Majčino mleko nije otrovno!

| 28/03/2009 | 0 Comments

Tvrdnje danskih naučnika iz Instituta za kvalitet da je dojenje beba posle četvrtog meseca života štetno, te da oni na taj način mogu u organizam uneti pesticide, herbicide i teške metale, izazvale su zbunjenost i strah kod roditelja, dok stručnjaci iz Unicefa, Svetske zdravstvene organizacije i Svetske alijanse za zaštitu, promociju i podršku dojenja ističu da to istraživanje nema „naučnu potvrdu“ i da bespotrebno širi i stvara paniku.Dojenje, Nedelja dojenja

Kako za „Alo!“ objašnjava dr Oliver Petrović, saradnik Unicefa u Srbiji, majčino mleko u prvih šest meseci zadovoljava sve energetske potrebe bebe, a predstavlja i zaštitu od mnogih bolesti.
– Dojenjem se izbegava mogućnost alergija i infekcija, a dokazano je i da štiti od određenih vrsta kancera – objašnjava dr Petrović.
Zanimljiv je i podatak da upravo skandinavske zemlje prednjače u dojenju beba, pa se istraživanje danskih naučnika tumači i kao „utiranje puta“ novim „bebi hranama“ na tržištu. Ipak, tim istraživača najavio je nastavak ispitivanja, ali nisu dali objašnjenje kako je moguće da je mleko „ispravno“ do četvrtog meseca, a posle četvrtog postaje „toksično“.

Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, Unicef i Udruženje građana „Roditelj“ su reagovali posle puštanja priloga o štetnosti dojenja na nacionalnoj televiziji.
– Potrebno je da šira društvena zajednica pruži punu podršku dojiljama. Nema nikakve koristi od širenja informacija o istraživanjima koja još nisu dobila naučnu potvrdu, za koja se ne zna ni metodologija, niti se zna sa kakvom motivacijom su bila napravljena – kaže Angelina Radulović, predsednik Udruženja „Roditelj“.

M. M.
izvor: alo.rs, 28.03.2009.

Tags: , , ,

Category: Press clipping

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.