Press clipping

Borba za prava roditelja i dece

Roditeljstvo je jedno od najvažnijih i najlepših iskustava u životu, svakako i od najizazovnijih. Koliki je to izazov, naravno, znamo tek kad postanemo roditelj, jer pored posvećenosti i požrtvovanja prosteklog iz ljubavi kakvu ranije nismo mogli ni da zamislimo, roditeljstvom odjednom »upadamo« u potpuno novi svet u kojem moramo da se snađemo da bi ispunili najzahtevniju, najlepšu i najtežu ulogu u životu.


U taj čudesni svet stupamo već odlukom o zasnivanju porodice. Ubrzo nam je neophodna ogromna količina novih informacija iz najraznovrsnijih oblasti: reproduktivnog zdravlja, ishrane, priprema za porođaj (psihičkih, fizičkih, prostornih…)… A kasnije, kad se dete rodi, promena je suštinska.

Kako se mladi roditelji snalaze? Kako dolaze do potrebnih informacija? Ko im, kako i koliko pomaže? Iskustvo starije generacije nije dovoljno – stari saveti odavno više ne važe. Nadležne službe u opštinskim organima i zdravstvene ustanove rade svoj posao, ali – nažalost – najčešće traljavo i bez volje da istinski pomognu.

Budući roditelji se uglavnom osete kao pali sa Marsa, često uskraćeni za bitna saznanja o pripremi za porođaj, postporođajnom periodu, životu sa krhkim zamotuljkom koji na početku ne smeju čestito ni da uzmu u ruke. Osim u Beogradu, u većini gradova u Srbiji ili nema škola za trudnice, ili nisu posećene. Porodilišta (čast izuzecima) su zatvorena za promene i uvođenje korisnih programa koji bi umnogome olakšali porođaj i učinili ga lepšim iskustvom. Nema svaka bolnica »baby friendly« program, a i neke su ga uvele da bi olakšale osoblju a ne porodiljama.

Iskreno, podizanje dece u zemlji u kojoj se stalno govori o beloj kugi često liči na košmar. Jednostavno se ne polaže dovoljno na buduće roditelje i porodicu uopšte. Naizgled visoki standardi za koje saznajemo iz razvijenih zemalja zapravo su elementarni uslovi na koje bi trebalo da ima pravo svaka buduća majka. U čemu je problem: u kadru? Volji? Novcu? Ova pitanja još nisu ni valjano otvorena.

A porođaj je samo jedna karika u lancu. Šta je sa prekomplikovanom administracijom, pravima porodilja, dečjim dodatkom i drugim nadoknadama, negom bebe, dojenjem? Pa tek svakodnevne roditeljske dileme pri podizanju i vaspitavanju deteta…
Oni koji traže informacije često dobijaju kontradiktorne ili čak pogrešne savete (na žalost, ponekad već u porodlištu), ali ogromna većina i ne zna da može i sme da pita, da ima pravo da bira, da može da se bori za srećnije detinjstvo svoje dece i manje stresno roditeljstvo.

Iskustvo jedne mame koja je već u prvim mesecima svog roditeljskog staža nailazila na najrazličitije prepreke, počev od uskraćivanja osnovnih obaveštenja do dobijanja pogrešnih, dovelo ju je do pomalo utopijske ideje o postojanju službe koja bi pružala sve vrste pomoći na jednom mestu:od pravnih do psiholoških. Potraga za informacijama je tu mamu, kao i mnoge druge, odvela na Internet i do jednog veoma zanimljivog internet-foruma!

Roditelj.com je specijalizovani forum, koji okuplja majke i očeve ne samo iz naše zemlje, nego i iz celog sveta. To je trenutno najveća baza roditeljskih iskustava na srpkom jeziku, i jedini forum na temu roditeljstva te veličine i značaja.

Tu se razmenjuju iskustva i saveti, objavljuju se sitni roditeljski uspesi i otvaraju duše u problemima. Susreću se zabrinuti, požrtvovani, umorni roditelji, ponosne tate, brižne mame, roditelji blizanaca, roditelji dece sa posebnim potrebama, domaćice i profesionalci u raznim oblastima.

Nije dugo trebalo da se dođe na ideju da je jedan takav forum idealno polazište za osnivanje nečega nalik pomenutoj utopijskoj službi. Osvanuo je predlog o osnivanju udruženja roditelja. Ideja je među članovima foruma naišla na oduševljenje….

Udruženje građana »Roditelj« je sada u procesu registracije. Cilj Udruženja je upravo pružanje svih vrsta informacija, pomoći i podrške roditeljstvu, i borba za prava roditelja i dece. Ideja nam je takođe da utičemo između ostalog i na donošenje, odnosno menjanje uredbi ili zakona koji se tiču pomenutih pitanja roditeljstva, naravno u korist roditelja i dece. Ukratko – u pitanju je bitka za srećnije roditeljstvo i detinjstvo.

U Srbiji trenutno ne postoji ni jedna organizacija ovakvog profila i sa ovakvim ciljevima, a snaga ovog Udruženja je pre svega u tome što već na osnivnaju broji preko 50 članova i to iz više od deset zemalja širom sveta, upravo zahvaljujući internet-forumu »Roditelj«. Na taj način su nam dostupni resursi i informacije i iz drugih zemalja, kao i nesebična pomoć članova Udruženja van naše zemlje…

Smatramo da nije potrebno dodatno objašnjavati zašto je takva inicijativa važna. Prema podacima od prošle godine, žene u našoj zemlji u proseku rađaju manje od dva deteta. Pošto na svaku majku ide i jedan otac, mi, dakle, izumiremo.

A ni prosto podizanje nataliteta nije dovoljno, jer deci treba obezbediti i koliko-toliko bezbrižno detinjstvo, što može jedino sigurniji, opušteniji i posvećeniji roditelj koji zna da uvek ima kome da se obrati i koji oseća podršku društva.

Jer, na kraju krajeva, roditeljstvo je podizanje budućih čestitih građana, za buduće čestito društvo.

Pridružite nam se u tom važnom poslu. Svaka pomoć je dobrodošla.

Magazin MAMA, april 2006.

Povezani tekstovi

Zakon o pravima deteta

Roditelj

Mali broj mama doji

Roditelj

Posle pisanja GL, udruženje Roditelj pomaže osnovnoj školi u Suseku

Roditelj

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More