Ekcem

| 14/02/2010 | 1 Comment

Ekcem ili atopični dermatitis je najčešće dečje kožno oboljenje. Javlja se  u različitom dobu kod deteta, najčešće od drugog ili trećeg meseca bebinog života, mada ima slučajeva da se pojavi i odmah po rođenju. Koža koju zahvati ekcem je suva, hrapava, crvena, javlja se svrab i neretko bol.

Kod beba se najčešće pojavljuje na obrazima. U početku su to sitne bubuljičice koje se vremenom spajaju i zato koža postaje suva, zadebljana i poprima tamniju boju. U težim slučajevima može se desiti da koža počne da puca i da krvari. Ove pojave nisu prijatne za oko, a sama činjenica da se  javlja na nežnom bebinom licu izaziva dodatnu brigu roditelja. Iako ekcem ne spada u grupu infekcija, koža deteta se ipak može inficirati učestalim češanjem i stvaranjem ranica kroz koje prodiru bakterije. Zato je potrebno obratiti se lekaru na vreme i što pre pronaći adekvatnu terapiju. Reakcija na terapiju je individualna i lečenje treba da bude prilagođeno svakom detetu.

Iako se dosta pažnje posvećuje ovom oboljenju, stručnjaci još uvek nemaju pravi odgovor na to šta je uzročnik ekcema. Smatra se da je jedan od uzroka nedovoljno razvijen imunitet kod deteta,  pa se u tom slučaju preporučuje lečenje uzroka a ne posledice. Često se uzrok povezuje i sa alergijskim sklonostima deteta pa je moguće da će se ekcem pojaviti ukoliko su već neki članovi porodice patili od atopičnog dermatitisa.

Uz odgovarajuću terapiju koža se smiruje, mada  treba naglasiti da je ona i dalje izuzetno osetljiva i podložna novim upalama. Zato je potrebna posebna nega kože. Kod većine dece ekcem se povlači u periodu od treće do pete godine ali kod nekolicine dece zna biti prisutan do tinejdžerskog uzrasta. Dok beba ne stekne imunitet da se sama izbori sa alergenima koji uzrokuju ekcem, potrebno je smanjiti upalu kože kako bi se izbeglo češanje.

Već smo napomenuli da ekcem ne može da se izleči nego se upotrebljavaju različiti načini koji omogućavaju da se ovo oboljenje drži pod kontrolom dok ne dođe do njenog spontanog povlačenja.

Dok ekcem miruje, adekvatnom negom mogu se ublažiti simptomi. Ako dođe do naglog pogoršanja (posebno jake upale) primenjuju se posebne kreme koje sadrže kortikosteroide posebno namenjene za lokalnu primenu.

Prilikom izbora preparata i s obzirom na dužinu lečenja treba voditi računa i o njegovoj jačini, neželjenim efektima, uzrastu pacijenta, mestu na koje se nanosi preparat i farmakološkom obliku leka (krema, mast, gel). Ako se radi o vlažnom stadijumu ekcema, dobro je stavljati obloge fiziološkog rastvora koji ublažava svrab. Ponekad se primenjuju i lekovi koji imaju za cilj da spreče alergijsku reakciju (antihistaminici) koji često deluju i sedativno, tj. smire dete koje ima svrab pa ono lakše zaspi. Pre upotrebe bilo koje vrste terapije konsultujte se sa vašim lekarom. Strpljenjem i upornošću se možete izboriti sa ovim oboljenjem.

Pripremilo Udruženje RODITELJ

Tags: , , , ,

Category: Deca, Zdravlje

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Milena says:

    Pozdrav svima,

    htela bih da podelim svoje iskustvo sa vama. Mom sinu koji sada ima 8 meseci, ekcem se prvi put pojavio sa 3.5. Tada smo kupili kremu kod Pera Višnjića ali je ponovo izlazio i tako u nedogled. Sa 5.5 meseci dijagnostikovan mu je atopijski dermatitis, prepisan Afloderm – kortikosteroid koji smo mazali kada mu se baš pogorša. Čitajući strane sajtove saznala sam da ekcem može povezan sa alergijom na hranu. Otišli smo kod alergolola i rezultat je alergija na mleko (mlećne proizvode), belance, jabuku, breskvu, kajsiju, orašaste plodove, paradajz. Čim smo sve to izbacili iz ishrane i on i ja pošto ga još uvek dojim ekcem je počeo da se povlači :clap: Već dve nedelje smo na dijeti ali je potrebno 8 nedelja da se alergeni potpuno izbace iz organizma. Najbitnije je da smo pronašli uzrok. Njemu je već sada koža nežna, mekana i regenerisana 🙂 Sledeće nedelje ćemo uraditi i test na inhalatorne alergene. Uradite testove deci možda im nešto iz okruženja smeta. Srećno 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.