Otac i odsustvo radi nege deteta

| 04/04/2011 | 71 Comments

Pitanje: Kada otac deteta može da koristi porodiljsko odsustvo, a kada odsustvo radi nege deteta?

Odgovor:

 • Otac deteta može da koristi pravo na porodiljsko odsustvo (prva tri meseca života deteta) u slučaju kad majka napusti dete, umre ili je iz drugih opravdanih razloga sprečena da koristi to pravo . To pravo otac deteta ima i kada majka nije u radnom odnosu.
 • Pravo na odsustvo radi nege deteta (posle tri meseca) ima kada majka radi, i vrati se na posao.

Tata na odsustvu radi nege detetaIzvor fotografije

Pročitajte i ovo:

Tags: ,

Category: Roditelj info centar

Comments (71)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Otac says:

  Jedan od dokumenata koji je potreban za otvaranje bolovanja oca radi nege deteta je i potvrda od lekara. Interesuje me od kog lekara otac uzima potvrdu?

 2. admin says:

  Najbolje da pitate vašeg pedijatra, mi, na žalost, nemamo tu informaciju

 3. Pavle Ristić says:

  Otac sam šestomesečne bebe. Majka u prvih 5 meseci nije bila zaposlena. U međuvremenu se zaposlila. Ja sam sve to vreme zaposlen. Da li mogu sada da koristim odsustvo radi nege deteta?

 4. admin says:

  @Otac, naknadno smo proverili, kada otac koristi odsustvo radi nege deteta, a majka se vraca na posao, ne dostavlja se lekarska doznaka. Potreban je pisani sporazum roditelja o tome da majka prekida, a otac nastavllja odsustvo, resenje o prestanku odsustva majke koje izdaje njen poslodavac i resenje poslodavca oca o tome da on nastavlja koriscenje odsustva. Otac podnosi svu ostalu dokumentaciju koja se odnosi na visinu plate u periodu od 12 meseci i sl.

  @Pavle Ristic – Otac moze koristiti odsustvo radi nege deteta, samo ako je majka ostvarila pravo na isto na osnovu porodjaja i to u tacno propisanom zakonskom roku (najranije 45, a najkasnije 28 dana pre termina za porodjaj).

 5. Miki says:

  Ja i moja zena smo dobili trece dete. Ona ima pravo na porodiljsko odsustvo dve godine, medjutim i meni i njoj bi zbog prirode posla kojim se bavimo odgovaralo da ona bude jednu i po godinu odsutna i onda da se vrati na posao, a ja da uzmem preostalih 6 meseci porodiljskog. Da li je to izvodljivo i kako?

 6. admin says:

  Poštovani Miki, izvodljivo je, ali se za više informacija javite u našu kancelariju gde će vas uputiti na našu pravnicu:
  011 / 3165-375
  011 / 3165-376

 7. Boba says:

  Postovani,

  Moja supruga koristi porodiljsko odsustvo u trajanju od samo 3 meseca zbog prirode svog posla. Pocinje da radi 03.01.12.
  Da li ja mogu da uzmem odsustvo radi nege deteta preostalih 9 meseci obzirom da sam u radnom odnosu na odredjeno vreme koje mi istice 01.02.12.? Ako mogu sta je sve potrebno?

  Unapred zahvalan

 8. Staša says:

  Poštovani, da li otac može da uzme odsustvo radi nege deteta i kada dete navrši pet, šest meseci ili je to moguće uraditi samo nakon tri meseca kada se završi porodiljsko?

 9. admin says:

  Poštovani Bobo, da bi kontaktirali sa našom pravnicom, javite se u našu kancelariju telefon je 011/3165 375. Hvala Vam!

  Staša, imate pravo da uzmete porodiljsko, tj. odustvo radi nege deteta u bilo kom trenutku od navršenih bebinih 3 meseca, do isteka bolovanja. Uslov je da supruga počne da radi.

