Isplata trudničkog i porodiljskog ako firma ode pod stečaj

| 28/01/2011 | 5 Comments

P: U šestom sam mesecu trudnoće i kada budem otvorila trudničko bolovanje biću u sedmom. Firma u kojoj radim je privatna, plate nam kasne tri meseca i veliko je pitanje šta ce se desiti u narednom periodu. Moje pitanje se odnosi na primanja za vreme održavanja trudnoće i porodiljskog odsustva, u slučaju da firma ne isplaćuje na vreme plate zaposlenima ili ako bi otišla pod stečaj.

O: Poštovana, ako Vaša firma ne isplaćuje plate, imali bi pravo na naknadu iz budžeta u visini minimalca. Firma otvara poseban namenski račun za ta sredstva i po dobijanju novca isti joj isplaćuje sve dok firma formalno postoji, odnosno dok ste Vi na porodiljskom, samo što neko svakog meseca mora u da nosi spiskove i obračune u  Sekretarijat za socijalnu i dečju zaštitu u Tiršovoj 1. U slučaju drugih gradova u Srbiji, podaci se šalju opštinskim službama nadležnim za socijalnu zaštitu. Ukoliko dođe do likvidacije ili stečaja preduzeća, svoja prava po ovom osnovu nastavićete da ostvarujete posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanje.

Category: Roditelj info centar

Comments (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. BEBA says:

  Trenutno sam na bolovanju radi nege deteta,zaposlena sam u privatnoj firmi koja mi duguje porodiljsko bolovanje od jula meseca 2011god.Firma ide pod stecaj da li i u kom roku mora da isplati dugovanja?

  • Caca84 says:

   Ukoliko je firma u stecaju mozete da se obratite Gradskoj upravi za socijalnu i deciju zastitu ili Upravi za deciji dodatak i da vam oni direktno na tekuci racun uplate zaostale naknade u visini minimalca. Tako su meni.

 2. Tanjica says:

  trenutno sam zaposlena i u 7 mes.sad bi trebalo da otvorim bolovanje,ali firma ide u stecaj za mes.dva… kakva ja prava imam dalje?

  • Roditelj says:

   Poštovana, naša pravnica vam šalje odgovor:
   “Ukoliko je sve ovako, imaćete mogućnost da naknadu kod NSZZ dobijate 12 meseci nakon porodjaja. Bitno je da se kod njih na evidenciju prijavite odmah po otvaranju stečaja i da počnete da koristite pravno na naknadu pre nego što se steknu uslovi za otvaranje porodiljskog odsustva (najranije 45, a najkasnije 28 dana od termina porodjaja). Ukoliko se sve ovo ispoštuje, pravo na naknadu se produžava do roka koji sam pomenula u prvoj rečenici.”

 3. Ivana says:

  Poštovani,

  U četvrtom mesecu trudnoće sam. Firma u kojoj radim će ići u stečaj a svi radnici na biro. Pošto je javni sektor u pitanju, svi radnici su se pisali za dobrovoljni odlazak kako bi dobili otpremninu. Plan je da se radnici vrate u novu firmu ali niko ne garantuje vraćanje svih radnika. Molim vas savet i mišljenje, da li da odem na bolovanje pre nastupanja stečaja, ili da sačekam rešenje situacije? Da li odlaskom na bolovanje pre nastupanja stečaja obavezujem firmu da me vrati?

  Pozdrav,
  Ivana

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.