Izdvajamo

Plate porodiljama umesto osmomartovskih čestitki!

Kasne plate trudnicama i porodiljama

Dok se u svetu i kod nas proslavlja 100 godina Međunarodnog dana žena – 8. marta, preduzetnice porodilje, kao ni mnoge žene na trudničkom i porodiljskom odustvu u Srbiji nemaju razloga za slavlje. Udruženje RODITELJ ovog 8. marta ponovo skreće pažnju javnosti da državne institicuje i dalje ignorišu brojne zahteve za menjanje odluke o duplom zaduživanju porodilja  preduzetnica za iznos obaveznih doprinosa tokom porodiljskog odsustva.

Širom Srbije, Poreska uprava je već blokirala račune preduzetnicama koje su na porodiljskom odsustvu, a to ne znači samo da su im uskraćena sredstva za preživljavanje porodice, već je i da je njihovoj deci uskraćeno jedno od osnovnih prava – pravo na zdravstvenu zaštitu, jer nemaju obavezno zdravstveno osiguranje. Kako u Srbiji ima više od 50.000 preduzetnica, jasno je da se one samom odlukom o rađanju deteta stavljaju u neravnopravan položaj i diskriminišu.

Kasne plate trudnicama i porodiljama
Država ignoriše zahteve trudnica i porodilja

Takođe, predlog Udruženja RODITELJ da se problem sa poslodavcima koji neažurno isplaćuju naknade trudnicama i porodiljama, ili ih ne isplaćuju uopšte, premosti otvaranjem posebnih namenskih računa za trudnice i žene na porodiljskom odustvu, naišao je na potpuno ignorisanje oba nadležna ministarstva – i ministarstva zdravlja i ministarstva za rad i socijalnu politiku.

Foto: Telegraf

Udruženje RODITELJ smatra da bi umesto osmomartovskih čestitki i pozivanja na ravnopravnost žena, državne institucije i nadležna ministarstva morala da načine konkretne korake u zaštiti materinstva u Srbiji, pošto to trenutno nije slučaj. Štaviše prava trudnica i porodilja se narušavaju ne samo od strane poslodavaca, već direktno i od strane države.

Povezani tekstovi

Deklaracija nevladinih organizacija, udruženja roditelja i udruženja pacijenata – “STOP RAKU GRLIĆA MATERICE, STOP HPV”

Roditelj

Moj glas ZA vakcinaciju ili Kako u jednom danu možete izgubiti dete

Roditelj

Druga nacionalna konferencija „Umrežavanje za decu“

Roditelj

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More