 10. Aleksa says:

  Postovani,

  Supruga I ja imamo jedno dete starosti 6 godina.
  Drugo dete je na putu, termin je u januaru.
  S obzirom da je supruga ne zaposlena a ja sam u stalnom radnom odnosu, da li imam pravo na ostvarenje porodiljskog odsustva ili odsustva radi nege deteta ?

  Unapred zahvalan, Aleksa

 11. Sasa says:

  Mogu Vam reci da je pravo vitestvo da otac ode na bolovanje (odsustvo radi nege deteta). Prvo , traze vam da otvorite bolovanje , ali kad odete kod vaseg doktora opste prakse on ne zna pod kojom sifrom se otvara. Pa vas upucuje kod ginekologa koji ima odgovor da on ne moze da vodi “muskarca”. Pa vas upucuju u pravnu sluzbu vaseg doma zdravlja, gde se ogradjuju da oni to neznaju i da nije njuihova nadleznost.I tako u krug, i ja imam ovaj problem jer treba da dostavim doznake ,ali niko ne zna kako da vam otvori bolovanje !!!!

 12. admin says:

  Poštovani Aleksa i Saša, javite se u našu kancelariju za konakt pravnice 011/3165-375 i 3165-376

 13. Zabrinuti says:

  Iz gore navedenog vidi se da je moje pravo zakonom zagarantovano. Ono sto me dosta brine je da li je moguce, na bilo koji nacin, da poslodavac ne izda saglasnost za moj odlazak na odsustvo radi nege deteta? U tom kontekstu, koliko ranije od dana odlaska na odsustvo moram da izvestim poslodavca o svojoj nameri?
  Hvala!

  • admin says:

   Mi nemamo informaciju da je taj rok negde definisan, ali savetujemo da postujete barem rok koji je Vasim ugovorom o radu predvidjen kao otkazni rok za slucaj da dajete otkaz, kako bi Vas poslodavac mogao da planira odsustvo i eventualno obezbedi zamenu.

 14. Staša says:

  Poštovani,
  da li ta izjava supruge da prepušta ostatak zakonom predviđenog vremena za odsustvo radi nege deteta ima neku posebnu formu?

  Hvala!
  Staša

  • admin says:

   Postovana Stasa,

   Ne postoji propisana forma za ovu izjavu. Ona moze biti napisana i rukom. Bitno je da sadrzi podatke detata i oba roditelja, nazive poslodavca za oba roditelja, datum kada majka prekida odsustvi i datum kada ga otac zapocinje. Na primer: Mi, dole potpisani, saglasni smo da majka deteta_______rodjenog_______zaposlena kod___________prekine odsustvo radi nege deteta dana___________, a da otac deteta zaposlen kod__________ zapocne odsustvo dana__________(dan iza toga).
   Izjavu potpisuju oba roditelja.

   • Vesna Rodić says:

    Poštovani,
    Da li je obavezno da otac deteta započne odsustvo dan nakon što majka prekine odsustvo radi nege deteta? Da li je moguće da otac započne odsustvo 2 meseca nakon što majka prekine svoje odsustvo i vrati se na posao?

    • Roditelj says:

     Da, otac može uzeti odsustvo radi nege deteta samo ukoliko se majka vrati na posao. POtrebna je potvrda o njenom zatvaranju bolovanja.

 15. Nenad says:

  Supruga I ja ocekujemo prvo dete , termin je u junu.
  S obzirom da je supruga ne zaposlena a ja sam u radnom odnosu na odredjeno vreme, radim u vojsci kao profesionalni vojnik, da li imam pravo na ostvarenje porodiljskog odsustva od tri meseca, i kako to svoje pravo da ostvarim.

  Unapred zahvalan, Nenad

  • admin says:

   Poštovani, otac ima pravo da uzme odsustvo za negu deteta, koje počinje po isteku prva tri meseca od rodjenja deteta. Ali, da bi otac imao to pravo, majka mora da bude zaposlena.

