Porodiljsko odsustvo i godišnji odmor

| 17/01/2010 | 31 Comments

Pitanje: Poštovani, porodiljsko odustvo mi ističe u julu, a čula sam da odmor od prošle godine moram da iskoristim najkasnije do juna. Da li je to tačno?

Odgovor: Poštovana, tačno je. Odmor iz jedne kalendarske godine morate da iskoristite do juna naredne godine, a žene na porodiljskom odustvu nemaju privilegiju da taj rok eventualno pomere.

Porodicni godisnji odmor i porodiljsko

Tags: , ,

Category: Roditelj info centar

Comments (31)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. milica says:

  molim za pomoc….
  hitno!
  Radila sam duze od 6 meseci i stekla pravo na godisnji odmor….Medjutem tad krajem maja 2010 godine saznala sam da sam trudna i lekar je otvorio trudnicko bolovanje zbog odrzavanja trudnoce….
  porodila sam se januara 2011 godine….
  pocela sam sa radom krajem decembra 2011.
  sada 2012 poslodavac kaze da nemam prava na godisnji odmor…..
  ko je u pravu?
  unapred hvala

 2. Marija says:

  Imam pitanje….. Od 7. 12. 2012 sam bila na trudnickom bolovanju, porodila se 06.07.2013. pocinjem da radim pocetkom juna 2014. Da li imam pravo na godisnji odmor iz prosle godine, 2013…….

  • Roditelj says:

   Poštovana, imate pravo, odmor možete da iskoristite do kraja juna (odmor iz prethodne godine).

 3. Sanja says:

  Postovani, potreban mi je savet ako je moguce.
  Trenutno sam na porodiljskom i isplate za trudnicko od 35% nisam dobijala od oktobra, znam da grad nema novca i da svima kasni ali sam pre par dana saznala da ja nisam na spiskovima ni za isplate koje slede jer moj poslodavac nije dostavljao doznake od pocetka. Interesuje me koja su moja prava u ovom slucaju, da li poslodavac ovo sme da radi?

  Hvala

  • Roditelj says:

   Postovana, najbolje je da proverite u vašoj firmi, ali se verovatno radi o tome da nisu uplatili doprinose. Sve dok ne izmire doprinose, oni ne mogu ni da predaju Vašu dokumentaciju, te vaša trudnoća za državu i ne postoji! I kada Vas prijave, te uplate kasne. Jedino što možete da uradite je da zovete inspekciju rada, ako to želite javite nam se na info@roditelj.org da Vas spojimo sa našom pravnicom.
   Srdačan pozdrav

   • Sanja says:

    Hvala na brzom odgovoru 🙂 Da li postoji neki rok za prijavljivanje trudnica i da li to moze da se refundira godinu dana unazad? Hvala na pomoci,ja sam jako zbunjena i jos uvek nisam donela odluku sta kako da na najbolji nacin reagujem.

 4. Tanja says:

  Postovani,
  15.06.2014 mi istice porodiljsko bolovanje i nega deteta. Dobila sam izvestaj od fizijatra koji prati dete sa zahtevom za produzenje bolovanja. Razlog je usporen razvoj jer je dete rodjeno u 26 nedelji trudnoce. Ko treba da mi da uput lekarskoj komisiji? Pedijatar ili ginekolog? Ovaj deo mi nije jasan, a nema ko da me posavetuje, jer u Vrbasu lekarska komisija tvrdi da po zakonu ne mogu produziti porodiljsko bolovanje, a pedijatar da ne moze dati uput lekarskoj komisiji jer mi nije ni otvorio bolovanje. Bolovanje je otvorio ginekolog. Kod kog lekara po uput lekarskoj komisiji? Kako da ostvarim pravo da budem uz svoje dete? Da li se radi o produzetku ” nege deteta” ili o ” posebnoj nezi deteta”?
  Srdacan pozdrav!

 5. Donka says:

  Postovani,ja sam kao samostalni preduzetnik stavila radnju u mirovanje kako bi ostvarila pravo na pun iznos bolovanja, sada sam inace na porodiljskom koje mi istice polovinom avgusta. Kako bi mogla da probam da ga produzim?

