohranila tokom tih prvih sedam dana, ali sam bila očajna jer sam znala da se količina mleka uspostavlja upravo sisanjem i da dohrana na samom početku znači manje mleka u budućnosti.

Naoružajte se strpljenjem i samopouzdanjem

Usledili su brojni nekorisni i polukorisni saveti, kao i dolazak babe koja je s vrata viknula ‘Ti nemaš mleka! Dete je gladno!’. Borba da ipak dojim svoje dete trajala je danima, dodatno otežana jednodnevnim stomačnim tegobama usled kojih skoro ništa nisam jela preko 24 časa. Mleka tek tada nije bilo.

Na kraju sam se za podršku okrenula internetu. Kao sumanuta čitala sam šta sam stigla, da bih u jednom trenutku naišla na pomen muškog dojenja! Našla sam potom članak o ocu sa Šri Lanke kome je žena umrla na porođaju, a čije je dete odbijalo svaku vrstu veštačkog mleka. Višestruko očajan, posle nekoliko dana mučenja i bezuspešnog traganja za rešenjem, otac je prvio ćerku na grudi i zaplakao. Dete je, međutim, našlo njegovu bradavicu i počelo da sisa, a mleko je samo poteklo! Eto kraja pitanju zašto muškarci imaju bradavice: prirodni plan- B za novorođenčad koja ostanu bez majke.

Elem, sred tragičnosti cele priče ostala sam zgranuta. Muškarci mogu da doje, a ja ne mogu! I tu mi je ‘pukao film’. Rasplakala sam se, razbesnela, i nedugo potom, 12 dana pošto sam se porodila, dobila sam mleko. Moja ćerka je isključivo sisala punih pet meseci, kada je sama tražila da proba čvrstu hranu. Danas, 14 meseci kasnije, ona je zdrava, napredna i veoma živahna, i još uvek povremeno uživa da sisa moje mleko.

Blaga Lazić, majka volonter Udruženja babica Srbije

Udruženje babica Srbije

Za dobar početak dojenja – šta majka treba da zna

 • Nije prirodno, i ne dešava se često, da majka nema dovoljno mleka za svoje dete. Do nedostatka mleka kod porodilje može doći usled retkih fizioloških stanja, odvojenosti od deteta (jer nije imala dovoljno prilike da ga doji) i stresa.
 • Ako se ispostavi da nemate dovoljno mleka ne žurite sa dohranom. Postoje prirodni načini da se podstakne laktacija. Pošto količina mleka u grudima zavisi od njihovog pražnjenja može se desiti da Vas dohrana odvede potpunom prelasku na veštačko mleko.
 • Stres je najčešće prouzrokovan bolničkim iskustvom majke ili deteta, a neretko i pritiscima brižne okoline koja neosnovano i bezobzirno podseća majku da se može desiti da nema dovoljno mleka.
 • Detetu treba dati da sisa odmah po rođenju. Najveći broj dece ima potrebu da sisa tokom prvog sata po rođenju. Kolostrum koji se tada luči prebogat je imunoglobulinima, a sisanje je takođe korisno za majku jer podstiče rađanje posteljice i smanjuje krvarenje iz materice. Tražite da Vam se obezbedi ovo dragoceno vreme sa detetom.
 • Dete ima potrebu i treba da sisa što češće u prvim nedeljma života. Time se uspostavlja odgovarajuća količina mleka. Majčino mleko se takođe vari mnogo brže od formule tako da su novorođenčetu česti obroci zaista potrebni. U najvećem broju porodilišta bolnički raspored određuje kada ćete moći da dojite svoje dete.
 • Decu dohranjuju u porodilištima. Mnoge majke se žale da im decu donose na podoj situ. Jedini način da majka u ovakvom položaju održi ikakvu količinu mleka je da se neprestano izmlazava, a postoje porodilišta koja ni pumpe za grudi ne dozvoljavaju.
 • Napredovanje Vašeg deteta najbolji je pokazatelj toga imate li dovoljno mleka. Pritom ukoliko je na kraju prvog meseca Vaše dete jednako teško kao na rođenju, ono je opet dobilo na težini jer gotovo sva deca izgube na masi u prvim danima života.

   Ovaj tekst dobili smo ljubaznošću Udruženja babica Srbije i njhove predsednice, babice Divne Miljković. Udruženje RODITELJ i Udruženje babica Srbije sarađuju i zajednički se bore za dobrobit roditelja i dece i privilegiju da što više mališana uživa u blagodetima majčinog mleka.

   Ukoliko imate bilo kakvo pitanje vezano za dojenje, probleme s dojenjem javite nam se! Naše mame savetnice za dojenje, ili babice daće Vam brz i koristan savet.

  • Ukoliko sumnjate u to da nemate dovoljno mleka, ne dozvolite da vas savlada strah. Uložite snagu u to da sebi obezbedite dovoljno mira s detetom, vodite više računa o ishrani i unosu vode, i pokušajte da se opustite. Pratite napredovanje deteta i potražite stručan savet.
  • 4 POST COMMENT
   Rate this article

   Send Us A Message Here

   Your email address will not be published.

