Mleko je u glavi

| 30/04/2010 | 10 Comments

Kad bi čuli da dojim, svi od reda bi pitali ‘A je l’ imaš mleka?’ Nisam ni znala da majka može da nema dovoljno mleka za svoje dete dok nisu krenuli s brižnim pitanjima.

‘Imaš li mleka?’ ‘Imaš li mleka?’, znači podrazumevaju da se često dešava i da nemaš. Još samo da krenu da pitaju, ‘A je l’ dete nije bolesno?’ pa da upotpune svoje pozitivno dejstvo.

Mleko je u glavi

Porodila sam se kod kuće bez nevolja i ćerčici odmah dala da sisa. Kolostruma je odmah bilo, i ona je brzo zaspala. Bile smo pošteđene bolničkih ograničenja i problema dohrane u porodilištima, ali su zato pritisci druge vrste učinili svoje i pravo mleko mi je vrlo sporo nadolazilo. Dete je plakalo i nekoliko puta sam ga dohranila tokom tih prvih sedam dana, ali sam bila očajna jer sam znala da se količina mleka uspostavlja upravo sisanjem i da dohrana na samom početku znači manje mleka u budućnosti.

Naoružajte se strpljenjem i samopouzdanjem

Usledili su brojni nekorisni i polukorisni saveti, kao i dolazak babe koja je s vrata viknula ‘Ti nemaš mleka! Dete je gladno!’. Borba da ipak dojim svoje dete trajala je danima, dodatno otežana jednodnevnim stomačnim tegobama usled kojih skoro ništa nisam jela preko 24 časa. Mleka tek tada nije bilo.

Na kraju sam se za podršku okrenula internetu. Kao sumanuta čitala sam šta sam stigla, da bih u jednom trenutku naišla na pomen muškog dojenja! Našla sam potom članak o ocu sa Šri Lanke kome je žena umrla na porođaju, a čije je dete odbijalo svaku vrstu veštačkog mleka. Višestruko očajan, posle nekoliko dana mučenja i bezuspešnog traganja za rešenjem, otac je prvio ćerku na grudi i zaplakao. Dete je, međutim, našlo njegovu bradavicu i počelo da sisa, a mleko je samo poteklo! Eto kraja pitanju zašto muškarci imaju bradavice: prirodni plan- B za novorođenčad koja ostanu bez majke.

Elem, sred tragičnosti cele priče ostala sam zgranuta. Muškarci mogu da doje, a ja ne mogu! I tu mi je ‘pukao film’. Rasplakala sam se, razbesnela, i nedugo potom, 12 dana pošto sam se porodila, dobila sam mleko. Moja ćerka je isključivo sisala punih pet meseci, kada je sama tražila da proba čvrstu hranu. Danas, 14 meseci kasnije, ona je zdrava, napredna i veoma živahna, i još uvek povremeno uživa da sisa moje mleko.

Blaga Lazić, majka volonter Udruženja babica Srbije

Udruženje babica Srbije

Za dobar početak dojenja – šta majka treba da zna

 • Nije prirodno, i ne dešava se često, da majka nema dovoljno mleka za svoje dete. Do nedostatka mleka kod porodilje može doći usled retkih fizioloških stanja, odvojenosti od deteta (jer nije imala dovoljno prilike da ga doji) i stresa.
 • Ako se ispostavi da nemate dovoljno mleka ne žurite sa dohranom. Postoje prirodni načini da se podstakne laktacija. Pošto količina mleka u grudima zavisi od njihovog pražnjenja može se desiti da Vas dohrana odvede potpunom prelasku na veštačko mleko.
 • Stres je najčešće prouzrokovan bolničkim iskustvom majke ili deteta, a neretko i pritiscima brižne okoline koja neosnovano i bezobzirno podseća majku da se može desiti da nema dovoljno mleka.
 • Detetu treba dati da sisa odmah po rođenju. Najveći broj dece ima potrebu da sisa tokom prvog sata po rođenju. Kolostrum koji se tada luči prebogat je imunoglobulinima, a sisanje je takođe korisno za majku jer podstiče rađanje posteljice i smanjuje krvarenje iz materice. Tražite da Vam se obezbedi ovo dragoceno vreme sa detetom.
 • Dete ima potrebu i treba da sisa što češće u prvim nedeljma života. Time se uspostavlja odgovarajuća količina mleka. Majčino mleko se takođe vari mnogo brže od formule tako da su novorođenčetu česti obroci zaista potrebni. U najvećem broju porodilišta bolnički raspored određuje kada ćete moći da dojite svoje dete.
 • Decu dohranjuju u porodilištima. Mnoge majke se žale da im decu donose na podoj situ. Jedini način da majka u ovakvom položaju održi ikakvu količinu mleka je da se neprestano izmlazava, a postoje porodilišta koja ni pumpe za grudi ne dozvoljavaju.
 • Napredovanje Vašeg deteta najbolji je pokazatelj toga imate li dovoljno mleka. Pritom ukoliko je na kraju prvog meseca Vaše dete jednako teško kao na rođenju, ono je opet dobilo na težini jer gotovo sva deca izgube na masi u prvim danima života.

