Isplata za trudničko bolovanje

| 10/10/2010 | 31 Comments

Pitanje: Zaposlena sam u firmi koja ima samo 2 zaposlena (uključujući i mene). Naknadu za trudničko bolovanje sam dobijala uredno za prva tri meseca, ali nakon treće isplate primala sam samo minimalac ( još tri su mi sledovale), umesto 65% od svoje zarade, jer koleginica ima minimalnu zaradu. Prema nadležnima u socijalnom, to je u redu, jer se radi usklađenje sa ostalim zaradama u firmi. Da li je to ispravno?

Odgovor:Iznos naknade koja se isplaćuje tokom privremene sprečenosti za rad na teret budžeta duže od 2 meseca, usklađuje se sa kretanjem zarada ostalih zaposlenih u skladu sa članovima 92-94 Zakona o zdravstvenom osiguranju koji mozete pronaći na Sajtu Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje. Za sve nejasnoće oko načina isplate, možete se obratiti Direkciji Republickog zavoda za zdravstveno osiguranje, ispostavi u Vašem gradu.

 

Trudnica i bolovanje

Izvor fotografije

 

Tags: , ,

Category: Roditelj info centar

Comments (31)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Dragan says:

  Dobar dan interesuje me da li trudnica moze da dobije potvrde umesto pare kad je na bolovanju u stalnom radnom odnosu je u toj firmi vec 7 godina. ona dobija potvrde da pazari u njihovoj radnji a nedaju joj pare sto joj socijalno uplati.

 2. jelena says:

  Interesuje me da li imam prava i kome da se obratim u vezi sa isplatom zarade dok sam na trudnickom bolovanju. Radim u drzavnom sektoru i samo prvi mesec su mi isplatili 65# zarade a nakon prvih mesec dana ne dobijam nista dok socijalno ne isplati njima. U tom slucaju ja cu cekati na zaradu 3 do 6 meseci. To je ravno ubistvu, jer kako mogu da neprimam ni dinar 3 ili 6 meseci,kako da se cerka i ja hranimo i placamo racune ovih nekoliko meseci

 3. admin says:

  Poštovani Dragane, naravno da ne može! Po zakonu, poslodavac je dužan da Vam isplaćuje platu u celosti (ili 65 odsto, u zavisnosti koja je opština u pitanju) zajedno sa platom. Onda on čeka nadoknadu od države, koja poslodavcu refundira tu zaradu.
  OBAVEZNO se obratite inspekciji rada, pogledajte u ovom tekstu proceduru:
  http://upravusi.rs/?dokument=prijava-inspekciji-rada

 4. admin says:

  Jelena, po zakonu su dužni da vam isplacuju zajedno sa ostalim zaposlenim. Na žalost, ogroman broj poslodavaca krši ove odredbe, a inspekcije reaguju samo po prijavi. Jedino što možete je da ih prijavite inspekciji rada RS.

 5. Aleksandra says:

  Postovani, moje pitanje odnosi se na obracun zarade na trudnickom bolovanju. Naime, ja sam na bolovanju od 24.10.2011., radim u prosveti, u osnovnoj skoli. Do avgusta sam bila u jednoj skoli i imala 65%plate, a od septembra u drugoj sa 100% plate. Za trudnicko bolovanje racunaju mi prosek 3 plate, tj. jul,avgust i septembar. Bila sam pripremljena na to da dobijem manju platu tj.prosek jer sam u julu i avgustu imala samo 65% casova,odnosno plate,medjutim desilo se da je situacija mnogo gora jer su mi za jul i avgust obracunali samo nekakve efektivne sate jer su tada skole na godisnjem odmoru, pa mi je plata u tim nesecima niza gotovo za 80%,iako nije stvarno niza, tj.plata na godisnjem odmoru ista je kao i tokom godine. tako da je i prosek sa septembrom neuporedivo nizi od mojih stvarnih primanja. Da li prosek za jul i avgust treba biti takav, tj. da li u prosek ulaze samo evektivni sati ili cela plata? Nadam se da nisam previse konfuzna. Hvala na odgovoru.

 6. Aleksandra says:

  Zaboravila sam da kazem da jos nisam dobila ni jednu platu od socijalnog, osim za prvi mesec bolovanja, novembar, koja se, koliko sam upoznata, isplacuje na drugi nacin i iznosi 65%, koliko sam i dobila. Hvala jos jednom.