 16. Nenad says:

  Izgleda da niste shvatili moje pitanje, nisam pitao za negu deteta za koje lepo pise u zakonu da mogu da uzmem ako mi je zena zaposlena (a ona to ne koristi), ili ne daj boze umrla, u zatvoru, ostavi dete i tome slicno….koje moze da traje do 365 dana sa time sto se u to vreme racuna i porodiljsko odsustvo. sto u prevodu znaci obaveznih 28 dana pred porodjaj (moze i 45 dana po sopstvenoj zelji) 90 dana od porodjaja koji se zove porodiljsko bolovanje i 277 dana kao nega deteta ili ako je koristila 45 dana umesto 28 jos 260 dana
  e ja vas pitam za tih 90 dana iliti 3 meseca PORODILJSKOG ODSUSTVA (ili prva tri meseca od rodjenja deteta kako ste vi napisali)
  i za taj clan (clan 94 zakona o radu) lepo pise da suprug moze da koristi i kad je zena NEZAPOSLENA (stav 6)
  e sad je tu i famozno pitanje kako ja to u ovoj drzavi da OSTVARIM, posto u praksi to skoro niko nije ni koristioooo, tj neznaju kako da se to ostvari… izvinite na duzem pitanju. Pozdrav

 17. Nenad says:

  Evo ga i ceo clan o Porodiljskom odsustvu i odsustvu sa rada radi nege deteta
  Član 94.
  Zaposlena žena ima pravo na odsustvo sa rada zbog trudnoće i
  porođaja (u daljem tekstu: porodiljsko odsustvo), kao i odsustvo sa rada radi nege deteta, u ukupnom trajanju od 365 dana za prvo i drugo dete, odnosno dve godine za treće i četvrto dete.

  Zaposlena žena ima pravo da otpočne porodiljsko odsustvo na
  osnovu nalaza nadležnog zdravstvenog organa najranije 45 dana, a obavezno 28
  dana pre vremena određenog za porođaj.

  Porodiljsko odsustvo traje do navršena tri meseca od dana porođaja.

  Zaposlena žena, po isteku porodiljskog odsustva, ima pravo na
  odsustvo sa rada radi nege deteta do isteka 365 dana za prvo i drugo dete, odnosno dve godine za treće i četvrto dete, od dana otpočinjanja porodiljskog odsustva iz stava 2. ovog člana.

  Pravo na porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta u
  ukupnom trajanju do dve godine ima i zaposlena žena koja u prvom porođaju rodi
  troje ili više dece, kao i zaposlena žena koja ima jedno ili dvoje dece, a rodi još dvoje ili više dece.

  Otac deteta može da koristi pravo iz stava 3. ovog člana u slučaju kad
  majka napusti dete, umre ili je iz drugih opravdanih razloga sprečena da koristi to pravo (izdržavanje kazne zatvora, teža bolest i dr.). To pravo otac deteta ima i kada majka nije u radnom odnosu.

  Otac deteta može da koristi pravo iz st. 4. i 5. ovog člana.

  Za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta
  zaposlena žena, odnosno otac deteta, ima pravo na naknadu zarade, u skladu sa
  zakonom

 18. Anna says:

  Da li sam dobro shvatila da otac koji odsustvuje sa posla radi nege dete dobija 100% plate, dok majka dobija 65%?(ako izuzmemo Bg i Ns)

  • Roditelj says:

   Poštovana Ana, majka dok je na trudničkom, tj na bolovanju radi održavanja trudnoće prima 65. odsto (osim u onim lokalnim samoupravama koje dotiraju preostalijh 35 odsto). Kada žena ode na porodiljsko, ona prima 100 odsto od prijavljenog iznosa plate. Suprug može da uzme odsustvo kada istekne prva tri meseca od porođaja, i on takođe prima punu platu, 100 odsto.

 19. Anonymous says:

  uskoro ocekujemo blizance,pre njih imamo jedno dete starosti 5 godina.da li i ja kao otac imam prava na porodiljsko bolovanje ili bilo koje bolovanje i ako supruga koristi isto.

