Saopštenje za javnost povodom rezultata konkursa Ministarstva zdravlja za finansiranje projekata nevladinih organizacija

| 13/05/2010 | 3 Comments

Udruženje RODITELJ ovim putem izražava svoje zaprepašćenje rezultatima konkursa Ministarstva zdravlja za finansiranje projekata nevladinih organizacija. Čini se da se praksa netransparentne i  pobratimske raspodele budžetskih sredstava nastavlja, bez ikakve vizije i bez ikakvih jasnih prioriteta.

Ministarstvo zdravlja sprovelo je konkurs „Podsticanje aktivnosti stručnih organizacija, saveta i udruženja“  u kojem je jasno navelo prioritetna polja, ali, osim prioriteta, nije objavilo nikakve kriterijume za selekciju.  Pored netransparentnog postupka, interesantna je i činjenica da anonimno udruženje koje postoji manje od godinu dana dobija podršku za 6 (šest) projekata, a da se udruženja poput Komore mladih bave prevencijom melanoma. Zahtevamo od Ministarstva zdravlja da objavi kriterijume po kojima je doneta odluka i izvršen izbor organizacija i projekata za finansiranje.

Udruženje RODITELJ se aktivnostima vezanim za promociju dojenja bavi punih 5 godina. Prvi smo organizovali obeležavanje Nedelje dojenja onako kako se obeležava u celom svetu, okupljanjima majki i dece, uz dovodjenje stručnjaka i savetnica za dojenje u direktni kontakt sa njima.

Ove godine biće organizovana peta Nedelja dojenja. Udruženje RODITELJ organizovalo je i  brojne okrugle stolove, savetovanja, diskusije na ovu temu, Nedelja dojenja je obeležavana javnim manifestacijama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Užicu, putem sajta www.roditelj.org  godinama funkcioniše volontersko online savetovalište, organizovana su javna savetovanja u okviru roditeljskog info centra, a za delovanje na promociji dojenja Udruženje RODITELJ nagrađeno je plaketom i srebrnom medaljom Svetske organizacije za promociju dojenja (WABA).

Ostaje nejasno kako projekat koji ima zvaničnu podršku UNICEF-a (preporuka, .pdf, 263 kb), Instituta za javno zdravlje (preporuke, .doc, 30kb i 25kb), servisa „Halo beba“ i drugih stručnih organizacija i pojedinaca ne zavređuje podršku Ministarstva. Naravno, Nedelja dojenja će i ove godine biti obeležena – sa ili bez podrške Ministarstva zdravlja. Udruženje RODITELJ će svoju misiju sprovoditi i dalje, bez obzira na gorak ukus ovakve odluke resornog Ministarstva.

Odluka o raspodeli sredstava nalazi se na adresi: http://www.minzdravlja.info/downloads/2010/Maj/Maj%202010%20Odluka%20NVO.pdf

Tags:

Category: Novosti, Saopštenja za javnost

Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. zorana ilic says:

  Udruzenje Roditelj ,je udruzenje bivseg pomocnika Ministarstva zdravlja , Prof.Snezane Simic i VMS-Anljelke Kotovic,Gl.sestre iz drzavne institucije Javno zdravlje, koje su cak i romski program ,projekat ,,Romski medijatori ,,aplicirale preko udruzenja ,,Roditelj,,.OVO JE JEDAN PRIMER ,OD BEZBROJ PROJEKATA IZ VREMENA VLADAVINE PROF.SNEZANE SIMIC I ANDJELKE KOTOVIC .Sa ovim komentarom zele prikriti svoje mahinacije i transakcije .

 2. Tijana says:

  Postovana
  nije mi jasno na osnovu cega ste izneli ove informacije… Pratim rad Udrzenja gradjana Roditelj od samog osnivanja i ovo sta ste Vi napisali nema veze sa istinom. Kako Vas nije sramota da iznosite ovakve neistine? Zasto ne pokusate da doprinesete radu Udruzenja umesto sto iznosite ovakve gluposti? Ocigledno da nemate ni najmanje veze o cemu se ovde radi. Ovo je Udruzenje roditelja iza kojih ne stoji ni jedna stranka ni jedna osoba na polozaju. Detalje imate i na blogu na B92 na ovom linku
  http://blog.b92.net/text/10309/Ciji-si-ti-mali/

 3. Angelina says:

  Postovana Zorana,
  ne znam odakle Vam takve insinuacije, ni sta Vas komentar treba da znaci. Nase saopstenje je reagovanje na netransparentno odlucivanje o konkursima Ministarstva zdravlja.
  Projekat kojim smo konkurisali itekako ima veze s onim sto vec petu godinu radimo a za sta nam je ministarstvo deklarativno davalo podrsku. Za sam projekat dobili smo podsku i Andjelke Kotevic, koja nije clan Udruzeja niti ima ikakve veze s upravom Udruzenja, vec je koordinator Halo bebe, projekta Gradskog Zavoda za javno zdravlje.
  Ona i doktorka Snezana Simic su clanovi Udruzenja za javno zdravlje, koje ne samo da nije povezeno s Udruzenjem RODITELJ, vec po ciljevima i aktivnostima mu nije ni slicno.
  Ako imate neko pitanje i nedoumicu, javite se na nas mail na strani kontakt, a molimo Vas da ne ostavljate pausalne otpuzbe i nejasne komentare.
  Angelina Radulovic
  Udruzenje RODITELj

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.