   You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   4 Comments
   • 20/09/2011

    Slažem se da je sve u glavi.
    Ja sam petnaestog dana od porođaja bila odvojena od bebe zbog komplikacija od porođaja. Taman onda kada smo se i beba i ja usaglasile oko dojenja. Ali ja sam donela odluku da ću sve učiniti da nastavim sa dojenjem kada izađem iz bolnice. Bebu su kod kuće hranili na flašicu, a ja sam se u isto vreme izmuzala u bolnici. Naravno bilo je skeptika koji su mi govorili da nema šense da beba sisa sada kada je osetila flašicu, ali su mi oni samo budili inat i moja volja je bila još jača. Smatrala sam da i ako nepristane odmah pristaće da sisa kada bude bila gladna. Prošlo je dvadeset dana pakla i došao je trenutak da je ponovo stavim na grudi. Moja Tijana me je pogledala pravo u oči, a onda je povukla bradavicu kao da se nikada nismo razdvajale. To je bila najlepša nagrada za sav moj trud. Tijana sada ima jedanaest meseci i još klopa mamu iz sve snage.

    Stanković Jelena
    Reply
   • 08/08/2012

    Moja beba ima mesec i po dana i bile smo u savetovalištu pre dva dana i ona je dobila od zadnjeg pregleda nešto više od 600 grama i doktorka je rekla da ću morati da je dohranjujem jer je trebala i malo više da dobija. od tada tj zadnja 2 dana meni jako sporo nadolazi mleko i sve se više i više plašim da neću imati dovoljno mleka, i kad god zaplače ja pomislim da je gladna i dajem joj da sisa. Jako se plašim da će biti gladna i da neće lepo napredovati.

    v
    Reply
    • 24/08/2012

     u svom mailu niste napisali sa koliko je beba rođena, sa koliko napustila bolnicu, u kom vremenskom periodu je dobila tih 600+ grama. 600g nije slabo napredovanje jer je bitno da beba napreduje, ali da biste bili sigurni da dobija dovoljno masnijeg mleka od koga se bolje napreduje potrebno je da pratite sledeći raspored tokom podoja.

     Bebi date da sisa jednu dojku. Posle nekih desetak minuta podignete je da podrigne. Kada podrigne vratite je na istu dojku i bebu pustite da sisa dok sama ne ispusti dojku. Tako ćete biti sigurni da je posisala i ono zadnje, masnije mleko. Kad ispusti dojku podignete je da podrigne. Nakon što je podrigla ponudite joj drugu dojku. Opet sisa nekih desetak minuta pa je podignete da podrigne. Nakon podriga vratite je na istu dojku i pustite bebu da sisa dok ne ispusti sama. Kad ispusti opet podrigivanje. Ukoliko beba traži još da sisa vratite je na dojku kojom ste započeli podoj i pustite je da sisa koliko želi. Kad započinjete naredni podoj obavezno počnite dojkom kojom ste završili prethodni da biste bili sigurni da je beba posisala svomasnije mleko.

     Što se tiče nestajanja vašeg mleka probajte da se opustite. Mleko ne može da nestane “preko noći”. Ono što može da se desi je da zbog stresa dođe do blokade mleka. Blokada znači da se mleko ne otpusta iz dojki, ali ono nije nestalo. Da biste prevazišli ovaj problem potebno je da se opustite. Možda bi vam prijao topao tuš pre podoja, kratka šetnja…

     Ako i posle opuštanja sumnjate da se količina mleka smanjuje onda počnite da se izmuzavate posle podoja. Nakon što beba završi sa sisanjem vi izmuzite sve što je ostalo u toj dojci, a nakon toga nastavite da izmuzavate i “na prazno” jer se tako šalje signal vašem telu da je potrebno još mleka. Nakoh 3-4 dana će se količina mleka povećati.

     Ukoliko beba traži češće da sisa dozvolite joj. Visoke temperature obično traže i unos više tečnosti pa je možda vaša beba žedna i zato traži dojku. Ukoliko beba traži da sisa u periodu kraćem od 2h onda joj uvek nudite istu dojku. Čestim menjanjem dojke beba posisa samo ono vodenastije mleko od koga se slabo napreduje, zato je bitno vraćati je na istu dojku, da bi posisala i ono masnije mleko.

     Nadam se da sam vam pomogla.

     Ukoliko imate još nekih pitanja pišite nam ili pozovite našu savetnicu telefonom na broj 060 329 20 41. Savetnica je dežurna od 17 do 20h.

     Roditelj
     Reply
   • 07/09/2012

    Postovani, najzad sam procitala jedan kvalitetan tekst vezan za dojenje i drago mi je kad procitam da mleko ne nestaje preko noci. Moja bebica ima mesec i po dana, rodjena je sa 3700, na mesecnoj kontroli imala je 4300. Dojim medjutim kolicina mleka mi se veoma smanjuje u poslednjih desetak dana. Cesto imam utisak da beba sisa na prazno. probala sam i da je dohranim, da vidim kako ce reagovati ali nije bila najsrecnija. Da li mozete da me posavetujete kako sve, s moje strane, mogu da povecam kolicinu mleka, da spasim ono sto se spasti moze? Hvala unapred!

    Nada
    Reply