Učenje matematike na Youtube-u

| 01/04/2011 | 5 Comments

Edukativni video youtube

Dok oni koji u svim “novotarijama” vide opasnost “prozivaju” internet za loš uticaj na decu, drugi su zavrnuli rukave i pozabavili se njegovom primenom u edukativne svrhe. Profesoru Saši Popoviću iz Niša nije bilo teško da reši više od 316 zadataka iz zbirke za prijemni iz matematike (za osmake), napravi Youtube klipove sa detaljnim objašnjenjem i grafikom, postavi ih na internet i tako obraduje mnogo roditelja i dece!

Ovo je, na žalost, redak primer  edukativnog video sadržaja na internetu na srpskom jeziku – što je, kako nam je Saša rekao, bio o njegov motiv da uđe u čitavu priču. Dok na engleskom i drugim jezicima imate čitave tutorijale iz raznih oblasti, deca i odrasli mogu da se edukuju od kuće gledajući besplatno video snimke, kod nas su takve metode u nastavi još daleka budućnost, mi se “rvemo” oko vraćanja interaktivnih udžbenika na stare, onakve kakvi su korišćeni pre 30 i više godina.

Iako ideja nije nova, to što je Saša Popović uradio je vredno  hvale i divljenja, i već polako stiče status “internet heroja”, đaci su oduševljeni što im roditelji neće više govoriti da internet služi samo za Facebook i igranje igrica, a roditelji – jer će sačuvati novac namenjen plaćanju dodatnih časova iz matematike.

Tražio sam edukativne materijale na srpskom jeziku i pogodite, nisam našao apsolutno ništa, pa sam rešio da ukombinujem svoja znanja iz grafičkog dizajna, video produkcije i internet tehnologija sa znanjem matematike. Potrudio sam se da budem originalan što se tiče grafičkog koncepta, a sami klipovi rađeni su u najsavremenijoj „HD“ tehnologiji, jer znam da će koristiti generacijama i generacijama koje dolaze – rekao nam je Saša.

Reakcije

– Od svih reakcija, naravno, najdraža je ona učenika osmih razreda i njihovih roditelja. Oduševljene i zahvalnost koju dobijam u desetinama komentara i poruka dnevno su podsticaj da se ovaj projekat proširi i klipovima koji će objasniti teorijski deo matematike, potrebne da se uradi 25 odsto nepoznatih zadataka na završnom ispitu. Takođe, u velikom broju komentara izražava se žaljenje zbog nepostojanja sličnih sadržaja koji bi pomogli pripremu za polaganje testa iz srpskog jezika – pojašnjava nam Saša.

Udruženje RODITELJ naročito pozdravlja to što Saša svojim radom  utiče na svest roditelja i dece, a to i mi pokušavamo već godinama – “uči“ te iste roditelje da  internet nije „zlo“, da ne mora da se svodi na neumereno korišćenje društvenih mreža i igranje nasilnih igrica. Internet može da bude čitav  svet dostupnog i besplatnog znanja i raznih edukativnih  programa.

– Veliku podršku u onome što radim dobijam i od kolega informatičara iz Pedagoškog društva informatičara Srbije. Jer, ovo je ustvari informatički projekat, gde sam matematiku iskoristio kao sredstvo da bi skrenuo pažnju na  sramotan status predmeta informatika u osnovnom i srednjem obrazovanju – dodaje Saša Popović.

Ali, za sav trud i zalaganje, Saša je do sada od države dobio – ignorisanje!

Jedinu reakciju zvaničnih institucija  do sada pročitao sam u dnevnom listu “Kurir” – kaže pomalo ogorčeno Saša. –  U toj nesrećno skrojenoj izjavi iz Ministarstva prosvete navodi se da oni ne mogu da “spreče” bilo koga da rešenja zadataka postavlja na internet, jer se i sama zbirka može potpuno besplatno skinuti sa zvaničnog sajta ministarstva. Ipak, projekat sam usmeno i u pisanoj formi izložio lično ministru prosvete Žarku Obradoviću, ali ni posle mesec dana nemam nikakve povratne informacije.

Kako pronaći klipove?

Da bi pronašli zadatke, dovoljno je da na sajtu http://youtube.com u polje za pretragu ukucate zadatak završni ispit iz matematike ( i broj zadatka koji vam treba) ili odete na link http://www.youtube.com/user/profesortube.

Tags: , , , ,

Category: Deca

Comments (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. PROFESORA SASU POPOVICA TREBA POSTAVITI ZA MINISTRA PROSVETE, BRANKO LOZANOV

 2. Vahidin says:

  profa svaka čast….
  s obzirom koliko se sada radi sa djecom u školi kao i znanje nastavnika/profesora,
  konkretno imam sina i da ja ne radim sa njim kući matematike nebi ni znao,

  podržavam i vidim da se detaljno objašnjava postupak rada i nije puko upisivanje rezultata…edukativno..koga zanima…

  5+.

 3. Nijedan predmet nije bitniji od informatike. Danas ako ne umete da koristit internet, word i excel, ne mozete biti cak ni cistacica.

  Svet se menja, a mi treba da se zapitamo koliko je informatika bitna za buduce poslovanje

 4. slobodan says:

  Profesora Sasu Popovica za ministra prosvete.Podrzavam apsolutno.

 5. Anonymous says:

  5+6

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.