Porodiljama preduzetnicama mora biti vraćen novac!

| 21/03/2011 | 2 Comments

Zaštitnik građana Saša Janković uputio je Poreskoj upravi pri Ministarstvu finansija,   koja već više meseci nepropisno  duplo naplaćuje doprinose porodiljama preduzetnicama u Srbiji, preporuke da hitno promene način postupanja u ovim slučajevima.

Porodilje preduzetnice Izvor fotografije

Kancelarija obdusmana je naložila da se:

1. Ponište sva rešenja doneta od početka 2010. godine kojima su privatnim preduzetnicama za vreme porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta utvrđeni doprinosi za obavezno socijalno osiguranje po osnovu samostalne delatnosti
2. Da se u roku od 60 dana  od prijema Preporuke izvrši povraćaj celokupnih uplaćenih iznosa po navedenim rešenjima.
3. Da poreska uprava po propisima koji su i dalje na snazi ubuduće  ne zadužuje privatne preduzetnice za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radni nege deteta doprinosima za obavezno socijalno osiguranje po osnovu samostalne delatnosti.

Dupla naplata doprinosa je kršenje Zakona o porezu na dohodak građana i  i diskriminacija žena koje su preduzetnice, a nalaze se na porodiljskom, ili odsustvu radi nege deteta, saopšteno je iz Kancelarije zaštitnika građana.

Preporuke su rezultat višemesečne borbe preduzetnica, kojih u Srbiji ima oko 50.000,  Unije poslodavaca Srbije , UVRA-e, Udruženja RODITELj koje je u više navrata upozoravalo na nepropisno postupanje Poreske uprave ali se i obraćalo ministarstvu zdravlja i ministarstvu rada i socijalne politike.

Pogledajte u celosti preporuku Kancelarije zaštitnika građana:

Preporuka Zaštitnika građana (pdf, 2MB)

Tags: , , , , , , ,

Category: Novosti

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. GORDANA says:

    stvarno sramota, ija sam vlasnik preduzetnik… to nikada nije bilo, sram ih bilo ja im necu platiti …

  2. manuela savic krstic says:

    pitanje je,kada i na koji nacin se vrsi povracaj novca o kom je i sam djilas u septembru prosle godine na vestima spominjao

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.