Press clipping

Mnogi i ne znaju da postoji zaštitnik prava pacijenata

Tribina Udruženja „Roditelj“ o pravima roditelja i dece kao pacijenata

Prema anketi koju je sprovelo Uduženja „Roditelj“, oko 90 odsto anketiranih građana ne zna da u svakoj zdravstvenoj ustanovi postoji zaštitnik prava pacijenata, kome mogu da se obrate za informaciju, savet ili da upute prigovor na ponašanje zdravstvenih radnika i pogrešno postavljene dijagnoze.

U cilju bolje informisanosti, budućih roditelja i dece o njihovim pravima kao pacijenata, ali i približavanju njihovih potreba zdravstvenim radnicima, ovih dana u Domu zdravlja Zemun udruženje Roditelj organizovalo je tribinu u okviru kampanje zdravstvenog prosvećivanja roditelja.

– Došli smo do saznanja da većina roditelja nije dovoljno obaveštena kome da se obrati, u slučaju kada misle da je njihovo pravo narušeno. Neki pak i ne znaju koja su njihova prava i obaveze kao pacijenta. Zato je bitno što više ih informisati. Treba da znaju da je u svim zdravstvenim ustanovama na vidnom mestu istaknut broj telefona zaštitnika prava pacijenata u toj ustanovi, takođe postoji i sanduče za primedbe, ali mnogi i ne gledaju – rekla je za Danas Dragana Soćanin, predsednica Udruženja „Roditelj“, apelujući na roditelje da koriste svoje pravo da traže objašnjenja od lekara, upućuju primedbe i prigovore ako ih bude bilo.

– A iskustva su različita. Najčešće dobijamo komentare roditelja koji su sa decom bili hospitalizovani u nekoj od bolnica, gde iznose razne primedbe od neljubaznosti zdravstvenih radnika do toga da im lekari nisu govorili koju su dijagnozu postavili njihovom mališanu, i koju terapiju mu daju. Lekarske greške su moguće, ali roditelji su ti koji treba da pitaju i da budu uporni u tome, jer moraju da znaju šta je sa njihovim detetom – kaže Dragana Soćanin. Manje se, kako kaže, žale na „tretman“ u domovima zdravlja, i obično su to primedbe da trudnice ne puštaju preko reda, da neko može preko veze, a ima i onih koji se žale da iako zakažu vađenje krvi opet moraju da čekaju.

Neredak slučaj, kako navodi naša sagovornica, jeste da doktor u državnoj ustanovi pacijenta zbog navodnog dugog čekanja, na pregled ipak pošalje u svoju privatnu kliniku, u kojoj postoje savremeniji aparati i gde će uslugu naravno moći da plati. Soćanin ističe da mnogi ljudi koji nemaju državljanstvo Republike Srbije, a žive i rade u našoj zemlji, kao i strani državljani, imaju problema kada se nađu u situaciji da moraju da zatraže lekarsku pomoć.

Zaštitnik prava pacijenata, nakon primljenje primedbe pacijenta u narednih pet dana treba da formira nalaz i mišljenje, u koje uključuje i izjave lica protiv koga je podneta primedba. U narednih tri dana zaštitnik je dužan da izveštaj, odnosno odgovor prosledi pacijentu. Ukoliko pacijent i tada ne bude zadovoljan može da se žali načelniku i upravi, a u krajnjem slučaju i zdravstvenoj inspekciji.

– Broj telefona 3116 – 811, na koji pacijenti mogu da nas kontaktiraju istaknut je na vidnom mestu u domu zdravlja. U suštini nije to neki veliki broj primedbi, nekada se dešava jedan mesečno, nekada dva. Ima problema koji se odmah reše. A ima onih koji dođu samo da pitaju da ih uputim na pravo mesto – kaže za naš list Ozrenka Vidaković, zaštitnik prava pacijenata u DZ Zemun.

Autor: R. Marković
izvor:danas.rs, 14.10.2008.

Povezani tekstovi

Prepisivanje zapadnjačkih zakona – nije dovoljno

Roditelj

Akcija dojenja na Zemunskom keju

Roditelj

Zaustaviti reklamiranje nezdrave hrane za decu

Roditelj

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More