   Ovaj tekst dobili smo ljubaznošću Udruženja babica Srbije i njhove predsednice, babice Divne Miljković. Udruženje RODITELJ i Udruženje babica Srbije sarađuju i zajednički se bore za dobrobit roditelja i dece i privilegiju da što više mališana uživa u blagodetima majčinog mleka.

   Ukoliko imate bilo kakvo pitanje vezano za dojenje, probleme s dojenjem javite nam se! Naše mame savetnice za dojenje, ili babice daće Vam brz i koristan savet.

  • Ukoliko sumnjate u to da nemate dovoljno mleka, ne dozvolite da vas savlada strah. Uložite snagu u to da sebi obezbedite dovoljno mira s detetom, vodite više računa o ishrani i unosu vode, i pokušajte da se opustite. Pratite napredovanje deteta i potražite stručan savet.
  • Tags: , , , ,

   Category: Podrška dojenju

   Comments (10)

   Trackback URL | Comments RSS Feed

   1. Stanković Jelena says:

    Slažem se da je sve u glavi.
    Ja sam petnaestog dana od porođaja bila odvojena od bebe zbog komplikacija od porođaja. Taman onda kada smo se i beba i ja usaglasile oko dojenja. Ali ja sam donela odluku da ću sve učiniti da nastavim sa dojenjem kada izađem iz bolnice. Bebu su kod kuće hranili na flašicu, a ja sam se u isto vreme izmuzala u bolnici. Naravno bilo je skeptika koji su mi govorili da nema šense da beba sisa sada kada je osetila flašicu, ali su mi oni samo budili inat i moja volja je bila još jača. Smatrala sam da i ako nepristane odmah pristaće da sisa kada bude bila gladna. Prošlo je dvadeset dana pakla i došao je trenutak da je ponovo stavim na grudi. Moja Tijana me je pogledala pravo u oči, a onda je povukla bradavicu kao da se nikada nismo razdvajale. To je bila najlepša nagrada za sav moj trud. Tijana sada ima jedanaest meseci i još klopa mamu iz sve snage.

   2. v says:

    Moja beba ima mesec i po dana i bile smo u savetovalištu pre dva dana i ona je dobila od zadnjeg pregleda nešto više od 600 grama i doktorka je rekla da ću morati da je dohranjujem jer je trebala i malo više da dobija. od tada tj zadnja 2 dana meni jako sporo nadolazi mleko i sve se više i više plašim da neću imati dovoljno mleka, i kad god zaplače ja pomislim da je gladna i dajem joj da sisa. Jako se plašim da će biti gladna i da neće lepo napredovati.

    • Roditelj says:

     u svom mailu niste napisali sa koliko je beba rođena, sa koliko napustila bolnicu, u kom vremenskom periodu je dobila tih 600+ grama. 600g nije slabo napredovanje jer je bitno da beba napreduje, ali da biste bili sigurni da dobija dovoljno masnijeg mleka od koga se bolje napreduje potrebno je da pratite sledeći raspored tokom podoja.

