Treća šansa za žene starije od 40 godina

| 29/03/2011 | 12 Comments

NOVI SAD – Novosađani bez dece od juče imaju još jednu šansu za besplatnu vantelesnu oplodnju. Odluku o finansiranju programa usvojilo je Gradsko veće, a od juče je na sajtu grada i zahtev za refundiranje troškova.

Za razliku od Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje koji plaća vantelesnu oplodnju ženama koje imaju manje od 40 godina, iz gradskog budžeta će se finansirati i pokušaji ostvarivanja majčinstva za dame koje imaju do 44 godine. Za vantelesnu oplodnju ove godine biće izdvojeno deset miliona dinara iz gradskog budžeta, a najverovatnije će u program moći da uđe 100 žena.

Do sada rođeno više od 600 beba
Zahvaljujući programu vantelesne oplodnje u poslednje četiri godine u Novom Sadu je rođeno oko 600 beba. U većini slučajeva, oplodnja je rađena u Betaniji, ali i u privatnoj klinici “Genezis”, jedinoj koja ima licencu Ministarstva zdravlja i ugovor sa Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje za obavljanje ovog programa.

Članica Gradskog veća za socijalnu politiku profesorka dr Sanja Stojanović kaže da svako ko uđe u program vantelesne oplodnje, može da preuzmu zahtev sa sajta.

– Svaka žena će prvo od svog ginekologa u Domu zdravlja dobiti uput za komisiju Klinike za ginekologiju i akušerstvo, koja će odlučiti da li parovi mogu da uđu u program. Ukoliko medicinske indikacije kažu da par ne može da dobije dete, oni neće ući u program. Ukoliko postoje šanse za dobijanje deteta, parovi će biti prihvaćeni – objašnjava Stojanovićeva.

Zavod za zdravstveno osiguranje daje dve šanse za dobijanje potomstva i to do navršenih 40 godina žene. Žene koje su do sad dva puta prošle ovaj program i nisu dobile dete, sada imaju i treću šansu, kao i žene koje imaju do 44 godine i iz bilo kojeg razloga nisu dobile dete. Takođe, u program će moći da uđu i parovi koji imaju jedno dete, a ne mogu da dobiju drugo. Osim što parovi treba da preuzmu zahtev, potrebno je da dostave i kopije zdravstvene knjižice i lične karte u kojoj mora da bude prebivalište na teritoriji novosadske opštine.

trudnica, vantelesna oplodnja
Creative Commons License photo credit: SuhelSheikh

– Potrebno je da Klinika za ginekologiju i akušerstvo napravi profakturu troškova na početku lečenja koju će parovi predati Gradskoj upravi zajedno sa zahtevom za nadoknadu troškova koji preuzimaju sa sajta grada. Klinika je u obavezi da na kraju dostavi fakturu sa svim troškovima lečenja i utrošenim lekovima. Ne može unapred da se kaže koliko će koštati lečenje, jer su različiti i uzroci steriliteta, pa samim tim ni troškovi lečenja nisu isti. Nekada je ženama koje imaju više od 40 godina potrebna jača stimulacija koja podrazumeva više lekova – objašnjava dr Stojanović i dodaje da će se program vantelesne oplodnje raditi samo u Klinici za ginekologiju i akušerstvo.

Ljubica Petrović
Izvor www.blic.rs


Zahtev za ostvarivanje prava na nadokanud troškova vantelesne oplodnje možete preuzeti ovde (.doc, 47.5 KB)

Category: Novi Sad, Novosti

Comments (12)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. technocaja says:

  Jos uvek ne postoji nadlezna sluzba koja moze utvrditi kako to da vantelesna oplodnja uspeva tek iz treceg ili cetvrtog puta?
  S obzirom da VTO nije ni malo jeftina procedura a tesko je proveriti tvrdnje doktora i biologa koji je rade, cela prica otvara mnogo tema koje podrazumevaju i moguce zloupotrebe teskog emotivnog i materijalnog stanja parova koji placaju VTO.
  Naravno, zasto bi vam doktori omogucili da dobijete dete iz prvog puta ako vam mogu naplatiti bar tri ili cetri puta jednu istu proceduru?
  Razmislite malo o tome.