 7. Zbunjena says:

  Postovani, radim na jednom fakultetu u Beogradu,a na trudnickom bolovanju sam od decembra meseca i poslednja uplata koju sam primila iznosi 65% za taj mesec.Sta je sa ostalim zaradama i gde je ostatak od 35% koji se dopunjava od grada? Da li je poslodavac u obavezi da namiruje platu u celosti trudnicama ili se zaista ceka po zakonu na refundaciju sredstava od socijalnog i koliko to cekanje onda moze da potraje?
  Unapred zahvalana na odgovoru.

 8. sanja says:

  Postovani, zanima me kako ce mi obracunati trudnicko bolovanje. od 14.10.2011. sam na bolovanju zbog kicme, a 24.11. mi je otvoreno trudnicko bolovanje.U julu mesecu bila sam na bolovanju (65%), avgust na godisnjem odmoru i primila sam 100% platu, septembar 100%, a od polovine oktobra sam na bolovanju (65%). Kako ce mi racunati prosek plate za trudnicko? Danas je 25.02.2012. i ja jos nisam nista dobila, inace drzavna firma je upitanju.Da li znaci, ako sam pre otvaranja trudnickog bila na bolovanju, da cu dobijati 65% od plate, tj. 65% od 65%?

 9. matilda says:

  Postovani,

  Imam li pravo na isplatu trudnickog i porodiljskog bolovanja ako za to vreme boravim u EU? Imam dozvolu privremenog boravka radi spajanja porodice.
  Uapred hvala.

 10. Ivana says:

  Poštovani,

  Imam pitanje u vezi otvaranja trudničkog bolovanja.
  Zaposlena sam u osnovnoj školi na neodređeno vreme sa punim fondom časova, već 3 godine.

  Uskoro ću ući u 3. mesec, i planiram da otvorim trudničko bolovanje, pa me interesuje da li mogu očekivati isplatu 100% primanja koja sam standardno imala (živim na teritoriji grada Beograda)?
  I pre svega, koja dokumenta i kome treba da podnesem kako bih pored standardnih 65% dobila i tih 35% od grada Beograda?

  • admin says:

   Grad dotira iznos od 35% sredstava do iznosa pune plate samo za bolovanja duza od 30 dana. Za prvih 30 dana bice Vam isplacena naknada u iznosu od 65%, ma kada odete na bolovanje. Vi ne treba nikome posebno da se obracate za ovaj dodatni iznos, sve bi trebalo da odradi poslodavac. U slucaju da sumnjate na povredu nekog prava, mozete se obratiti Inspekciji rada.

 11. ana says:

  Poštovani,
  Zaposlena sam u jednoj maloj privatnoj firmi koja ima 3 radnika.Svi smo po običaju prijavljeni na minimalac!!!!Šta da kazem,sem blago nama!!!!
  Na trudničkom sam bolovanju od 03.10.2011.godine.Poslodavac mi je uplatio početkom decembra 65% od plate, tj. bednih 11.600,00 dinara.Interesuje me da li je to ispravno ili me je sledovalo 100% jer je reč o minimalcu (živim na teritoriji grada Beograda).
  Dokumenta od doktora i komisije sam uredno predala za svaki mesec u nazad , ali su mi u računovodstvu rekli da su čekali da prikupe za 2,3 meseca dokumenta i da su tek sada,odnosno 20.02.2012. godine predali papire za isplatu.Interesuje me da li je to normalno,koliko ću čekati sada na taj novac(živim na teritoriji Starog Grada,ako to ima neke veze)i kolika će mi biti ta uplata (65% ili 100%)? Imam malo dete,živimo kao podstanari i samo imamo suprugova primanja….

  Unapred zahvalna na odgovoru

  • admin says:

   Postovana,

   Za prvih 30 dana bolovanja Grad Beograd ne refundira preostalih 35% sredstava do iznosa pune plate. Za duza bolovanja isplacuje i to odvojeno od dela koji predstavlja 65% i koji isplacuje RZZO
   Sto se tice kasnjenja, ona su uobicajena, tj generalno su poslodavci neazurni kod naknada za trudnicka bolovanja, iako bi trebalo da svakog meseca odnose dokumenta u RZZO. U slucaju duzih kasnjenja mozete se obratiti Inspekciji rada.
   Ovo ne vazi za naknade za porodiljsko za koje je poslodavac duzan da ih isplacuje zajedno sa platama ostalih zaposlenih, pa tek onda moze da vrsi refundaciji. OVo je za ubuduce, da znate sta Vas moze ocekivati.