     Bebi date da sisa jednu dojku. Posle nekih desetak minuta podignete je da podrigne. Kada podrigne vratite je na istu dojku i bebu pustite da sisa dok sama ne ispusti dojku. Tako ćete biti sigurni da je posisala i ono zadnje, masnije mleko. Kad ispusti dojku podignete je da podrigne. Nakon što je podrigla ponudite joj drugu dojku. Opet sisa nekih desetak minuta pa je podignete da podrigne. Nakon podriga vratite je na istu dojku i pustite bebu da sisa dok ne ispusti sama. Kad ispusti opet podrigivanje. Ukoliko beba traži još da sisa vratite je na dojku kojom ste započeli podoj i pustite je da sisa koliko želi. Kad započinjete naredni podoj obavezno počnite dojkom kojom ste završili prethodni da biste bili sigurni da je beba posisala svomasnije mleko.

     Što se tiče nestajanja vašeg mleka probajte da se opustite. Mleko ne može da nestane “preko noći”. Ono što može da se desi je da zbog stresa dođe do blokade mleka. Blokada znači da se mleko ne otpusta iz dojki, ali ono nije nestalo. Da biste prevazišli ovaj problem potebno je da se opustite. Možda bi vam prijao topao tuš pre podoja, kratka šetnja…

     Ako i posle opuštanja sumnjate da se količina mleka smanjuje onda počnite da se izmuzavate posle podoja. Nakon što beba završi sa sisanjem vi izmuzite sve što je ostalo u toj dojci, a nakon toga nastavite da izmuzavate i “na prazno” jer se tako šalje signal vašem telu da je potrebno još mleka. Nakoh 3-4 dana će se količina mleka povećati.

     Ukoliko beba traži češće da sisa dozvolite joj. Visoke temperature obično traže i unos više tečnosti pa je možda vaša beba žedna i zato traži dojku. Ukoliko beba traži da sisa u periodu kraćem od 2h onda joj uvek nudite istu dojku. Čestim menjanjem dojke beba posisa samo ono vodenastije mleko od koga se slabo napreduje, zato je bitno vraćati je na istu dojku, da bi posisala i ono masnije mleko.

     Nadam se da sam vam pomogla.

     Ukoliko imate još nekih pitanja pišite nam ili pozovite našu savetnicu telefonom na broj 060 329 20 41. Savetnica je dežurna od 17 do 20h.

   3. Nada says:

    Postovani, najzad sam procitala jedan kvalitetan tekst vezan za dojenje i drago mi je kad procitam da mleko ne nestaje preko noci. Moja bebica ima mesec i po dana, rodjena je sa 3700, na mesecnoj kontroli imala je 4300. Dojim medjutim kolicina mleka mi se veoma smanjuje u poslednjih desetak dana. Cesto imam utisak da beba sisa na prazno. probala sam i da je dohranim, da vidim kako ce reagovati ali nije bila najsrecnija. Da li mozete da me posavetujete kako sve, s moje strane, mogu da povecam kolicinu mleka, da spasim ono sto se spasti moze? Hvala unapred!

   4. Sanja says:

    Moja beba je rođena 18 dana pre termina i iako je dobila najviše ocene po rođenju, ja je nisam ni dojila ni dodirula prvih dana jer su u porodilištu rekli da se “gadi” na hranu (dohranu, jer je praksa da se ista bebama odmah daje). U međuvremenu, stidljivo mi je krenuo kolostrum. Konačno, posle par dana, dobila sam je na prvi podoj, ali već sutradan su prestali da mi je donose, jer je ustanovljeno da su joj nešto niži trombociti i priključena je na infuziju. Devetog dana u porodilištu sam je ponovo dobila na podoj i opet, u skladu sa praksom u porodilištu, kombinovan je podoj i dohrana, tako da nisam imala utisak da je gladan, a desetog dana smo konačno pušteni kući. Predpostavljam da ne moram da napominjem koliko je sve to stresno bilo za mene, naročito jer je pomoć medicinskog osoblja u porodilištu bila takva da nam nije pokazano ni kako se dete pravilno drži, a kamoli kako se doji!
    Kod kuće sam primetila da nemam dovoljno mleka za njegove potrebe, jer i posle podoja, stalno je pokazivao znake gladi. Prvi dan je imao i zelenu stolicu i očajni, morali smo da mu uzmemo dohranu. Pri tom sam imala apsolutni manjak podrške okoline, koja je smatrala da je moje mleko nedovoljno, nekvalitetno i da treba da prepustim jetrevi da ga doji, pošto ona mleka ima za troje dece. Patronažna sestra je ipak zaključila da imam mleka sasvim dovoljno i da nastavim da forsiram svoje, a noću da mogu da koristim dohranu, ako primetim da je potrebno.
    Tako sam i uradila, s tim da gledam da noću kad god mogu dam detetu svoje mleko. Međutim, ono što me brine jeste da on jako dugo sisa i često sisa, a nikako da se najede. Uporan je, siki, međutim, čini da ne uspeva da izvuče dovoljno i da zato malo spava. Međutim, kada spava, zaista lepo spava i sve vreme ima normalnu (žutu, granulastu) stolicu.
    Prilično sam zabranita. Bila bih Vam zahvalna ako biste mi dali neki savet.

