Press clipping

„Roditelj“ pomaže mladim parovima

Formirano novo udruženje

Gde prijaviti bebu, kako ostvariti pravo na dečiji dodatak, kako konkurisati za besplatnu vantelesnu oplodnju? Ovo je samo deo pitanja koja interesuju mlade bračne parove u Nišu, a za odgovore moraju satima da lutaju od šaltera do šaltera, jer u gradu ne postoji specijalizovani info telefon.

Mukama je došao kraj – sredinom januara u Nišu je osnovan ogranak Udruženja „Roditelj“ koji će budućim i sadašnjim roditeljima pomagati da ostvare svoja prava i informišu se o svim aktuelnostima.

– Trenutna situacija je takva da su niški roditelji prepušteni sami sebi ako žele da dođu do svih bitnih informacija za ostvarivanje roditeljskih prava. Sada će moći da putem elektronske pošte ili pozivom na naše kontakt telefone dobiju informacije, recimo koja je sve dokumentacija potrebna za ostvarivanje dečjeg dodatka i u kojoj se kancelariji podnose zahtevi ili koju pomoć novorođenčadi daje grad a koju Republika. Nezaposleni, kao i roditelji u stanju socijalne potrebe, mogu da se informišu o svojim pravima na pomoć. Pratimo zakonsku regulativu koja se često menja tako da ćemo svoje članove izveštavati o bitnim novinama – kaže Marija Petković, predsednik niškog ogranka Udruženja „Roditelj“.

Trenutne prostorije udruženja su u igraonici „Grad igračaka“ u Tržnom centru „Zona III“.

Među članovima su i jedan lekar pedijatar, psiholog i advokat, pa će tako moći da se dobiju i saveti iz ovih oblasti.

– Ciljna grupa su nam roditelji i oni koji žele da budu roditelji. Želimo da organizujemo akcije pomoći za niško Porodilište, Dom „Duško Radović“ za Dom u Kulini pa ćemo se obratiti proizvođačima dečije opreme i odeće – navodi Petkovićeva.

Prva akcija najavljena je već za sredinu februara.

Branko Janačković

Blic, februar 2007.

Povezani tekstovi

Besplatne udžebnike dati siromašnoj deci

Roditelj

Đaci mole, dajte seksualno obrazovanje u sve škole

Roditelj

U Srbiji nizak procenat majki koje doje bebe

Roditelj

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More