Otac i odsustvo radi nege deteta

| 04/04/2011 | 30 Comments

Pitanje: Kada otac deteta može da koristi porodiljsko odsustvo, a kada odsustvo radi nege deteta?

Odgovor:

 • Otac deteta može da koristi pravo na porodiljsko odsustvo (prva tri meseca života deteta) u slučaju kad majka napusti dete, umre ili je iz drugih opravdanih razloga sprečena da koristi to pravo . To pravo otac deteta ima i kada majka nije u radnom odnosu.
 • Pravo na odsustvo radi nege deteta (posle tri meseca) ima kada majka radi, i vrati se na posao.

Tata na odsustvu radi nege detetaIzvor fotografije

Slični tekstovi :

Tags: ,

Category: Roditelj info centar

About the Author ()

Udruženje Roditelj osnovano je 2006. godine sa ciljem da se bori za prava roditelja u Srbiji. Pratite nas na društvenim mrežama, budimo u kontaktu

Comments (30)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Otac says:

  Jedan od dokumenata koji je potreban za otvaranje bolovanja oca radi nege deteta je i potvrda od lekara. Interesuje me od kog lekara otac uzima potvrdu?

 2. admin says:

  Najbolje da pitate vašeg pedijatra, mi, na žalost, nemamo tu informaciju

 3. Pavle Ristić says:

  Otac sam šestomesečne bebe. Majka u prvih 5 meseci nije bila zaposlena. U međuvremenu se zaposlila. Ja sam sve to vreme zaposlen. Da li mogu sada da koristim odsustvo radi nege deteta?

 4. admin says:

  @Otac, naknadno smo proverili, kada otac koristi odsustvo radi nege deteta, a majka se vraca na posao, ne dostavlja se lekarska doznaka. Potreban je pisani sporazum roditelja o tome da majka prekida, a otac nastavllja odsustvo, resenje o prestanku odsustva majke koje izdaje njen poslodavac i resenje poslodavca oca o tome da on nastavlja koriscenje odsustva. Otac podnosi svu ostalu dokumentaciju koja se odnosi na visinu plate u periodu od 12 meseci i sl.

  @Pavle Ristic – Otac moze koristiti odsustvo radi nege deteta, samo ako je majka ostvarila pravo na isto na osnovu porodjaja i to u tacno propisanom zakonskom roku (najranije 45, a najkasnije 28 dana pre termina za porodjaj).

 5. Miki says:

  Ja i moja zena smo dobili trece dete. Ona ima pravo na porodiljsko odsustvo dve godine, medjutim i meni i njoj bi zbog prirode posla kojim se bavimo odgovaralo da ona bude jednu i po godinu odsutna i onda da se vrati na posao, a ja da uzmem preostalih 6 meseci porodiljskog. Da li je to izvodljivo i kako?

 6. admin says:

  Poštovani Miki, izvodljivo je, ali se za više informacija javite u našu kancelariju gde će vas uputiti na našu pravnicu:
  011 / 3165-375
  011 / 3165-376

 7. Boba says:

  Postovani,

  Moja supruga koristi porodiljsko odsustvo u trajanju od samo 3 meseca zbog prirode svog posla. Pocinje da radi 03.01.12.
  Da li ja mogu da uzmem odsustvo radi nege deteta preostalih 9 meseci obzirom da sam u radnom odnosu na odredjeno vreme koje mi istice 01.02.12.? Ako mogu sta je sve potrebno?

  Unapred zahvalan

 8. Staša says:

  Poštovani, da li otac može da uzme odsustvo radi nege deteta i kada dete navrši pet, šest meseci ili je to moguće uraditi samo nakon tri meseca kada se završi porodiljsko?

 9. admin says:

  Poštovani Bobo, da bi kontaktirali sa našom pravnicom, javite se u našu kancelariju telefon je 011/3165 375. Hvala Vam!

  Staša, imate pravo da uzmete porodiljsko, tj. odustvo radi nege deteta u bilo kom trenutku od navršenih bebinih 3 meseca, do isteka bolovanja. Uslov je da supruga počne da radi.

 10. Aleksa says:

  Postovani,

  Supruga I ja imamo jedno dete starosti 6 godina.
  Drugo dete je na putu, termin je u januaru.
  S obzirom da je supruga ne zaposlena a ja sam u stalnom radnom odnosu, da li imam pravo na ostvarenje porodiljskog odsustva ili odsustva radi nege deteta ?