  • Roditelj says:

   Poštovana,
   Moguće je produžiti porodiljsko bolovanje radi posebne nege deteta uz adekvatnu dijagnozu pedijatra ukoliko je dete prevremeno rodjeno ili bilo u inkubatoru ili radi podsticanja razvoja deteta, kao i uz dijagnozu koju postavi fizijatar ili neurolog. Dalje se porodilja upućuje na komisiju u zavisnosti od opštine gde živi kao i Doma zdravlja. Postoje iskustva gde se majkama produžavalo porodiljsko jer je dete bilo previše vezano za majku. Papirologija se sakuplja mesec dana pre isteka porodiljskog. Lekarska komisija odobrava odsustvo sa posla od mesec dana do šest meseci, u zavisnosti od procene slucaja.
   Za vreme porodiljskog bolovanja kao i odsustva radi posebne nege deteta, poslodavac ne može otkazati porodilji Ugovor o radu. Za to vreme ona prima naknadu 100% od zarade.

 6. Tatjana says:

  Postovani,
  Da li moze da se spoji mesec dana bolovanja na sebe od specijaliste i mesec na deteod pedijatra i da se tako dobiju dva meseca bolovanje bez izlaska na komisiju?

  • Roditelj says:

   Poštovana, nema prepreke za tako nešto, samo proverite da li kod bolovanja za dete možete da uzmete mesec dana, a bez odlaska na komisiju.

 7. zlocko says:

  kod mene je problem nastao od pocetka porodiljskog, poslodavac mi ne
  uplacuje nista iako smo dobili resenje od socijalnog da je duzan da uplati kada i
  ostalim radnicima. Po resenju, porodiljsko je pocelo 30.03.2014 tu se javlja jos
  jedan problem, jer je poslodavac firmu prodao sredinom juna. Nov poslodavac
  ne zeli da mi isplacuje stara dugovanja od pocetka porodiljskog , vec od
  trenutka kada preuzme zvanicno firmu. Ne znam sta da radim i kome da se
  obratim za pomoc, cula sam da inspekcija rada nije nesto azurna a od nekih
  advokata sam cula da oni koji tuze ne dobiju ono sto im sleduje. Do danas
  nisam primila nista, zivim privatno a sa jednom platom od muza jedva imamo i
  za pelene detetu da kupimo, a da ne spominjem dohranu jer sam mleko izgubila
  od nerviranja. hvala na pomoci.

 8. Mirjana says:

  Da li je moguce produziti porodiljsko zbog dojenja…beba samo sisa,odbija hranu…

  • Roditelj says:

   Poštovana, da bi produžili porodiljsko, morate ici na komisiju, a lekari obično traže da beba ima neku dijagnozu zbog koje joj treba posebna nega.
   Što se dojenja tiče, to nije zdravstveni problem. Ono što mo
   žete je da dojenje prilagodite poslu, beba neće tražiti da sisa kada niste tu. Ako Vam je potrebno savetovanje oko prilagođavanja dojenja i posla, možete se obratiti našim savetnicama za dojenje na http://dojenje.roditelj.org

 9. Biljana says:

  Dobar dan,interesuje me koliko se placa produzeno porodiljsko ako sam pre toga uzela odmor?Odmor sam morala uzeti da bih bila pokrivena papirima dok ne izadjem na komisiju.Hvala puno !

  • Roditelj says:

   Ukoliko ste uzeli odmor, vi ste prekinuli bolovanje radi nege deteta. Sada izlazite na komisiju koja može da Vam odobri samo produženje običnog, pedijatrijskog bolovanja. U tom slučaju, ako je dete mladje od tri godine, bolovanje je takodje 100 odsto.

 10. Olivera says:

  Treba mi pomoc tj objasnjenje.Meni je isteko porodijsko 26.01.2016god u medjuvremenu sam povredila oko tj bebica mi je gurnula prstic i zagrebala ga pa sam na na konto toga dobila potvrdu od moje doktorke za prevremenu sprecenost za rad od 27.01.2016god treba da se javim na kontrolu 05.02.2016god.Moje pitanje je sledece 1.2.2015 idem sa bebom kod fizijatra na pregled pedijatar je dao uput posto je pre vremena rodjen nehoda tj lenj je i ima od rodjenja na nogicama spojena II i III prstic samo kozicom da bi probala da dobijem posebnu negu e sad sta da radim ja bi odmah tog dana predala papire za komisiju za posebnu negu ali me buni sta ako mi moja doktorka zakljuci boovanje 5.2.2016 da li mogu da produzim da bi bila pokrivena danima dok cekam poziv od komisije i ako se desi da ne produze jel mogu uzeti nakon bolovanja odmor koji nisam koristila od 2014-2016.Izvinite na dugom pitanju tj objasnjenju ali totalno sam neupucena i poslodavac je malo nezgodan jer je na neki nacin najavio otkaz a ja bi iskreno htela da iskoristim sva prava koja mi pripadaju.
  Hvala unapred na ogovoru

  • Roditelj says:

   Poštovanje, bolovanje za negu deteta ne možete da prekidate odmorom, već samo drugim bolovanjem, od pedijatra. Morate sa svojim pedijatrom da vidite kako da rešite problem.

