Čaj za miran san – noćna mora

| 13/07/2008 | 0 Comments

Krivac za prisustvo mnoštva bakterija u bebi čaju „Zdravlje Aktavisa“ iz Leskovca, kojim je zaraženo deset beba, biće poznat do kraja jula

BEOGRAD – Za dve nedelje superanalizom uzoraka utvrdiće se ko je kriv za prisustvo salmonele, ešerihije koli i mnoštva drugih bakterija u čaju za bebe „Zdravlja Aktavis“ iz Leskovca.

– „Bebi čajem za miran san“ zaraženo je pre dva meseca deset beba u Vojvodini, samo zato što ne postoje redovne kontrole hrane – tvrdi Goran Papović, predsednik odbora za informisanje Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

– Neprihvatljivo je da čaj namenjen bebama ima ovakav bakteriološki nalaz, kao i da direktor „Zdravlja Aktavis“ krivicu prebacuje na Zavod za zaštitu zdravlja.

Za uporedno istraživanje kvaliteta i redovne kontrole država nema para, iako se time krši osnovno pravo potrošača, kaže Papović i poziva nadležne da kontrola dečje hrane i igračaka ubuduće bude redovnija i bolja.

– Gotovi projekti čame po fiokama Ministarstva zdravlja, a niko neće da finansira projekte pojedinačnih kontrola i uporednog istraživanja kvaliteta hrane, jer prodaja dečje hrane donosi veliki profit – naglašava on.

Pitanje „čime se hrane naša deca?“, koje već mesecima postavljaju Udruženje „Roditelj“ i Pokret potrošača, pokazalo se kao sasvim opravdano. Sveobuhvatno ispitivanja hrane za decu u poslednjoj je fazi pripreme, kaže Marko Selaković, član Saveta „Roditelja“.

– Ugrožavanje dečjeg zdravlja je nedopustivo, a to što prehrambena industrija nosi sa sobom visoke rizike u proizvodnji, nije nikakvo opravdanje – rekao je Selaković.

Maksimalna zakonom propisana kazna za privredni prestup je tri miliona dinara, što bi trebalo da je dovoljno upozorenje za sve proizvođače. Ipak, u ovom slučaju najvažnije je, slažu se sagovornici Kurira, da ne bude nikakvih posledica po zdravlje beba koje su pile zaraženi čaj.

Kurir, 13.07.2008. godine

Category: Press clipping

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.