 2. ceca says:

  zelim da kazem da mi je jako drago videti da se neko bori za dobro ove zemlje.htela bi da pitam da li ja kao majka koja ima dete ,imam 39. god i cerku iz prvog braka koja ima 20.god. u braku sam saa sadasnjim suprugom od 1992. god. i u tom braku nije bilo dece jer je utvrdjena asterospermija kod supruga.zanima me da li mi imamo pravo na besplatnu vto?hvala na odgovoru./

 3. taca says:

  pitanje> imam 39 godina, sina 13, suprug ima oligospemiju, da li imamo pravo na besplatnu VTO? Kome da se javim i odakle da pocnem? Molim vas za pomoc

 4. gordana says:

  Zivim u Beogradu pa me interesuje da li i ovde imamo sansu za VTO za zene preko 40god.,a suprugu i meni preporuka da je uradimo,jer je problem zato sto imam 41god.a nemamo novca da platimo?
  S postovanjem, Goga

 5. admin says:

  Poštovana Gordana, u Beogradu je starosna granica 40 godina.

 6. gabriela bosika says:

  zdravo ia zivim u okolini pancevo i radilasam u novom sadu 2 pokusaia 1 neuspesan drugi biloe sfe uredu do 29 dana oplodne interesuime ako bude treci pokusai besplatni u novom sadu dalj imam pravo da idem imam 36 god a muz 50

 7. milena says:

  KRAJEM APRILA IMACU 44 GODINE STANOVNICA SAM NOVOG SADA IMALA SAM JEDAN POKUSAJ VANTELESNE OPLODNJE U KLINICI GENEZIS I BILA SAM SAMOFINANSIRAJUCA ALI POKUSAJ NIJE USPEO DA LI IMAM PRAVO DA KONKURISEM ZA OVAJ PROGRAM STO FINANSIRA GRAD NOVI SAD ZA 2012.

  • admin says:

   Poštovana, potrebno je da odete kod Vašeg ginekologa u Domu zdravlja koji će vam dati uput za komisiju Klinike za ginekologiju i akušerstvo, koja će odlučiti da li ispunjavate uslove da udjete u program. Što se tiče godina, ispunjavate uslove, ali ima još medicinskih uslova koje par mora da prođe da bi mogao da se prijavi za program.

 8. aleksandra says:

  AKO VEC IMAM JEDNO DETE A OPERISANA SAM OD ENDOMETRIOZE,RADJENE SU MI PUNKCIJE COKOLADNIH CISTI A SVE SAM TO DOBILA GRESKOM LEKARA PRILIKOM PORODJAJA ZASTO NE OSTVARUJEM PRAVO NA BESPLATNU VANTELESNU OPLODNJU?!

 9. gordana says:

  Postovani,zivim u Beogradu i imam 41god.Po preporuci lekara predlozena mi je VTO,jer sam prethodno radila tri bezuspesne inseminacije u Narodnom frontu.Da li postoji mogucnost ako dobijem uput iz Narodnog fronta za besplatnu VTO, mogu da pokusam u Novom Sadu na Betaniji jer je omoguceno za zene do 44god. Da li je obavezno prebivaliste na teritoriji N.Sada i da li postoje jos neki uslovi, s obzirom da suprug i ja planiramo da se tamo i prijavimo?U aprilu 2011god. uradili smo sve labaratorijske nalaze koji su potrebni za VTO.

 10. Siniša says:

  Postovani, Interesuje me da li jos uvek grad Novi Sad finansira treći pokušaj VTO i ako finansira da li su ostali isti uslovi kao i ranije?

  Unapred zahvalan

  Siniša

 11. Marko says:

  A šta će nam ta telesna oplodnja? Treba uvesti porez na drugo, treće i svako sledeće dete. Zar ne vidite da je sve na ulici i sve na izumiranje. Srbija ima duplo više stanovništa i populacije nego što ima privrednog sistema, neće se večito dizati krediti za izdražavanje populacije, da parazitira i ništa ne radi.
  Jedino rešenje je Porez na drugo i svako sledeće dete i tim novcem isplatiti sve nezaoposlene na birou. Pa ko hoće da uvećava prekobrojnu populaciju neka plati.
  Naučno je dolazano po demografskim diferencijalnim modelima koji opisuju rast populacije, da je prosek dvoje dece jako veliki porast populacije. Jer kada dece odrastu i dođu na biro roditelji su još tu živi, pa još dožive i unuke što dodatno uslošnjava problem rasta populacije, koji opisuju parciajlne diferencijalne jednačine modela Sergeja Kapice
  Za sada balans onima koji imaju prekobrojni decu drže samo oni koji nemaju decu jer im je život uništen, jer su proterani na biro. Dakle onim koji nemaju decu treba dati nacionalnu penziju jer, sprečavaju demogrsfsku ekspozliju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.