UA-30659057-1

Pick a color

Layout

Boxed
Wide

Layout width

1200
1040
960

Select headings font

Background (Boxed)

/ Press clipping / Otac na birou, alimentacija na papiru

Otac na birou, alimentacija na papiru

izbegavanje alimentacije
Roditelj on 05/07/2011 - 20:51 in Press clipping

izbegavanje alimentacijeMladi se u Srbiji sve ređe odlučuju za brak, a mnogi mladi supružnici vrlo brzo stignu pred sud, kažu statistike. Svaki peti brak završi se razvodom, dok veliki broj roditelja izbegava da plaća alimentaciju. Od jula prošle godine u Novom Sadu donete su 23 osuđujuće presude kada je u pitanju nedavanje izdržavanja. Sva lica su uslovno osuđena.

Novosadskom udruženju “Roditelj” sve češće se javljaju roditelji koji ne mogu da naplate alimentaciju. U 99 odsto slučajeva u pitanju su samohrane majke, ali bude tu i po neki otac.

Pravnog mehanizma nema, ukoliko je roditelj dužnik zvanično nezaposlen. Upravo se sa tim problemom suočava jedna samohrana majka sa kojom je razgovarao reporter RTV-a. Od plate koja iznosi 41.000 dinara plaća stan i izdržava dva adolescenta. Kako kaže, bivši suprug ne prima platu preko računa pa sud ne može da naplati alimentaciju iako je ona određena.

“Nema nikakvu pokretnu i nepokretnu imovinu jer je sve prepisao na roditelje, pa je i taj vid naplate nemoguć”, ističe ona.

“Poverilac izdržavanja može da podnese krivičnu prijavu protiv dužnika i to je jedan od načina da se izvrši pritisak” kaže Gordana Vuković, sudija prvog osnovnog suda u Beogradu.

Rešenje za taj problem bio bi Alimentacioni fond o kom se već godinama priča.

Ukoliko se usvoji prednacrt građanskog zakonika, koji reguliše porodične odnose, država će formirati Alimentacioni fond koji će pokrivati sve zaostale uplate, a roditelj dužnik će morati novac da vrati Fondu i to sa kamatom.

U pokrajini Vojvodini takav fond je 2007. godine osnovalo udruženje samohranih roditelja koje se u međuvremenu ugasilo kaže Dragana Ćorić, predsednik novosadskog ogranka udruženja “Roditelj” i ističe da fond nije funkcionisao jer je izostala podrška nadležnih organa te je sumnja da će sada od toga biti nešto sasvim opravdana.

Izvor: RTV, 05. jul 2011. godine

0 POST COMMENT
Rate this article

Send Us A Message Here

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>