  • Roditelj says:

   Poštovani,

   S obzirom da očekujete blizance, Vaša supruga će ostvariti pravo na ukupno 2 godine odsustva koje podrazumeva porodiljsko odsustvo do 3 meseca nakon porodjaja, a ostatak do pune 2 godine predstavljaće odsustvo radi nege deteta. Vi kao otac možete koristiti samo odsustvo radi nege deteta (kada prodje 3 meseca od porodjaja) i to pod uslovom da se Vaša supruga vrati na posao odnosno prekine da koristi ovo odsustvo.

 20. mama says:

  Postovani,

  Trenutno sam na odustvu radi nege deteta do 31.12.2012., i pokusavam da pronadjem novi posao…da li postoji mogucnost ukoliko pronadjem posao da prekinem odsustvo radi nege deteta i pocnem sa novim poslom pre zavrsetka bolovanja i koja je procedura.

  Hvala!

 21. alex018 says:

  Poštovani,
  da li ste dobili informacije vezane za DOZNAKE kada otac preuzima negu deteta jer majka nakon porodiljskog mora da krene sa radom, da li otac dostavlja doznake ili ne?

  ako majka krene sa bolovanjem radi NEGE DETETA pa otac nakon nekog perioda preuzme jer majka kreće sa radom, da li otac dobijaja naknadu u visini svojih prosečnih primanja jer svakako podnosi komplet novu dokumentaciju?

  unapred hvala

 22. slobodan says:

  DA li kojim slucajem poslodavace ne mora da izda negu deteta ocu u mom slucaju vojska srbije kome se supruga vratila na posao

  • Roditelj says:

   ne, po Zakonu imate pravo na negu deteta, ako je dete napunilo 3 meseca i uz uslov da je majka zaposlena i vratila se na posao.

 23. Наташа says:

  Ако се мајка врати на посао после 5 месеци одсуства због рођења трећег детета, па ради 2 месеца у свом предузећу, да ли има право да у случају потребе одсуствује са посла и оствари сва права као и раније, ради неге детета.

  • Roditelj says:

   Poštovana, kada jednom prekinete odsustvo radi nege deteta, ne možete ga ponovo nastaviti. Ukoliko posle tog perioda treba da osustvujete posla, to možete samo ako uzmete godišnji odmor, ili je dete bolesno, pa uzmete bolovanje na dete. To nbolovanje može da bude do 30 a za bolobanja duža od tog perioda ide se na lekarsku komisiju.

 24. nemanja says:

  Postovanje, zanima me ovakva situacija. Zena radi, ja sam nezaposlen pa ako tako i ostane posle porodjaja. Da li ce zena moci da se vrati na posao posle 3 meseca, a ja da nastavim negu deteta i dobijanje nadoknade, a zena svoju platu? Ako je taj scenario moguc, po cemu se meri visina moje nadoknade jer sam nezaposlen? Puno hvala na odgovoru

  • Roditelj says:

   Poštovani, odsustvo radi nege deteta možete uzeti samo ako ste oboje zaposleni, i majka se posle 3 meseca ili duže vrati na posao (a pre isteka 12 meseci od uzimanja porodiljskog).

 25. roditelj1111 says:

  Pozdrav
  Supruga mi se porodila pre dva meseca i pre porodjaja nije bila zaposlena.Sada ima ponudu za posao a beba ima dva meseca pa me zanima da li ja kao otac bebe(zaposlen) mogu da koristim porodiljsko bolovanje ili neki drugi oblik bolovanja dok beba napuni godinu dana?

  • Roditelj says:

   Ako supruga počne da radi, Vi imate pravo na odsustvo radi nege deteta, To pravo možete da koristite kada dete navrši tri meseca, jer do tada traje porodiljsko odsustvo koje može da koristi samo majka.

   • DraganBB says:

    Pa kako može porodiljsko odsustvo da koristi samo majka kad u čl. 94 stav 6. kaže da otac ima pravo na porodiljsko odsustvo i kada majka nije u radnom odnosu.Po tome roditelj1111 ima pravo na još mesec dana porodiljskog odsustva pošto mu dete več ima dva meseca! Srdačan pozdrav.