 11. Jelena says:

  Nisam na vreme zakazala komisiju i specijalistu fizijatra u Sokobanjskoj pa sad moram da cekam do aprila. Porodiljsko mi se zavrsava 19 marta, moje pitanje je da li je, dok ne odem na komisiju sa zahtevom za produzzetak bolovanja radi nege deteta, bolje da otvorim bolovanje od pedijatra ili uzmem odmor koji nisam iskoristila u prosloj godini. Moj plan je bio da uzmem 2 puta dve nedelje bolovanje od pedijatra pa odmor pa opet bolovanje od pedijatra ali onda su mi rekli da ce mi skinuti od plate 35 % plate pa sam ipak zakazala komisiju. Pedijatar mi sada kaze da je onda mozda bolje da uzmem odmor jer mi onda komisija nece racunati bolovanje i to vreme odmora, dok ce ako otvorim bolovanej od pedijatra i to uracunati. Mene je strah jer ako me komisija odbije onda cu ostati bez onih drugih mesec dana koje bi doktorka mogla da mi prepise posle odmora. Da li uopste moze porodiljsko da se prekida odmorom pa onda da se otvori bolovanje koje je odobrila komisija? A da li mogu da otvorim bolovanje od pedijatra pa onda da ako mi komisija odobri nastavim to bolovanje ali uz punu platu?
  Ima puno nejasnoca ali nadam se da sam jasno postavila pitanja Hvala Pozdrav

  • Roditelj says:

   Poštovana Jelena, jednom prekinuto porodiljsko ne možete produžiti komisijom.

 12. Cocco says:

  Poštovani,
  Porodiljsko mi ističe 21.05.2016.godine.
  Da li mogu da koristim stari godišnji odmor pa da nakon toga otvorim novo bolovanje radi nege deteta? Ili se to novo bolovanje mora neposredno nadovezati na porodiljsko?
  Takođe me interesuje kada se izlazi na komisiju. Odmah po dobijanju mišljenja i dokumentacije ili čekam da me pozovu?
  Hvala.

  • Roditelj says:

   Poštovana, ako prekinete porodiljsko, odnosno uzmete odmor, ne možete nastaviti bolovanje radi nege deteta.

 13. Cocco says:

  Poštovani,
  Ukoliko po isteku porodiljskog bolovanja odmah otvorim novo bolovanje radi nege deteta, te ne budem u mogućnosti da iskoristim stari godišnji odmor, da li to znači da taj godišnji odmor ” propada”?
  Hvala.

 14. Maja says:

  Molim za pomoc HITNO!!!!!
  Na trudnicko bolovanje sam otisla 1 februara a porodiljsko mi je otvoreno 2 juna 2016. da li ja imam prava na isplatu celog regresa za ovu godinu koja se kod nas isplacuje u decembru?
  Unapred hvala

  • Roditelj says:

   Poštovana, to morate da pitate Vašu firmu. Ali, na porodiljskom odsustvu bi trebalo da primate isti iznos svaki mesec, na osnovu vaše zarade, a u taj iznos ne ulazi regres, i taj iznos je neizmenjen do kraja porodiljskog.

 15. Mersid says:

  Moze li da se produzi porodiljsko bolovanje preko godinu dana ako je zena primljena na određeno vrijeme?

  • Mersid says:

   Supruga je izvadila doznake na 15 dana, ali iz skole nece ni da cuju. Inace, primljena je kao profesor razredne nastave. Hvala!

   • Roditelj says:

    Kako mislite: neće ni da čuju? Ako je sve po zakonu, oni moraju da prihvate doznake.

 16. Tatjana says:

  Poštovani,
  da li je moguće iskoristi odmor pre otvaranja porodiljskog, na trudnockom sam od 19. decembra i važi do 14. Jula?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.