Održana obuka za savetnice za dojenje

| 13/08/2010 | 9 Comments

 

U okviru obeležavanja Svetske nedelje dojenja, Udruženje RODITELJ u Beogradu je po prvi put u Srbiji organizovalo obuku savetnica za dojenje po uzoru na grupe podrške dojenju kakve postoje širom sveta već duži niz godina.

Koncept vršnjačkog savetovališta za dojenje zasnovan je na principu prenošenja ličnog iskustva (mame mamama), obogaćenog stručnim znanjem i komunikacionim veštinama koje svaka savetnica mora da poseduje.  U skladu sa tim smernicama Udruženje RODITELJ je organizovalo i ovu obuku. Prvi deo obuke održan je 8.avgusta u prostorijama Udruženja RODITELJ sa praktičnim radom na samoj manifestaciji, a drugi deo će biti održan krajem septembra kada će mame polaznice dobiti i sertifikate o završenoj obuci.

Devet budućih savetnica za dojenje Udruženja RODITELJ došlo je iz nekoliko gradova iz Srbije da bi prošle obuku za savetnice.

Tereza Kiš – Miljković, Dragana Vasić, Marija Milanović, Iva Dopuđ – Petković, Olivera Lazarević, Jelena Atanasijević, Snežana Polić, Milena Popević i Kristina Bogdanović prve su polaznice obuke za savetnice za dojenje, koja će nadamo se zaživeti i u ostalim gradovima Srbije u okviru drugih ogranaka Udruženja.

Predavačice na obuci bile su Andjelka Kotević , viša medicinska sestra iz Gradskog zavoda za javno zdravlje i koordinatorka Halo bebe  i Nedeljka Neda Zebić, vršnjačka savetnica za dojenje iz Nemačke.

Sponzor ove obuke i vršnjačkog savetovališta za dojenje je Oktal farma.

Category: Novosti

Comments (9)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Tanja says:

  Devojke, divne ste!

 2. admin says:

  Hvala tebi Tanja, naročito na ovom “devojke”, pošto su članice Udruženja mame 🙂 ovo ćemo shvatiti kao kompliment

 3. Dragana says:

  Pre svega moram reci da sam veoma prijatno iznenadjena postojanjem ovakvog vida podrske i dostupnih saveta kod nas.Imam bebu od 2 meseca i kao i sa prvim detetom nisam uspela da dojim, vec ga dohranjujem i izmlazam mleko. Naravno, mleka je sve manje, pa sam se bacila u potragu za setom za relaktaciju tj posudicom sa cevcicama.Do sada ga nisam nasla, a vidim na slikama da ga vi koristite, pa me interesuje da li znate gde mogu kupiti taj set?
  Veliki pozdrav!

  • Roditelj says:

   Poštovana Dragana, na žalost za sada ne znamo pouzdano gde može da se sistem. Ali pre toga vam savetujemo da pošaljete e mail ili pozovete naše savetnice za dojenje, kako bi Vam dale potrebne informacije i podršku. Relaktacija ili izbacivanje dohrane je nekada teško, treba puno strpljenja, adekvatnih saveta i tehnika i odlučnosti.
   Mi smo Vam na raspolaganju:
   info@roditelj.org ili 060 3202 041.

   Pozdrav!

 4. Ana says:

  Veliki pozdrav.

  Ne znam zasto u zadnje vreme mislim da mi nestaje mleko.Mali mi ima 4 meseci i lepo doji,bar mislim,ali imam neki cudan osecaj da mi nestaje mleka.Non stop citam po sajtovima i ima dosta zena koje kao ja misle. Trudim se da mi opstane mleko pijem dosta tecnosti redovno jedem,po neki put i vise,ali u zadnje vreme su mi grudi mlitavije nego sto su bile.Citah za neke skokove kad beba trazi vise mleka nego inace i tako citajuci sam zablokirala tj. nista ne razumem.pa bih vas molila da mi objasnite taj skok u ishrani ili kako god se zove.

  inace mali sa 3 ipo meseci je imao 7kg (na rodjenju 3,560) ima redovne stolice zlatno zute 3-5 zavisi kako kad.