 12. Ivana says:

  Postovani,
  Interesuje me kada cu primiti neku uplatu, na trudnickom bolovanju sam od 17. aprila, za nekoliko dana otvara mi se porodiljsko bolovanje, a nisam primila ni jednu jedinu uplatu. Inace, zaposlena sam u privatnom vrticu, a tamo kazu da nije bilo uplata. Kome da se obratim za pomoc?
  Unapred hvala!!!

 13. Aras3041 says:

  Postovani,
  Zaposlena sam u privatnoj igraonici i od 22.10 sam otvorila trudnicko bolovanje. Poslodavac je jako neuredan sa uplacivanjem doprinosa za svoje zaposlene, tako da ja jos ni jednu platu nisam dobila. Pre dva dana mi je njegov knjigovodja javio da su uplaceni doprinosi za novembar, a kada sam ga ja pitala zasto mi nije legla i plata za taj mesec (jer je to mesec koji ide na teret poslodavca) receno mi je da treba da budem srecna da su mi uopste i doprinose uplatili za taj mesec. Naime, oni smatraju da su mi ucinili uslugu time, jer cu posle moci da dobijam trudnicko od zdravstvenog. Osecam da ce i tu da umesaju svoje prste, jer po nasem glupom zakonu ,novac od fonda leze prvo na njihov racun pa se sa njega prebacuje na licni racun trudnice.
  Molim vas da mi pomognete savetom sta da radim i kome da se zalim.

  • Roditelj says:

   Poštovana, poslodavac je bio duzan da za prvi mesec bolovanja isplati 65% iznosa plate koja je ostvarivana u prethodna 3 meseca, zajedno sa pripadajucim porezima i doprinosima. Jedino sto mozemo da vam savetujemo u ovakvim situacijama je da prijavite poslodavca Inspekciji rada. Ukoliko ovaj problem postoji sada, na pocetku trudnickog bolovanja, nije iskljuceno da ce problema biti i kasnije tokom bolovanja, ali i porodiljskog odsustva, pa je bolje preduprediti ih.

 14. Dragana says:

  Postovani Dali bi mi neko mogao dati savet u vezi porodiljskog.na porodiljskom sam od 03.07.2012 do 03.07.2014 medjutim firma se zatvorila sad 31.12.2012 meni je placeno tek za oktobar mesec plata,dali su oni duzni da me isplate do decembra i dali kad se prijavim na biro imam pravo na dobijanje porodiljskog posto imam resenje do 03.07.2014.Dali bih me mogli posavetovat sta i kako dalje kome da se obratim posto sam majka 3 dece suprug neradi to nam je bio jedini izvor prihoda unapred hvala

 15. nik74 says:

  Dve zarade i porodiljska nadoknada

  Pozdrav svima.

  Nemam neko iskustvo sa foruma pa se nadam da cu korektno postaviti pitanje u suprotnom nadam se da cu se ubrzo nauciti.
  Moli vas da mi neko odgovori na pitanje.

  Moje pitanje;

  Zena je zaposlena u drzavnoj firmi na neodredjeno i vec vise godina a sada je u trecem mesecu trudnoce.
  Jedna privatna firma bi rado sa njom potpisala ugovor da radi i za njih neke softvere i naravno potpuno legalno.
  Da li ce njoj to primanje da se sabere sa primanjem u drzavnoj firmi u kojoj radi godinama i da joj se ta konacna suma racuna za porodiljsko odsustvo koje je ubrzo ocekuje?
  Ako hoce koliko meseci bi trebalo da prima od ove druge firme platu da bi to uslo u zbir i sa kojim procentima?

 16. slavica says:

  U stalnom sam radnom odnosu,a od 18.februara sam na trudnickom bolovanju, medjutim firma se zatvara.Ako se moja prava na trudnicko i porodiljsko odsustvo nastavljaju preko biroa o kom se iznosu radi naspram pune zarade koju sam primala kod poslodavca?

 17. Maja says:

  Postovani,
  Zaposlena sam od aprila meseca. Juce sam saznala divnu vest, tj. da je beba na putu 🙂 Zanima me koliku novcanu naknadu dobijam, obzirom da sam u prethodnom periodu bila zaposlena od novembra 2011. do kraja avgusta 2012. imala sam pauzu od avgusta 2012. do aprila 2013. kada sam se vratila u staru firmu. Da li dobijam 65% ili 100% obzirom da sam negde procitala da ako imas 6meseci staza u prethodnih godinu i po dana, imas pravo na 100%?