    • Roditelj says:

     Postovana, koliko je vasa beba stara? Koliko mililitara dohrane joj dajete u toku 24h? Kada ste rekli da nocu dajete svoje mleko, da li se izdajate ili dojite?
     Ovo sto sam procitala ne deluje mi zabrinjavajuce i vasom upornoscu i stalozenoscu resicemo problem.
     Obratite paznju na broj mokrih pelena u toku 24h. One su siguran dokaz da je beba sita. Kod iskljucivo dojenih beba treba da bude od 6-8 mokrih pelena. Mozete probati tako sto cete na suvu, neiskoriscenu pelenu sipati 2,3 kasike vode. I znajte da zelena stolica nije stolica gladi. Postoji mogucnost da je bebi mleko oksidiralo u crevima ili ste vi nesto pojeli. Jos jedna stvar-pozeljno je da tokom podoja radite kompresije. Dok beba sisa, tu dojku uhvatite tako da je palac na gornjoj strani a drugi prsti na donjoj strani dojke. Kada beba zastane u toku sisanja, lagano pritisnite tu dojku. Stavicu vam nas link pa pogledajte kako to izgleda na slici. http://dojenje.roditelj.org/…/kako-se-rade-kompresije…/
     Nocni podoji su jako bitni za vasu bebu jer je tada nivo prolaktina, hormona koji stimulise dojku da luci mleko, najvisi u periodu od 2-6 ujutru.
     Dojite vasu bebu na zahtev. Ona je jos mala i treba joj vasa blizina. Dojenje nije samo hrana vec i povezanost majke i bebe koja je tek dosla na ovaj svet i treba joj vasa blizina. Nekada je to na pola sata, nekada na dva. Osamite se, opustite i dojite na zahtev.

     Srdacan pozdrav
     Kristina Kerecki Lukic
     Savetnica za dojenje na obuci

   5. Svetlana says:

    Rodila sam troje dece. Prvo je sisalo tri meseca, drugo dva , treće samo dve nedelje. Apsolutno mi nije jasno kako je do toga došlo. Pogotovo zato što je srednje dete u tom mesecu isključivo sisala, a dobila 200g. Odmah potom meni je mleko stalo. Ali bukvalno, na sledećem podoju nikap. Kao da nikad nisam dojila niti rađala. Sa trećim sam prošla još gore iako sam se doslovce pridržavala svih pravila dojenja. Jednostavno kao da neko zavrne ventil i gotovo. Sada su već veliki, a mene i dalje muči, bukvalno progoni to. Ne mogu da pronađem odgovor. Svuda samo osude da sam ja negde pogrešila. Napominjem da su majka i sestre uredno dojile.