  Da li trebam da pocnem da mu dajem Kravicu,kao dohranu?

  • Roditelj says:

   Poštovana, možete da nam ostavite mejl ili da pozovete 060 3292 041 da biste dobili savet od naših savetnica?

   • Ana says:

    ana.ks@live.it

    hvala unapred

    • Roditelj says:

     Poštovana,

     mnoge žene misle da im se mleko smanjuje kada grudi postanu mekanije, međutim ono što se dešava je da se se ponuda i potražnja regulisale i sada Vaše telo zna koliko mleka je potrebno vašoj bebi i proizvodi baš tu količinu. Koliko sam shvatila Vaša beba je za tri i po meseca napredovala 3 i po kilograma, u proseku kilogram mesečno, ovo je sasvim lep pokazatelj da Vi imate sasvim dovoljno mleka za Vašu bebu.

     Skokovi u razvoju se takođe nazivaju i period intenzivnog rasta. Dok su deca mala oni se uglavnom manifestuju tako što beba nekoliko dana intenzivnije sisa, a kasnije počnemo da primećujemo da je dete savladalo neko novu veštinu. Ako se pitate zašto bebe u skoku više sisaju to je zato da bi majčinom telu dale signal da je potrebno da proizvede više mleka, beba raste i potrebno joj je sve više i više mleka. Ukoliko u ovom periodu mama bebi umesto dojke da adaptirano mleko (kravlje mleko se ne preporučuje do bebinih navršenih godinu dana) beba će duže spavati, preskakati podoje i neće davati maminom telu signal da je potrebno više mleka. Nakon nekoliko dana ovakve prakse kod mame se mleko smanji za onu količinu koju je ona bebi dala flašicom. Ono što bi mama trebalo da radi je da bebi dozvoli da sisa na zahtev, čak i “na prazno”. Tako će beba sama odrediti koliko joj je potrebno, a sisanjem “na prazno” će navući više mleka.

     Želim da vam kažem da samo treba da nastavite tako kako ste i do sad radili. Vaša beba lepo napreduje, a Vi imate sasvim dovoljno mleka za nju. Do šestog meseca nema potrebe za bilo kakvom dohranom, a tada se kao dohrana, uz nastavak dojenja, uvodi nemlečna hrana. Do prve godine bebinog života majčino mleko treba da bude glavna hrana, a nakon prve godine se nastavlja sa dojenjem s tim što tada majčino mleko preuzima ulogu dohrane. Kravlje mleko se ne preporučuje za decu mlađu od godinu dana iz nekoliko razloga, a jedan od razloga je alergija na proteine kravljeg mleka.

     Nadam se da sam uspela da Vam razjasnim skokove i pomognem da shvatite da je kod Vas sve u najboljem redu. Ukoliko imate još neko pitanje tu smo da pomognemo.

     Srdačan pozdrav,

     Milena Popević savetnica za dojenje.

 5. Aleksandra Miric says:

  U trecoj nedelji kada je beba češće plakala i tražila siku…stolica joj je bila zelenkasta i patronažna sestra mi je rekla da dam dohranu onoliko koliko trazi dete i da ga ne izgladnjujem. Sada je sedma nedelja..i mi smo na 90ml dohrane nakon sto zavrsi sa sikama. Intezivno vuče desetak minuta a onda se ili uspava ili onako vuče na sitno…kada sam izmlazala dojke posle 5-6 sati od poslednjeg podoja 100ml sam izvukla..a cesto posle podoja izvucem 40ml iz obe. Mada cini mi se da ga je sve manje.
  Kako da ukinem dohranu..ili makar da sprecim da nestane skroz?
  Rodjena beba sa 3850g na prvoj kontroli 4800g imala.
  Pozdrav i unapred sam vam puno zahvalna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.