 18. Jelena says:

  Postovani,zaposlena sam od 20-og avgusta.Zanima me da li imam pravo na trudnicko bolovanje i na isplatu za trudnice ukoliko bih otvorila bolovanje od novembra?

  • Roditelj says:

   Poštovana, imate pravo na bolovanje svakako, sporna je samo visina naknade. Ako se bolovanje otvori 3 meseca nakon pocetka radnog odnosa ima pravo na naknadu u visini proseka 3 poslednje plate. Ako ga otvori ranije, dok ne isteknu 3 meseca, u visini minimalne zarade, pa onda po ovom obracunu.

 19. Natasa says:

  Poštovani,stalno sam zaposlena u jednoj firmi,na trudničkom sam od 23.05.2013, ni jedna uplata mi nije uplaćena..zvala sam knigovođu u firmi,ona priča kako nema vremena da pošalje moje doznake,u socijalnom sam pitala za doznake,firma je poslala doznake 22.10.2013 za 06 i 07 mesec ali uplate nema….redovno šaljem doznake svaki mesec..04.12.2013 otvaraju mi porodiljsko… Kome da se obratim,koga da zovem? hvala unapred

 20. dragana says:

  postovani zanima me da li se u prosek tri plate za trudnicko racuna i mesec koji sam na bolovanju na teret poslodavca,i da li ima neki zakon koji jasno definise obracun trudnickog bolovanja

 21. Vanja says:

  Zaposladna sam oko 3 god u firmi,plata mi je povecavana par puta. Ja sam jedini zaposleni,a direktor je volonter. Na trudnickom sam od marta,i nisam dobila ni dinara. Kada sam zvala zdravstvo da proverim sta se desava dobila sam informaciju da cu dobiti samo minimalac,jer sam jedini zaposleni. Da li to mogu da uradi?

  • Roditelj says:

   Poštovana Vanja, minimalac nema veze sa tim što ste jedini zaposleni (a koliko znamo ako je neko direktor, ne može biti volonter…) već sa iznosom plate na koju ste prijavljeni. Očigledno da je Vama poslodavac uplaćivao doprinose samo na minimalnu platu, tj to je vaša “bela” plata. Kako ste primali platu, na račun, na ruke? Prvi mesec trudničkog plaća poslodavac, a posle toga država, a dok ste na trudnočkom poslodava nije dužan da vam isplaćuje platu kada i ostalima već čeka da mu država refundira…

   • Vanja says:

    Hvala na odgovoru. Plata mi je islplacivana na racun, i znam da nije minimalac jer sam je ja knjizila. Koji je onda razlog sto hoce da mi isplate minimalac, a u zdravstvu mi kazu da je to zato sto sam jedini zaposleni? Da li mi mozete pomoci, u smislu, kome treba da se obratim da to ne bi bilo tako.

 22. Ivana says:

  Postovani,
  Imam problem sa isplatom 35 odsto bolovanja. Tacnije, dobijam ih u iznosu od oko 200 dinara. Odgovor RFZO-a je da je to dodatak na onih 65 odsto koji mi se uplacuje, jer mi je plata minimalac. Doduse, moja plata na racun je bila veca od tog iznosa koji sada dobijam u tih 65 odsto. Kako uopste mogu tih 65 odsto racunati kao 200 dinara?
  Hvala unapred na odgovoru.

 23. danijela says:

  Postovani,
  Molim vas za savet kome se obratiti za 35% nadoknade jer sam trudnica.Na trudnickom sam od 28.03.2014.i od tada sam primala 65%od firme istog dana kada se i uplacuje plata 15-og u mesecu,i ta uplata se svakog meseca za po malo smanjuje pa mi nije jasno zasto.Od dodatnih uplata sam primila 2,954 din.Otisla sam u rzzo filijala Jagodina rekao je gospodin iz finansija da ne zna da je to to .To nije ni 3 % a kamoli 35% gde mogu da proverim da se raspitam ko mi moze objasniti sta je to i koliko cu primiti.Dok su mi drugi u rzzzo da ta uplata ne kasni.Nije mi jasno kako su 35%tri hiljade din za nekoliko meseci.Unapred hvala.

 24. ruzica says:

  postovani interesuje me da li postoji neki br.tel.na koji moze da se zove da se pita da li je grad poceo da refundira trudnicko bolovanje(beograd)?unapred hvala.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.