    • Roditelj says:

     Razlikuje se porodiljsko odsustvo i odsustvo radi nege deteta. Porodiljsko odsustvo traje do navršena 3 meseca deteta i NE može ga uzeti otac, osim ako je majka napustila dete ili umrla. Za sve ostale slučajeve, otac može uzeti bolovanje radi nege deteta, koje traje do 11. meseci navršenih detetovih (ili tačno 365 dana od otvaranja porodilskog bolovanja – 45 do 28 dana pre porođaja). Otac provereno ne može da uzme to bolovanje ako majka nije zaposlena jer onda de fakto ima ko da brine o detetu.

 26. roditelj1111 says:

  Hvala na odgovoru.
  Ja sam mislio da se to bolovanje nema pravo uzeti zato sto majka deteta nije bila u radnom odnosu pre porodjaja pa nije ostvarila pravo na porodiljsko.

  • Anonymous says:

   samohrani sam roditelj troje dece supruga ih je bacila deca su pripala svo troje meni koristim sada porodiljsko a istice mi oktobra prvog dali ja mogu uzeti i dalje bolovanje za negu deteta posto su stalno nesto bolesljiva deca cas jedno drugo u krug sve tako i koliko se isplacuje plata unapred hvala

   • Roditelj says:

    Poštovani, ako ste zaposleni, imate pravo na produženu negu deteta, ako dete na koje je otvoreno bolovanje ima neki zdravstveni problem i komisija odobri produženje bolovanja. Ukoliko ne možete da ostvarite to, imate pravo kada god su oni bolesni da otvorite bolovanje, i po zakonu za dete mladje od tri godine bolovanje je 100 odsto Vaše plate.

 27. Zilijen says:

  Nism bila zaposlena dok sam bila trudna i kada sm se porodila. Dobila sam posao kada je moj sin napunio 2 mesec. Da li moj muz moze da preuzme negu deteta posle navrsenih 3 meseca?

  • Roditelj says:

   Poštovana, ako ste Vi još na porodiljskom odsustvu, i planirate da počnete da radite posle 3. meseca, da imate pravo da Vaš suprug nastavi negu deteta.

 28. Ivan says:

  Sta da radim ukolilo mi poslodavac ne da saglasnost za odsustvo radi nege deteta?! S obzirom da radim u Vojsci bice problematicno dobiti tu saglasnost?! Kako da ostvarim svoja prava?!

  • Roditelj says:

   Poštovani, da li ste predali papire? Nemaju pravo da Vam uskrate odsustvo, ako na njega imate zakonsko pravo.

 29. Далибор says:

  Поштовани
  Не знам како да кренем али овако:
  Супруга је епилептичар трудна је 4 месец до сада је имала 2 напада један око 3 минута други око 1 минут. Имамо сина који је стар 31 месец супруга не ради ја радим као професионални војник, стално сам одсутан од куће због природе посла. Па ме интересује да ли и како могу да останем кући тј да ме надлежни не ангажује на специфичним задацима који траже одсуство од куће? Јер опет напомињем напад може да јој се деси било када а уз то имала је и спонтани побачај марта месеца. Хвала унапред

  • Roditelj says:

   Poštovani, pro0blem koji Vi imate nije regulisan zakonom koji bi se ticao trudnoće Vaše supruge. Jedino što možete je da porazgovarate sa upravom firme u kojoj radite i molbom tražite ustupak, koji podrazumeva da ne idete na teren a diskreciono pravo uprave je da Vam to odobri ili ne.

 30. Darko says:

  Postovani
  Na koja god sam vrata pokucao dobio sam informaciu da imam pravo na porodiljsko ali niko mi nije dao odgovor kako da to pravo ostvarim.Naime moj problem je sledeci: supruga i ja smo dobili prvo dete, supruga nije zaposlena a ja jesam. Supruga mi je usled post porodjajnog stresa dozivela psikicki poremecaj i trenutno se nalazi na lecenju u psihijatrijskoj ustanovi. Nasa beba je stara 25 dana. Molim za pomoc da mi kazete kome da se obratim i za koi dokument da pitam.

 31. Majka says:

  Postovani, da li otac ima pravo
  na bolovanje zbog bolesti deteta ili samo majka ima pravo na isto? Ukoliko dete nema jos tri godine, da li je naknada 100%? Hvala.

