Deca Roditeljstvo

Kvalitet ili kvantitet vremena s decom – kako naći pravu meru

Kvalitetno vreme s decom

Brojne studije pokazuju da deca kojoj se posvećuje više pažnje izrastaju u samouverene i sposobne osobe, svesne toga da su voljene. Nama zaposlenim mamama ovakve konstatacije često mogu dodati novu među već nagomilanim frustracijama vezanim za “plivanje” kroz sve brige i probleme roditeljstva.

Da li će moje dete postati problematično u školi zato što mu sinoć nisam pročitala bajku pred spavanje, da li će ostati emotivno nezrela ako ne crtam barem pola sata s njom svaki dan?

Takva i slična pitanja muče i mene i druge mame koje poznajem. Niko ne želi da ih izgovori naglas ali činjenica je da savremeno društvo mamama nameće mnoge obaveze i očekivanja koja često nisu u stanju da ispune što izaziva osećaj krivice. Prema sebi samoj ali i prema onima koji najviše trpe zbog mnoštva obaveza a to su uglavnom deca.

Hajde da se na trenutak zato udaljimo od tradicionalnih načina posvećivanja detetu i hajde da vidimo kako sve možemo s njim provoditi više kvalitetnog vremena a da to ne uključuje crtanje, bojenje, pričanje priča, odlaske u park. Ono čime treba da se rukovodimo je pokušati da dete uključimo u što više naših svakodnevnih aktivnosti. Na prvi pogled tako nešto deluje teško izvodljivo ali uz malo truda i dobre volje uvidećete da nije tako.

Kvalitetno vreme s decom

Kuvajte zajedno

Bez obzira na to imate li dečaka ili devojčicu, svakom detetu, posebno malom, će biti zabavno da pomaže u kuhinji, dodaje lonce, mesi testo… Kad ručak bude gotov, dajte detetu da savija salvete i ukrasi sto kako ono želi.

Što je dete starije, mogućnosti za ispoljavanje kreativnosti u kuhinji postaju veće. Osim što pomaže u samoj pripremi, dozvolite detetu da određenim danima samo osmisli šta ćete spremati a onda to spremite zajedno. Na taj način dete će imati osećaj da korisno doprinosi tako važnom ritualu kao što je spremanje porodičnog ručka ili večere. Odredite, ako ga već nemate, i dan za kolače i potrudite se da pravite samo one kolače u čijem pravljenju i dete može da učestvuje ili one koji smešno izgledaju. Neka dan za kolače bude i sladak i zabavan!

Uključite dete u svoj hobi

Ako imate hobi ili neku omiljenu aktivnost razmislite da li je izvodljivo povesti i dete sa sobom. Naravno, ako je omiljena aktivnost pilates posle radnog vremena to će biti nemoguće ali ako se bavite nečim kreativnim svakako upoznajte dete s tim što radite i naučite ga kako da vam pomogne. Ako se bavite izradom nakita ili perlica, angažujte dete da vam pomogne u sortiranju i nizanju, a kako biste te trenutke do kraja iskoristili, zamolite ga i da ih složi po bojama. Moja kćerka dugo nije mogla da nauči boje te ako je to slučaj i kod vas, koristite svaku priliku da se podsetite koja je koja boja.

Isključite TV aparat

Iako svi odavno znamo da i deca i mi provodimo i previše vremena gledajući TV program taj aparat i dalje u većini naših domova radi od ujutru do uveče. Deca mlađa od godinu dana već imaju svoje omiljene crtaće i crtane junake. Ako je vaše dete već naviknuto na gledanje televizije i ako ima ustaljen ritual gledanja crtaća u određeno vreme nemojte mu to uskraćivati kako ne biste stvorili otpor. Krenite da polako smanjujete vreme koje dete provodi u gledanju TV-a i zamenjujte ga nekom kreativnom aktivnošću ili jednostavno izvedite dete napolje.

Smanjite broj svojih obaveza

Ovo nije lako ali sigurno da postoji neka aktivnost u toku vašeg radnog dana ili nedelje gde možete „ukrasti“ malo vremena kako biste bili s detetom i svojom porodicom. Probajte. Umesto svaki dan, kuvajte svaki drugi dan. Proredite velika spremanja – dete će svakako umeti da ceni to što su mu prozori u sobi besprekorno čisti ali će vam biti više zahvalno ako provedete vreme namenjeno pranju prozora u igri s njim.

Ovo su samo neke od ideja koje vam mogu poslužiti kao smernica kako da oplemenite vreme koje provodite s decom. Ne krivite sebe ako provodite s decom malo vremena, već dajte sve od sebe da i to vreme bude ispunjeno kreativnim i zabavnim aktivnostima.

Na kraju, nemojte se opterećivati oko same količine vremena koju provodite kod kuće i sa detetom. Nije strašno i ako nekad provedete s njim makar i pola sata ako ste posle tog vremena i vi i dete srećni i ispunjeni. Svakako je bolje tako nego provesti dan gde svako za sebe nešto radi, ne obraćajući pažnju na ono drugo – vi zatvoreni u kuhinji ili radnoj sobi, dete gledajući crtane filmove ceo dan. Koliko god vremena da ste zajedno ako radite nešto što oboma pričinjava zadovoljstvo to vreme je dragoceno. I uvek se setite naših baka i prabaka, žena sa velikim brojem dece i još većim brojem obaveza. Ako su one uspele da u često nemogućim uslovima kao što su rat, oskudica odgaje dobre ljude uspećete i vi. Sigurno.

Vaše Udruženje RODITELJ

Povezani tekstovi

ProPolis books i Roditelj poklanjaju knjigu “Štreberka – konačno savršena”, Holi Smejl

Roditelj

Atest bezbednosti auto sedišta

Roditelj

Radionica “Čudnovati drugar”

Roditelj

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More