  Unapred zahvalan, Aleksa

 11. Sasa says:

  Mogu Vam reci da je pravo vitestvo da otac ode na bolovanje (odsustvo radi nege deteta). Prvo , traze vam da otvorite bolovanje , ali kad odete kod vaseg doktora opste prakse on ne zna pod kojom sifrom se otvara. Pa vas upucuje kod ginekologa koji ima odgovor da on ne moze da vodi “muskarca”. Pa vas upucuju u pravnu sluzbu vaseg doma zdravlja, gde se ogradjuju da oni to neznaju i da nije njuihova nadleznost.I tako u krug, i ja imam ovaj problem jer treba da dostavim doznake ,ali niko ne zna kako da vam otvori bolovanje !!!!

 12. admin says:

  Poštovani Aleksa i Saša, javite se u našu kancelariju za konakt pravnice 011/3165-375 i 3165-376

 13. Zabrinuti says:

  Iz gore navedenog vidi se da je moje pravo zakonom zagarantovano. Ono sto me dosta brine je da li je moguce, na bilo koji nacin, da poslodavac ne izda saglasnost za moj odlazak na odsustvo radi nege deteta? U tom kontekstu, koliko ranije od dana odlaska na odsustvo moram da izvestim poslodavca o svojoj nameri?
  Hvala!

  • admin says:

   Mi nemamo informaciju da je taj rok negde definisan, ali savetujemo da postujete barem rok koji je Vasim ugovorom o radu predvidjen kao otkazni rok za slucaj da dajete otkaz, kako bi Vas poslodavac mogao da planira odsustvo i eventualno obezbedi zamenu.

 14. Staša says:

  Poštovani,
  da li ta izjava supruge da prepušta ostatak zakonom predviđenog vremena za odsustvo radi nege deteta ima neku posebnu formu?

  Hvala!
  Staša

  • admin says:

   Postovana Stasa,

   Ne postoji propisana forma za ovu izjavu. Ona moze biti napisana i rukom. Bitno je da sadrzi podatke detata i oba roditelja, nazive poslodavca za oba roditelja, datum kada majka prekida odsustvi i datum kada ga otac zapocinje. Na primer: Mi, dole potpisani, saglasni smo da majka deteta_______rodjenog_______zaposlena kod___________prekine odsustvo radi nege deteta dana___________, a da otac deteta zaposlen kod__________ zapocne odsustvo dana__________(dan iza toga).
   Izjavu potpisuju oba roditelja.

   • Vesna Rodić says:

    Poštovani,
    Da li je obavezno da otac deteta započne odsustvo dan nakon što majka prekine odsustvo radi nege deteta? Da li je moguće da otac započne odsustvo 2 meseca nakon što majka prekine svoje odsustvo i vrati se na posao?

    • Roditelj says:

     Da, otac može uzeti odsustvo radi nege deteta samo ukoliko se majka vrati na posao. POtrebna je potvrda o njenom zatvaranju bolovanja.

 15. Nenad says:

  Supruga I ja ocekujemo prvo dete , termin je u junu.
  S obzirom da je supruga ne zaposlena a ja sam u radnom odnosu na odredjeno vreme, radim u vojsci kao profesionalni vojnik, da li imam pravo na ostvarenje porodiljskog odsustva od tri meseca, i kako to svoje pravo da ostvarim.

  Unapred zahvalan, Nenad

  • admin says:

   Poštovani, otac ima pravo da uzme odsustvo za negu deteta, koje počinje po isteku prva tri meseca od rodjenja deteta. Ali, da bi otac imao to pravo, majka mora da bude zaposlena.

 16. Nenad says:

  Izgleda da niste shvatili moje pitanje, nisam pitao za negu deteta za koje lepo pise u zakonu da mogu da uzmem ako mi je zena zaposlena (a ona to ne koristi), ili ne daj boze umrla, u zatvoru, ostavi dete i tome slicno….koje moze da traje do 365 dana sa time sto se u to vreme racuna i porodiljsko odsustvo. sto u prevodu znaci obaveznih 28 dana pred porodjaj (moze i 45 dana po sopstvenoj zelji) 90 dana od porodjaja koji se zove porodiljsko bolovanje i 277 dana kao nega deteta ili ako je koristila 45 dana umesto 28 jos 260 dana
  e ja vas pitam za tih 90 dana iliti 3 meseca PORODILJSKOG ODSUSTVA (ili prva tri meseca od rodjenja deteta kako ste vi napisali)
  i za taj clan (clan 94 zakona o radu) lepo pise da suprug moze da koristi i kad je zena NEZAPOSLENA (stav 6)
  e sad je tu i famozno pitanje kako ja to u ovoj drzavi da OSTVARIM, posto u praksi to skoro niko nije ni koristioooo, tj neznaju kako da se to ostvari… izvinite na duzem pitanju. Pozdrav

 17. Nenad says:

  Evo ga i ceo clan o Porodiljskom odsustvu i odsustvu sa rada radi nege deteta
  Član 94.
  Zaposlena žena ima pravo na odsustvo sa rada zbog trudnoće i
  porođaja (u daljem tekstu: porodiljsko odsustvo), kao i odsustvo sa rada radi nege deteta, u ukupnom trajanju od 365 dana za prvo i drugo dete, odnosno dve godine za treće i četvrto dete.

