Saopstenje povodom plakata agencije “Fango Fajt”

| 25/12/2006 | 0 Comments

Povodom zloupotrebe dece u reklamne svrhe opisane u tekstu „ Devojcice kao Plejbojeve zecice” objavljenog u listu Glas javnosti dana 11.12.2007. godine, Udruzenje gradana ostro protestvuje. Tekst se odnosi na plakate agencije „Fango fajt” koji su u Kraljevu najavljivali „Novogodisnju sarenu zabavu” u mataruškom hotelu „Termal”, a koji na izuzetno neukusan i neprimeren način prikazuju devojčicu u kostimu Plejbojeve zečice.

Smatramo da su ovakvi ispadi degradiraju prava deteta i roditelja, zloupotrebljavaju roditeljsku ljubav i neinformisanost i doprinose opstem srozavanju drustvenih vrednosti.

Verujemo da ce lokalna zajednica u Kraljevu, koja je već reagovala, pokrenuti inicijativu da se dogadaj ne završi samo na uklanjanju zalepljenih plakata i da će nadležne  instance pozabaviti pozadinom čitave akcije i ispitati moguće posledice, odnosno utvrditi ko i sta se nalazi iza ovakvih agencija.

Podsećamo da po vazecem Zakonu o oglašavanju (Član 40.), maloletna lica mlada od 16 godina ne mogu da se u oglasnoj poruci dovode u vezu sa seksualnošću, i da je za taj prekršaj predvidena kazna. Udruzenje RODITELJ dodatno poziva roditelje na opreznost kada su u pitanju „agencije” tog i slicnog tipa pre nego sto im posalju svoje dete, a narocito na „modne” agencije i organizatore „modnih” takmicenja koji decu fotografisu i nagraduju za „lepotu”.

Smatramo da za ovaj i slicne slučajeve veliki deo odgovornosti snose i sami roditelji koji su ili nesvesni da svoju decu uključuju u neukusna i psihološko-pedagoški neprikladna takmičenja, ili su jednostavno nezainteresovani – dok ne dode do neželjenih posledica. Udruzenje RODITELJ poziva na detaljno zakonsko uređivanje svih oblasti zabave i edukativnih kurseva za decu, kako bi se stavila tačka na zloupotrebe ove vrste.

UO Udruženja RODITELJ

Tags: , , , ,

Category: Novosti, Saopštenja za javnost

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.