Međunarodni dan babica – 5. maj

| 04/05/2010 | 2 Comments

Love on first sight
GI Majka Hrabrost, Udruženje babica Srbije i NVO “Dokument” vas pozivaju da sutra, 5. maja, od 17h do 19h u Tašmajdanskom parku zajedno obeležite Međunarodni dan babica.

Babica zna ali, isto tako, babica i razume

Od pamtiveka, ženama su tokom porođaja pomagale žene. Suština te pomoći nisu bili samo iskustvo i znanje, nego i duboko razumevanje.

Creative Commons License photo credit: markus r.

Vešte u svojoj profesiji, babice su znale šta treba da rade kako bi pomogle i ženi i bebi, a kao žene, veoma su dobro razumele šta porodilja oseća, šta joj je potrebno, do čega joj je stalo…

U vreme dominacije takozvanih kontrolisanih bolničkih porođaja, prevladala je praksa u okviru koje se porođaj tretira kao bolest, bolest koja se “leči” sintetičkim hormonima i operacijama poput carskog reza, dok su babice, uz sve njihovo znanje i razumevanje, potisnute.

Ovaj se model porađanja, međutim, danas prevazilazi, uz razumevanje da porođaj nije bolest nego prirodan proces. U okviru toga, u skandinavskim zemljama veliki se broj porođaja odvija kod kuće, samo uz pomoć babice. U drugim evropskim državama trude se da u porodilišta uvedu kućnu atmosferu, gde babica ponovo ima najvažniju ulogu u vođenju neometanog (fiziološkog) porođaja.

Pri tom, babica nije uz ženu samo dok se ona porađa. U okviru organizovane zdravstvene zaštite, babica ženi pruža podršku i tokom trudnoće, kao i prvih nedelja posle porođaja.

Građanska inicijativa Majka hrabrost i Udruženje babica Srbije žele da i kod nas profesionalna podrška ženi, u jednom od njenih najlepših životnih iskustava, bude zasnovana na ljudskoj vezi, a to znači, istovremeno, na profesionalnoj veštini i znanju, i na dubokom razumevanju.

Pridružite nam se!

Hoćemo da zajedničkim snagama reformišemo porodilišta tako da se majke i bebe u njima osećaju – kao u svojoj kući.

Potpišite peticiju!

Ispričaje svoju priču!

Podržite naše aktivnosti.

Dajte svoj doprinos – ZAJEDNO MENJAMO SRBIJU! Menjamo Srbiju tamo odakle sve počinje – od porodilišta!

Category: Novosti

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Sonja Savkovic says:

  Hahahahah, kako ovo bajkovito zvuchi … U stvari mozda i jeste tako ali uz prikladnu novchanu nadoknadu. Babica koja je ‘prisustvovala’ mom porodjaju nije pokazala nikakvo razumevanje, u stvari uopshte nije ni bila iz mene, doshla je da me obidje pred samo rodjenje deteta (u porodjanom boxu sam bila potpuno sama), a poshto sam ja bila toliko uplashena i nisam htela da saradjujem, odnosno nisam imala pojma kako da se napinjem ona je samo bacila neku krpu na mene i rekla ‘Dobro, onda me zovi kad budesh htela da se poradjash” i otishla.
  I shto je najgore zadovoljna sam kako sam proshla, chak mi je ta zena i postala veoma draga posle svega, ali ova prcha, da ne kazem bajka nema veze sa mozgom …

 2. Angelina says:

  Draga Sonja, tvoje iskustvo je jako ruzno i svesni smo da postoji mnogo onih u zdravstvu, pa i babica, koje ne rade svoj posao kako treba, naprotiv kao da sluze zatvorsku kaznu, a ne da rade divan posao kao sto je pomaganje zenama da rode bebe.
  Ali, bas zato, treba da se trudimo da promenimo stvari. Meni su, na primer oba puta babice bile super. Nije mera nicije individualno iskustvo, vec ono sto bi trebalo da bude njihova struka.
  Udruzenje Babica Srbije je nevladina organizacija koja okuplja one babice kojima je zaista stalo da svog posla. Divnu Miljkovic znam licno i znam kako i koliko se zalaze za iste stvari za koje i Udruzenje RODITELJ – dostojanstven porodjaj.
  Ako zelite da se uverite sta je ono sto te zene stvarno misle, dodjite sutra na Tas, popricajte malo s njima.
  Srdacno, Angelina Radulovic, Udruzenje RODITELJ

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.