Deca Sigurnost dece Sigurnost na internetu

Sa koliko godina za kompjuter?

Deca i kompjuteri

Kompjuteri sve više postaju obavezni deo domaćinstva pa su i deca izložena njima od najranijih dana. Kao i u slučaju TV programa roditelji se suočavaju sa pitanjem koji je uzrast pravi za uvodjenje kompjutera, koje su mane a koje prednosti istog i da li mogu postojati  eventualne posledice po zdravlje ili razvoj? Gledajući roditelje kako provode vreme za računarom i mališani će već u ranom uzrastu poželeti da i oni isprobaju isti. Kada im, na koji način i u kojoj meri to dozvoliti?

  • Imajući u vidu da tehnologija svakim danom postaje sve veći deo svakodnevnog života, nemoguće je ignorisati je i nerealno očekivati da ćemo dete biti u stanju da držimo dalje od kompjutera duži vremenski period.  Sa druge strane, pitanje pozitivnih ili negativnih efekata koje korišćenje kompjutera u ranom uzrastu  je još uvek nešto o čemu ne postoje definitivni stavovi i preporuke stručnjaka.
  • Ono što većina istraživanja ističe kao ključno bez obzira na uzrast deteta u kome počinje da koristi kompjuter jeste prilagodjenost sadržaja uzrastu deteta i uključivanje odraslih u proces. Drugim rečima, ma kada se odlučili za upoznavanje sa kompjuterom povedite računa da Vaše dete koristi samo softvere i igrice prilagodjene njegovom-njenom uzrastu, što su u uzrastu do 6 godina isključivo edukativni softveri koji detetu omogućavaju da crta, boji, dizajnira različite stvari, uči slova, brojeve i različite pojmove i logički razmišlja. Agresivne i kompetitivne igrice u tom uzrastu se nikako ne preporučuju (a ako je ikako moguće poželjno ih je izbeći i kasnije, najmanje do 10. godine)
  • Pored toga, nemojte dete pustiti samo za kompjuter, sedite sa njim, igrajte se zajedno,  koristite kompjuter kao edukativno sredstvo i sredstvo za razvijanje kreativnosti Vašeg deteta, na isti način na koji bi se igrali i sa igračkama.
  • Ukoliko imate više dece, kod starijeg deteta ćete lakše odrediti uzrasnu granicu kada kompjuter prestaje da bude zabranjena zona. Kod mladjeg deteta, to će se često desiti i ranije – kada vidi brata ili sestru za kompjuterom i ono će se naći tu negde barem u ulozi posmatrača.
  • Prema istraživanjima radjenim u USA pre 4 godine,  oko 72% dece uzrasta ispod 6 godina zna da koristi kompjuter, oko 30% čini to svakodnevno u trajanju od prosečno sat vremena dok se oko 40% dece sa kompjuterom se upoznaje već u uzrastu oko tri godine, a smatra se da se ovaj procenat iz godine u godinu povećava.
  • Anketa sprovedena na jednom domaćem sajtu koji se bavi roditeljstvom dala je slične rezultate – preko 70% roditelja koji svojoj deci dozvoljavaju korišćenje kompjutera to im je dozvolilo u uzrastu od 3 godine i manje.  Da li je to prerano ili ne, pitanje je na koje stručnjaci još nisu dali definitivan odgovor, u svakom slučaju ma kada se odlučili da dete pustite za kompjuter potrudite se da to bude u onoj meri i na onaj način na koji će to biti prilagodjeno uzrastu deteta.

Deca i kompjuteriFotografija by JeniferLarson

DEČIJI UZRAST I KOMPJUTERI

  • 0-3 godine

U ovom periodu intenzivnog rasta i razvoja mnoga dece neće ni biti zainteresovana za kompjuter.  Ako i pokažu interesovanje imajući u vidu lošu koordinaciju pokreta kod male dece, mala je verovatnoća da će u ranom uzrastu dete  i biti sposobno da ga samostalno koristi.  U ovom periodu, ukoliko to želite, detetu možete pokazati neke igrice i softvere prilagodjene njihovom uzrastu i kao dopunu onim osnovnim znanjima koje u tom periodu stiču  – boje, oblike, životinje, predmete i sl.

  • 3-6 godina

Po postojećim podacima ovo je uzrast u kome najveći broj današnje dece pokazuje interesovanje za rad na kompjuteru. Igrice uvodite postepeno, primerene godinama deteta i povezane sa onim što u tom periodu uče ili ih interesuje.

Imajte u vidu i da se razvoj i interesovanja dece se razlikuju na individualnoj bazi i dok će neko dete pokazati interesovanje za kompjuter već sa dve godine, drugo dete neće biti zainteresovano mnogo duže. Ukoliko Vaše dete spada u grupu nezainteresovanih, nemojte mu nametati kompjuter , biće dovoljno vremena da sva ta znanja usvoji i kasnije.

  • 6-9 godina

je uzrast kada će se većina dece već upoznati sa kompjuterom. Ukoliko kompjuter do sada niste imali u kući moguće je da ćete ga na zahtev deteta sada uzeti.  Ukoliko je to slučaj, podsećamo da kompjuter ako je ikako moguće ne stavljate u dečju sobu već na neko vidljivije mesto gde ćete imati bolji uvid o količini vremena koje dete provodi za njim. Naučite dete da kompjuter ne služi samo za igranje igrica – ovo je uzrast kada se detetu mogu približiti brojni edukativni multimedijalni sadržaji koji u velikoj meri mogu proširiti znanje vašeg školarca.

Oko 8 ili 9 godine deca će možda poželeti i svoj profil na Facebooku ili odvojen  e mejl nalog. Odluka o tome da li ćete mu-joj to dozvoliti je samo Vaša, ali ukoliko dozvolite imajte u vidu mere zaštite i upoznajte svoje dete sa pravilnim ponašanjem na Internetu.

  • 9-12 godina

Do ovog uzrasta mnoga deca će već bolje koristiti kompjuter od svojih roditelja a Internet će svakako biti standardni način komunikacije Vašeg deteta sa vršnjacima. U ovom periodu posvetite posebnu pažnju uspostavljanju navika za bezbedno ponašanje na Internetu, kada dete udje u pubertet to će već biti teže.

Širom sveta se danas rade brojna istraživanja na temu uticaja kompjutera na intelektualni, fizički i socijalni razvoj, ali su rezultati još uvek nedovoljni da bi se doneli konačni zaključci.  Utvrdjeno je postojanje pozitivne veze izmedju korišćenja kompjutera i kognitivnog razvoja predškolske dece od 5 godine naviše, ali su dodatna istraživanja potrebna da bi se utvrdio uticaj na sasvim malu decu koja su u periodu intenzivnog razvoja i sticanja prvih saznanja o svetu i okruženju.

Tek će posle višegodišnjih studija biti moguće da se daju definitivne preporuke o korišćenju kompjutera u najranijim godinama i pozitivnim i negativnim aspektima istog — do tada vodite se svojim procenama i interesovanjima deteta i trudite se da svom detetu prezentujete proverene sadržaje primerene njihovom uzrastu.

Nikolina Ljepava

Povezani tekstovi

Spletkarenje još u vrtiću

Roditelj

Otvoreno pismo povodom poništavanja rezultata ispita za upis u srednje škole

Roditelj

Zdravlje dece i imunizacija

Roditelj

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More