Lift nije igračka

| 04/04/2011 | 5 Comments

Udruženje RODITELJ podržava akciju „Lift nije igračka“

Udruženje RODITELJ podržalo je u subotu 2. aprila akciju lepljenja edukativnih plakata u stambenim zgradama u okolini osnovne škole „Mihajlo Petrović-Alas“ na Dorćolu, u okviru višegodišnjeg projekta JP “Gradsko stambeno” „Lift nije igračka“. Ovi plakati namenjeni su, pre svega, deci i sadrže uputstvo o tome kako se treba pravilno ponašati u liftu, šta se sme a šta ne sme i koga treba pozvati u slučaju da se lift zaglavi.

Lift nije igračka

Decu treba naučiti da sami koriste lift

Slučaj malog Alekse koji se ozbiljno povredio kada je sam pokušao da izađe iz zaglavljenog lifta, pokazao je da je potreban kontinuirani rad na edukaciji o bezbednosti dece.

Udruženje RODITELJ smatra da učeći pravilno ponašanje u liftu, deca uče i o kulturi ponašanja u stambenim zgradama uopšte, kao i da ovakve aktivnosti neće imati efekta ukoliko i sami roditelji ne pokažu svojim primerom deci kako se pravilno rukuje liftom, pa je Predsednica Uudruženja RODITELJ Dragana Soćanin apelovala na roditelje da u tom smislu budu odgovorni.

Akciju lepljenja plakata pokrenuo je dnevni list ”Kurir” a podržali su je i predstavnici Grada Beograda, ostalih javnih preduzeća, udruženja građana, medija, kao i poznate ličnosti.

Predsednik Skupštine Grada Beograda Aleksandar Antić i član Gradskog Veća Miroslav Čučković istakli su da Grad Beograd posebnu pažnju posvećuje bezbednosti dece i mladih, kao i da će i ubuduće nastaviti da podržava slične akcije, a direktor JP „Gradsko stambeno“ Slobodan Miljković najavio je da će i ovo gradsko preduzeće nastaviti sa naporima usmerenim ka prevenciji nemilih događaja u stambenim objektima u Beogradu.

Tags: , , ,

Category: Deca

Comments (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Mladen Bogićević says:

  Poster kojim se promoviše akcija “Lift nije igračka” još kada se pojavio u liftovima u Beogradu privukao mi je pažnju zbog, malo je reći nelogičnosti..

  Valjda zato što su ga lepili odrasli ljudi, posteri su uvek lepljeni na visinu koja odgovara odraslim ljudima a ne deci..

  Međutim, sve i da neko zaista počne da RAZMIŠLJA kada nešto radi, i da počne da lepi postere na visinu koja odgovara onima kojima su namenjeni, na posteru ostaje još jedna stvar koja mi veoma smeta:

  Jasno, kroz celu priču postera, insistira se na tome da su devojčice fine a da su dečaci ti koji divljaju u liftu. Ovo je pojačano, ne samo položajima tela, već i izrazom lica i “pogledom u oku”..

  Prvi put sam na ovom sajtu, doveden pričom o reklami Erste banke sa devojčicom.. i onda vidim da je čak i vama ovaj poster i sve vezano za njega u redu..

  Nije u redu.

 2. admin says:

  Poštovani Mladene, kada je ova akcija konkretno u pitanju, mi smo pozdravili njeno postojanje, i pridružili joj se iz najboljih namera.
  A sasvim ste u pravu za visinu na kojoj se postavljaju posteri, kao i za rodne uloge u stereotpima. Mada, kada pogledate od kog uzrasta bi deca smela sama u lift (zbog težine koju lift često ne registruje), onda je pitanje koja je prava visina.
  Hvala Vam na sugestiji, prosledićemo je na pravo mesto 🙂
  A ono što takođe moramo da kažemo je, da na žalost, većina ovih postera ne izdrži ni dve nedelje, budu pocepani :(((

 3. Vladan says:

  Postovani,

  Mozda mi je promaklo u tekstu, ali bilo bi dobro okaciti link sa koga bi poster mogao da se download-uje. Voleo bih da ga odstampam i okacim u liftu svoje zgrade, medjutim, ne znam kako da dodjem do postera.

 4. admin says:

  Poštovani Vladane,
  na žalost, poster ne može da se nađe na internetu.
  Predlažemo da se javite u kontakt centar JP “Gradsko stambeno” na broj i objasnite šta želite, verujemo da će Vam izaći u susret:
  Broj je:3950-415, 3950-421, 3950-422 и 3950-435
  Радно време: радним даном 8.00-16.00

 5. Vladan says:

  Hvala na pomoci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.