  • Roditelj says:

   Poštovana, ako su i otac i majka zaposleni, oboj imaju pravo na bolovanje zbgo bolesti deteta, potrebno je samo da drugi roditeloj donese potvrdu s posla da je u to vreme radio. Nadoknada je 100 odsto za decu mlađu od tri godine.

 32. Jaka81 says:

  Poštovani, moj problem je pomalo specifičan. Moje dete je dete sa posebnim potrebama. Zaposlena sam na neodređeno 5 godina, od 1.9. 2013. sam na bolovanju radi posebne nege deteta. Bolovanje se produžava na svakih 6 meseci, tako da sada traje do 28.02.2016, pa se ponovo produžava. Dobila sam ponudu za bolje plaćen posao koji bih prihvatila zbog loše finansijske situacije, pa me zanima da li suprug može da nastavi sa korišćenjem bolovanja do detetove pete godine i ako može, koji je postupak prenosa prava?Suprug je zaposlen pod ugovorom 7 meseci.Hvala unapred.

  • Roditelj says:

   Poštovana, s obzirom da je specifično, moramo se raspitati da li isti uslovi važe kao i kod bolovanja za negu deteta.

 33. Tijana Starcevic-Stojanovic says:

  Dete od dve godind mi je dobilo boginje juce sam predala u firmu potvrdu o sprecenosti rada zbog nege deteta…Danas su me zvali da mi kazu da mi treba potvrda iz suprugove firme da je on u vreme mog odsustva na radnom mestu.O kakvoj potvrdi je rec i sta da trazi da mu napusu na poslu?

  • Roditelj says:

   Poštovana, to je uobičajena potvrda, kojom se dokazuje da u vreme kada ste Vi bili na bolovanju, Vaš suprug je radio. Nema posebnog obrasca, treba samo da napišu da je od početka do kraja Vašeg bolovanja Vaš suprug radio i da stave potpis i pečat.

 34. Zoki says:

  Postovani,

  Koliko sam razumeo kada bi otac isao na porodiljsko uzima se prosek plate za 12 meseci. Da li pravi problem ukoliko se promenio poslodavac u zadnjih 6 meseci, i da li se prosek izdaje od strane poslodavca ili od strane poreske uprave?

 35. Zoran says:

  Postovani,

  Ukoliko je promenjen poslodavac u poslednjih 6 meseci, da li se za porodiljsko uzima prosek u zadnjih 12 meseci kod oba poslodavca, ili se racunaju primanja kod poslednjeg poslodavca? Da li se prosek inace obracunava i dostavlja poslodavac ili to radi poresko?

 36. Sanja says:

  Postovani, da li majka ukoliko prekine odusustvo radi nege deteta ( a otac zapocne odsustvo radi nege deteta) moze posle 3 meseca da ponovo otpocne, tj. koristi odsustvo radi nege deteta do isteka prava na isto?

  • Roditelj says:

   Ne, jednom prekinuto porodiljsko bolovanje se ne može ponovo nastaviti. Možete Vi prekinuti, a da ga zatim nastavi koristiti otac deteta (pod uslovom da Vi radite).

 37. Okica says:

  Postovani,supruga je dobila otkaz,dok je beba imala 6 meseci.Nakon toga je presla na biro rada ( bila 2 meseca) a sada je nasla I posao.Beba ima 9 meseci, pa me interesuje da li otac ima pravo da dobije porodiljsko( negu deteta )?

  • Roditelj says:

   Ako je jednom prekinula porodiljsko odsustvo, ne možete ga ponovo otvarati, na žalost.

 38. Dejana says:

  Da bi otac mogao da uzme bolovanje radi nege deteta posle tri meseca, moraju li roditelji da budu vencani ili ne?

 39. Vuk says:

  Dobar dan! Interesuje me da li nakon sto majka izadje iz bolnice otac ima prava da odsustvuje sa posla, i koliko dana? Neko mi je rekao da je to pet dana ali nigde ne mogu da nadjem da li je to sigurno tako. Hvala unapred.

