Dodjite da zajedno obeležimo Svetsku nedelju dojenja 8.avgusta na Zemunskom keju

| 27/07/2010 | 3 Comments

Udruženje RODITELJ će i ove godine, jubilarni peti put za redom od 1. – 8. avgusta 2010. godine obeležiti, Svetsku nedelju dojenja. Tako se i Srbija pridružuje mnogobrojnim zemljama širom sveta koje u okviru Svetske alijanse za zaštitu, promociju i podršku dojenja (WABA) uz podršku UNICEF-a i Svetske zdravstvene organizacije, na ovaj način pružaju podršku majkama i budućim majkama i podižu nivo svesti o značaju dojenja.

Tema koju Svetska alijansa za podršku i zaštitu dojenja promoviše u 2010. godini glasi: „10 koraka do uspešnog dojenja na baby friendly način“ sa ciljem izgradnje svesti o načinima podrške dojenju, kako od strane institucija zdravstvenog sistema, tako i zajednice na nacionalnom i globalnom nivou. Kao i svake godine Udruženje RODITELJ prevelo je na srpski jezik ovogodišnji akcioni folder WABA koji možete preuzeti ovde. (pdf, 1.7 MB)

Centralna tačka obeležavanja ovogodišnje Svetske nedelje dojenja je javna manifestacija “Prijatelji bebama od prvog trenutka” koja će se održati 8. avgusta sa početkom u 17 h na Zemunskom keju, a koja podrazumeva okupljanje većeg broja majki koje doje, zdravstvenih stručnjaka, i svih ostalih pojedinaca i institucija koji promovišu i podržavaju dojenje. Svi oni će na taj način imati priliku da razmene iskustva, a sve trudnice i majke da  dobiju savete o dojenju i ishrani beba od stručnih saradnika i vršnjačkih savetnica Udruženja RODITELJ. Vršnjačko savetovalište Udruženja RODITELJ predstavlja inovativan oblik podrške majkama u Srbiji u procesu uspostavljanja i što dužeg trajanja dojenja koji se u zemljama u kojima se praktikuje, pokazao kao veoma efikasan. Podršku vršnjačkom savetovalištu Udruženja RODITELJ dali su UNICEF Srbija, Institut za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” i Gradski zavod za zaštitu zdravlja – Servis Halo beba.

Ovogodišnja manifestacija realizuje se uz podršku Gradskog sekretarijata za zdravstvo i Gradske Opštine Zemun, a Generalni sponzor manifestacije je VODA ROSA.

U okviru Svetske nedelje dojenja, Udruženje RODITELJ će 5. avgusta, održati Okrugli sto, sa ciljem otvaranja diskusije u javnosti o tome da li i na koji način može da se podigne procenat dojenih beba u Srbiji. Okruglom stolu će prisustvovati eminentni zdravstveni stručnjaci koji se bave podrškom dojenju iz Ministarstva zdravlja, UNICEF-a Srbija, Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”, Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja, Instituta za neonatologiju koji u saradnji sa ROSA vodom realizuje projekat “Podrška razvoju prve banke humanog mleka u Srbiji” kao i predstavnici organizacija civilnog društva.

Ovogodišnje aktivnosti posvećene obležavanju Svetske nedelje dojenja podržali su i DM Drogery Market, Aksa Baby Planeta, LifeMedic, Beli Put, Beluga, Decco, Dexyco, Tehnokids, sponzor vršnjačkog savetovališta za dojenje Oktal Pharma i medijski pokrovitelji RTV Studio B i Radio S.

Zašto ROSA?

Po sastavu ROSA je niskomineralna voda, odnosno sadrži malu količinu rastvorenih mineralnih materija i ne opterećuju organizam. Zbog toga se može upotrebljavati svakodnevno u neograničenim količinama. Rukovodeći se time da je voda izvor života, kao što je i kap majčinog mleka izvor života za bebe, Rosa je u saradnji sa Institutom pokrenula projekat podrške razvoju prve Banke humanog mleka u Srbiji. Sve mame koje mogu I žele da doniraju svoje mleko, mogu se obratiti Odeljenju za majke dojilje Instituta za neonatologiju u Beogradu na broj telefona 011 36 30 127. Više informacija o Banci mleka može se naći na www.bankamleka.rs.

Category: Beograd, Novosti

Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Olivera says:

  Divna akcija, svim srcem sam uz Vas. Na moju veliku zalost necu moci da prisustvujem, ali smatram da bi takve manifestacije bilo dobro organizovati jednom mesecno. Glasam za dojenje dok god to beba zeli.
  Srdacan pozdrav od jedne mame dojilje.
  Olivera

 2. admin says:

  Draga Olivera, kada zavrsimo obuku za mame savetnice za dojenje, svakako cemo makar jednom mesecno ili u ritmu za kojeg bude bilo interesovanja organizovati radionice za mame, i veoma vazno za trudnice.
  Pored toga bice dostupno telefonsko i kao i do sada online savetovaliste

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.