  Zaposlena žena ima pravo da otpočne porodiljsko odsustvo na
  osnovu nalaza nadležnog zdravstvenog organa najranije 45 dana, a obavezno 28
  dana pre vremena određenog za porođaj.

  Porodiljsko odsustvo traje do navršena tri meseca od dana porođaja.

  Zaposlena žena, po isteku porodiljskog odsustva, ima pravo na
  odsustvo sa rada radi nege deteta do isteka 365 dana za prvo i drugo dete, odnosno dve godine za treće i četvrto dete, od dana otpočinjanja porodiljskog odsustva iz stava 2. ovog člana.

  Pravo na porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta u
  ukupnom trajanju do dve godine ima i zaposlena žena koja u prvom porođaju rodi
  troje ili više dece, kao i zaposlena žena koja ima jedno ili dvoje dece, a rodi još dvoje ili više dece.

  Otac deteta može da koristi pravo iz stava 3. ovog člana u slučaju kad
  majka napusti dete, umre ili je iz drugih opravdanih razloga sprečena da koristi to pravo (izdržavanje kazne zatvora, teža bolest i dr.). To pravo otac deteta ima i kada majka nije u radnom odnosu.

  Otac deteta može da koristi pravo iz st. 4. i 5. ovog člana.

  Za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta
  zaposlena žena, odnosno otac deteta, ima pravo na naknadu zarade, u skladu sa
  zakonom

 18. Anna says:

  Da li sam dobro shvatila da otac koji odsustvuje sa posla radi nege dete dobija 100% plate, dok majka dobija 65%?(ako izuzmemo Bg i Ns)

  • Roditelj says:

   Poštovana Ana, majka dok je na trudničkom, tj na bolovanju radi održavanja trudnoće prima 65. odsto (osim u onim lokalnim samoupravama koje dotiraju preostalijh 35 odsto). Kada žena ode na porodiljsko, ona prima 100 odsto od prijavljenog iznosa plate. Suprug može da uzme odsustvo kada istekne prva tri meseca od porođaja, i on takođe prima punu platu, 100 odsto.

 19. Anonymous says:

  uskoro ocekujemo blizance,pre njih imamo jedno dete starosti 5 godina.da li i ja kao otac imam prava na porodiljsko bolovanje ili bilo koje bolovanje i ako supruga koristi isto.

  • Roditelj says:

   Poštovani,

   S obzirom da očekujete blizance, Vaša supruga će ostvariti pravo na ukupno 2 godine odsustva koje podrazumeva porodiljsko odsustvo do 3 meseca nakon porodjaja, a ostatak do pune 2 godine predstavljaće odsustvo radi nege deteta. Vi kao otac možete koristiti samo odsustvo radi nege deteta (kada prodje 3 meseca od porodjaja) i to pod uslovom da se Vaša supruga vrati na posao odnosno prekine da koristi ovo odsustvo.

 20. mama says:

  Postovani,

  Trenutno sam na odustvu radi nege deteta do 31.12.2012., i pokusavam da pronadjem novi posao…da li postoji mogucnost ukoliko pronadjem posao da prekinem odsustvo radi nege deteta i pocnem sa novim poslom pre zavrsetka bolovanja i koja je procedura.

  Hvala!

 21. alex018 says:

  Poštovani,
  da li ste dobili informacije vezane za DOZNAKE kada otac preuzima negu deteta jer majka nakon porodiljskog mora da krene sa radom, da li otac dostavlja doznake ili ne?

  ako majka krene sa bolovanjem radi NEGE DETETA pa otac nakon nekog perioda preuzme jer majka kreće sa radom, da li otac dobijaja naknadu u visini svojih prosečnih primanja jer svakako podnosi komplet novu dokumentaciju?

  unapred hvala

 22. slobodan says:

  DA li kojim slucajem poslodavace ne mora da izda negu deteta ocu u mom slucaju vojska srbije kome se supruga vratila na posao

  • Roditelj says:

   ne, po Zakonu imate pravo na negu deteta, ako je dete napunilo 3 meseca i uz uslov da je majka zaposlena i vratila se na posao.

Leave a Reply

Your email address will not be published.