 40. Nikolina Nina says:

  Poštovani,
  Interesuje me da li se visina naknade za supruga utvrđuje na osnovu prosečne osnovne zarade za 12 meseci koji prethode danu od kog bi on započeo bolovanje za negu deteta ili od 12 meseci koji prethode danu kada se beba rodila tj.kada sam ja započela porodiljsko. Unapred hvala

 41. Milan says:

  Poštovani,

  Imam pitanje vezano za ostvarivanje prava na bolovanje radi nege deteta mene kao oca (dete starosti 3 meseca). Majka deteta nema otvoreno porodiljsko niti trudnicko bolovanje iz razloga jer je bila ne zaposlena u tom periodu pa joj nije ni trebalo. Supruga se sada (3 meseca nakon porodjaja) zaposlila i moje pitanje je dali ja kao otac mogu ostvariti pravo na bolovanje radi negde deteta iz situacije koju sam upravo naveo? Ja sam inace zaposlen vec 10 godina. I ako je to moguce koja mi je dokumentacija potrebna?

  Unapred zahvalan

 42. Poštovani,
  interesuje me da li se visina nadoknade za supruga utvrđuje na osnovu prosečne osnovne zarade za 12 meseci koji prethode danu od kog bi on započeo bolovanje za negu deteta ili od 12 meseci koji prethode danu kada se beba rodila tj. kada sam ja otvorila porodiljsko bolovanje? Unapred hvala

 43. Suprug says:

  Poštovani,
  supruga je strani državljanin sa stalnim boravkom u Srbiji.
  Živimo u Srbiji.
  Čekamo treće dete.
  Oba deteta su rođena u Srbiji i imaju državljanstvo Srbije
  Supruga i ako je trudna pohađa master studuje u inostranstvu.
  Došla je u Srbiju da se porodi.
  Nakon porođaja vratila bi se ubrzo na studije i počela bi i da radi u inostranstvu.
  pitanja:
  1.Da li ja kao državljanin Srbije, zaposlen za stalno imam pravo da uzmem bolovanje za negu deteta nakon tri meseca od porođaja tj. od momenta kod supruga počne da radi?
  2.Šta bih od papira trebao da dostavim poslodavcu pored doznake i izjave supruge da ustupa bolovanje, npr. ugovor o radu iz instranstva ili potvrdu da je na redovnim studijama (ili oboje)?
  3.Pored toga i pitanje ko otvara meni (suprugu) porodiljsko bolovanje? Nisam među ranijim odgovorim našao i taj odgovor.
  4.Da li imam pravo na roditeljski dodatak?
  Unapred zahvalan na pomoći.

  • Roditelj says:

   Imate pravo da uzmete odsustvo za negu deteta ako supruga počne da radi.
   Osim ovih dokumenata, potreban je njen ugovor o radu, a za ostale informacije najbolje da vidite sa poslodavcem. Bolovanje otvara vaš lekar, jer je to vaše bolovanje.
   Nemate na žalost pravo na roditeljski dodatak, imaju ga samo majke državljanke Srbije za prva četiri deteta.

 44. Zaposlena says:

  Postovani, Ako sam bila na bolovanju radi nege deteta do 3 godine (14 dana) da li sam u obavezi da donesem poslodavcu potvrdu da je suprug tada odlazio na posao, s obzirom da se ne dobija 100 posto plate, vec 65, kao i kod svakog drugog bolovanja? Hvala

  • Roditelj says:

   Da, uobavezi ste jer to nema veze sa iznosom plate već činjenicom da ste uzeli bolovanje da bi čuvali dete, a to znači da drugi roditelj nije mogao u tom momentu da ga čuva.

 45. Otac says:

  Ovako postovani,otac sam dvoje dece,jedno 4 ,i drugo 2-,
  cekamo 3 dete(na putuje),zena je u 7 mesecu, pa me interesuje posto ona mora u bolnicu na odrzavanje, dali ja mogu da uzmem bolovanje 100 Posto, i kako da dodjem do toga?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.