Saopštenje za javnost povodom grubog kršenja prava zaposlenih trudnica i porodilja

| 01/02/2011 | 10 Comments

Udruženje RODITELJ upozorava sve nadležne institucije na sve češće narušavanje  prava zaposlenih trudnica i majki .

Ovo se prvenstveno odnosi na diskriminaciju preduzetnica u odnosu na ostale porodilje. Slobodnim tumačenjem zakonskih odredbi od strane Poreske uprave i Ministarstva rada i socijalne politike od preduzetnica se zahteva dodatno plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i za period porodiljskog i odsustva radi nege deteta, iako, po Zakonu o finansijskoj podršci porodicama sa decom, imaju pravu na naknadu ovih doprinosa, kao i ostale porodilje u Srbiji.

Udruženje RODITELJ zahteva od svih institucija koje su uključene u proces tumačenja i primene propisa koje se odnose na porodilje da što pre preduzmu odgovarajuće mere kako bi Poreska uprava prekinula izdavanje rešenja o zaduženju obračunatom na ovaj način i tako zaustavila očiglednu diskriminaciju preduzetnica.

Udruženju RODITELJ se poslednjih meseci skoro svakodnevno javljaju i trudnice i porodilje kojima poslodavci ne uplaćuju naknadu zarade  tokom trudničkog bolovanja, porodiljskog i odustva za negu deteta. Iako su po Zakonu o finasijskoj podršci porodici sa decom poslodavci obavezni da porodiljama naknade isplaćuju istovremeno kada i zarade ostalim zaposlenima, a iznos naknade sa pripadajućim porezima i doprinosima poslodavcima je  refundiran od strane države, u praksi je sve češći slučaj da se porodilje diskriminišu i čekaju svoju naknadu do trenutka prispeća sredstava na račun poslodavca, a nekada ne dobiju ni to. Veliki broj poslodavaca ne dostavlja ažurirane podatke nadležnim službama o ženama koje koriste trudničko bolovanje i porodiljsko odsustvo pa su žene primorane da po nekoliko meseci čekaju isplatu naknade na koju imaju zakonsko pravo i koja im tokom tog perioda predstavlja jedini izvor prihoda. Ovome se na put teško staje jer Inspektorat za rad ne proverava „po automatizmu“ isplate ovih naknada, već reaguje samo po prijavama.

Da bi se stalo na put ovoj sve raširenijoj praksi, Udruženje RODITELJ predlaže Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu rada i socijalne politike da se problem ažurnih isplata naknada reši izmenama propisa o zdravstvenom osiguranju i finansijkoj podršci porodicama sa decom tako što bi se naknade trudnicama i porodiljama isplaćivala na njihove posebne račune, nezavisno od poslodavca.

U uslovima kada se grubo krše prava trudnica i porodilja i dovodi u pitanje finansijski opstanak porodica koje dobijaju prinovu, kada se Strategija za podsticaj rađanja ne primenjuje, teško je očekivati od porodica u Srbiji da se odluče i za rađanje prvog deteta. Ako državni organi nisu u stanju da stimulišu rađanje, onda je potrebno da barem garantuju svim  trudnicama i porodiljama isplatu naknada na koje su se sami obavezali.

Fotografija ballison (sxc.hu).

Tags: , , , ,

Category: Beograd, Novosti, Saopštenja za javnost

Comments (10)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Milena says:

  Postovani,

  Gde ste bili pre godinu dana? Napokon se bar neko oglasio. Mi smo se tkdj. namucili sa isplatom od strane poslodavca, mada ni u Upravi za deciji dodatak nisu azurniji, podignuta im je slusalica svih osam casova.

  Inace nam se isplacivao minimalac od 16.154,00 koji je kasnio od strane poslodavca po 4-5 meseci.

  Sada smo “punoletni” i uskoro krecemo na posao. Smrc. Pozz

 2. Bojana says:

  Ja sam iz Rume, porodilja preduzetnica sam, radnja mi je prebacena na poslovodju,ali sam dobila resenje da moram da placam sve doprinose pocevsi od dana kada sam otisla na bolovanje pa do kraja porodiljskog. Ima nas jos par porodilja koje smo u istoj situaciji, zalili smo se nadleznima u Novi Sad, jos pre 7 meseci, ali nam do sada jos niko nije odgovorio na zalbu, a uprava prihoda nam je blokirala sve racune, tako da smo morali da platimo sve doprinose. To je stvarno strasno i da niko od nadleznih nista ne preduzima i ne govori o tome. Mi vise ne znamo kome da se obratimo i sta da radimo.

 3. Драган Милић says:

  Доказ потпуне неспособности органа РС. Закони који регулишу област социјалног осигурања и накнада зараде доста су се мењали од 2005.год.па навамо. Међутим, потпуна и међусобна неусклађеност у примени закона, непознавање материје, довела је до апсурдне ситуације у којој се закон не мења, а мења се начин на који ће се закон спроводити! Скандалозно! Креативност у закнодавству! Непојмљиво! Исплата накнаде претпоставља претходни стаж у осигурању. Самим Законом је прописано да уколико нису испуњени одређени предуслови у стажу осигурања накнада зараде која иде на терет органиѕације која спроводи Закон о финансијској подршци породици са децом, чак и Закон о здравственом осигурању, иде у размаку од 30% до 100%. То чак условљава могућност да накнада буде испод минималне основице за обрачун социјалних доприноса. У таквим условима,једино што је требало да ради пореска управа је да врши дозадужење доприноса до износа обавезе за уплату доприноса од 100%. Тиме би требало да се смањи притисак на буџет у погледу “фиктивних” запослења трудница ради само коришћења права из осигурања. Исте одредбе су важиле и за предузетнице. Међутим пореска управа ни тада, а ни сада, никако да схвати шта се од ње очекује, па је уз глупо образложење да радња ради, кренула у најнезаконитију ствар коју је могла да уради. Да изврши двоструко опорезивање породиља, што нигде у свету нема. Да у једном делу оне плаћају у складу са Законом о финансијској подршци породици са децом, за шта уз одређене доказе имају право рефундације средстава 100%, уколико имају стаж осигурања више од 12 месеци, тј.60%, уколико је тај стаж до 6 месеци, тј.30% уколико је претходни стаж до 3 месеци, а да додатно још 100% доприноса плаћају по решењу пореске управе.!? За обичне људе ово је можда мало и компликовано, али да толики директори, начелници, шефофи и инспектори пореске управе Србије, то нису могли да укапирају, то само указује у каквом нам је јадном стању један државни апарат од кога се пре свега очекује професионализам

  апарат од кога се пре свега очекује знање и професионализам.

 4. Sanja says:

  Moja cerka ima 2 godine od poslodavca sam dobila porodiljsko za 2 meseca. Prijavila sam je Inspekciji rada 2puta, isla u Ministarstvo za socijalni rad, pisala gradonacelniku 2puta, razgovarala sa Zastitnikom gradjana, isla u Tirsovu, pisala zahtev Poreskoj upravi i verujte NISTA. To je sada u Sudskom procesu, ona se nikom ne odaziva cqk nemam ni radnu knjizicu, jer me nije odjavila, nemam zdravstveno. Mi smo podstanari, sramota ni kod lekara ne mogu da odem, ne mogu da se zaposlim. Ona je blokirana u menicama i ne moze da ugasi firmu dokle ne isplati sva dugovanja. Ni decu ne mogu u vrtic, jer prednost imaju roditelji koji oboje rade. I u Nemanjinoj sam bila da me oni odjave, ali bez poslodavca nista. Oko 130 000 i nesto hiljda bi jos trebalo da mi isplate. I ko stoji iza mojih prava. Inspektor rada me je pitala: “Sta hocete, da je bijem”? Strasno. I vise ne znam sta da radim i kome da se obratim. Jedino u novine da ih dam sve od reda.

 5. Jelena says:

  Ja bih podelila svoje iskustvo sa drugim mamama. 15 godina radim kod istog coveka. Nikad plata nije kasnila. Prva trudnoca i nadoknade isle bez ikakvih problema, sve u manje vise savrsenom redu dok nisam drugi put otisla na trudnicko. Nisam dobila ni jednu isplatu od jula 2010 na ime trudnickog i porodiljskog. I nije problem u novcu, problem je u samovolji poslodavca. Inspekcija rada uradila sta je trebalo, ali on ne zeli da postupi po nalogu inspekcije i sada gasi firmu samo da ne bi morao da mi plati sto mi pripada od drzave i da bi izbegao eventuani sudski proces. Kaze nece! Misli za sebe da je Bog i da mu se moze kako on zeli. E tu ja krivim drzavu. Na razne nacine, svojim necinjenjem omogucava ovakvim poslodavcima da misle da su iznad zakona. Misle da se sve moze kupiti, a naravno sa novcem inace ne zna sta ce.
  Mislim da je ideja udruzenja da drzava uplacuje direktno majkama odlicna, pa ako i kasni, sigurni ste da cete nesto dobiti a ne zavisiti od pojedinca.

 6. nikolina says:

  Ja sam vlasnica stomatoloske ordinacije koju sam otvorila pre godinu dana.Sada sam trudna i po zakonu ove drzave da bih dobila nadoknadu za trudnicko i porodiljsko treba da:
  1. dam otkaz drugoj doktorki koja radi za mene(cijim profitom jedva placam troskove)i izbacim je na ulicu,zatim
  2.da odem na buvljak i prodam par hiljada eura vredan materijal kome ce isteci rok,naravno i
  3. izgubim sve pacijente koje sam stekla,
  a sve u cilju privremenog zatvaranja ordinacije,jer tako nasoj Srbiji najvise “odgovara”.
  Inace,da sam zavrsila neki zanat,mogla bih da radnicu imenujem za poslovodju,ali posto sam sama htela da se skolujem pola zivota i u ovoj drzavi budem lekar…bolje bi mi bilo da ne ostajem trudna…na primer-nikad.
  I ne znam ni cemu postoji ovo udruzenje kad se ovde nece stvari promeniti ni u 31om veku…Razocaranje je sto nas ustav drzava tretira kao zutu stampu.

 7. NEVENKA says:

  Malo mi je lakse kad sam ovo procitala jer sam se upravo porodila a sto se tice plate e nje ni od korova i niko ne zna kada ce je biti .Toliko o beloj kugi i stimulaciji radjanja

 8. lela says:

  Leskovacki zavod ne isplacuje trudnicama nista po 5-6 meseci. Sa posla su mi rekli da su oni sve uredno predali. Kome trebam da prijavim RFZO u Leskovcu i kada cu da dobijem svoj novac!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.