   6. Mirjana says:

    Postovani i ja sam sad vec ocajna zbog dojenja. Rodila sam treće dete i ona je sada stara mesec dana. Prvo sam dojila 9 meseci drugo deset a sa devojčicom se bas mučim od desetog dana. Kad se rodila odmah sam je stavila na grudi jer takva je prkasa ovde i ona je vukla bez problema. Ubrzo je krenuo kolostrum i ona je vsisala sve je bilo super. Trećeg dana je dobila zuticu i zbog toga bila jako umorna i nije mogla da sisa. Međutim u bolnici sam stalno izmlazala mleko i davali smo joj kroz sondu. Tada sam na svaka 3 sata izmlazavala po 100-120ml a njoj je bilo potrebno oko 6å. I bila sam presrećna. Kad je sestog dana opet pocela da sisa merili smo je pre i posle podoja i ispostavilo se da je posisala samo 15ml iako je sisala pola sata i meni je delovalo da sve super ide. Očigledno njena tehnika nije bila dobra a pošto mi se to isto desilo sa prvim detetom nisam panicila. Probala sam sa silikonskom bradavicom i odlično je išlo. 55-60ml po podoju sisala i super napredovala. Na porođajuje bila teska 2770gr tog osmog dana je imala 2805gr. Zadovoljna sam otišla kući i nastavila sa dojenjem uz pomoć silikonske bradavice. Međutim posle 7 dana ona napredovala samo 70gr! Ja pocinjem da panicim. Ali sam odlucna da samo dojim i uz podršku babice nastavljam da dojim i češće. Ponovo kontrola za 5 dana ona napredovala 65gr. Babica mi kaze bitno je da napreduje iako je malo. Ali okolina kao sto ke najčešće slučaj nije podrška i ja pocinjem da dodajem dohranu. Posle svakog podoja ona popije po 60ml dohrane. I da ona je super napredovala ali ja mleka sve manje imam a ne želim da prestanem da dojim. Problem je i to što se ona uspava kad sisa (isto je bilo i sa prvo dvoje dece) i verovatno ne posisa sve. Zato sad ja pokusavam da izmlazam da bih joj dala na flašicu i da bih znala koliko popije. Na svaka dva sata uspem da izvučem 30-40ml.. premalo je to za nju. Treba mi savet sta i kako dalje? Ima mi šanse da se kolicin mog mleka poveća? Da ne moram da je dohranjujem. I da napomenem ona uz dohranu mnogo lepse i duze spava i bolje je raspolozena. Meni tako jeste lakse ali je za nju bolje da sisa. Zato sam tako uporna. Molim vas za savet ili broj telefona ukoliko mogu sa nekim da porazgovaram.
    Hvala unapred!

   7. Danica says:

    Postovani,moj problem je sledeci…ili ja bar mislim da je problem.Porodila sam se na carski rez pre nekih 13 dana.Dok nisam prestala sa terapijom(infuzijom i antibioticima) sto su mi oni tamo davali nisu mi donosili bebu na podoj.Posle par dana,recimo 3 dana su mi ga doneli i naravno napravio mi je ragade na bradavicama i primetila sam onaj zuti kolostrum posle svakog podoja.On je u sustini najvise meni spavao na dojci,jer su ga tamo prvo nahranili pa doneli.Used carskog reza pznato je da tecnosti ni hrane nema prva dva dana tako da sam ja taj dan kada su ga doneli tek pocela da pijem vodu i caj.Metodu bolnog izmazanja su mi pokazale sestre vise puta ali ja to,cini mi se ne znam da najbolje primenim,Moj podoj ide samo do 30-ak grama sto sam primetila odmah po pocetku sisanja jer on proguta 7-8 puta ono sto izvuce i momentalno zaspi na dojci i nikako se ne da probuditi.Stolica mu je uredna ali zbog dohrane.Pokusala sam izmazanje ali mi se cini da nema dovoljno jer su u pitanju samo neke kapljice i poneki mlaz93-4 mlaza).Jos napominjem da je iz bolnice izasao sa 4.060,a da je za 5 dana dobio samo 60g. sto je jaaaako malo.

   8. sandra says:

    Poštovani,
    Moja beba će za dve nedelje da napuni tri meseca. Rođen je sa 3.060 kg i sad ima 5.500.
    Samo sisa i dobro napreduje, počeo je da jede na tri ili četiri sata i da se budi samo dva puta noću. Idealno. I tako sve do prošle nedelje, kad je počeo manje da sisa i ne bljucka vise ali traži na svaka 2 sata. Ja sad nemam sta da izmuzem a njemu treba vise vremena da se uspava. Bojim se da će mi mleko prestati. Sta da radim da dobijem vise mleka?

   Leave a Reply

   Your email address will not be published.

   This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.