Besplatni udžbenici – da, ali transparentno i promišljeno

| 05/04/2011 | 3 Comments

Na osnovu stavova iznetih na današnjoj konferenciji za medije „Besplatan udžbenik – skupe posledice“, kojoj su prisustvovali predstavnici roditelja i stručne javnosti,  Udruženje RODITELJ od nadležnih prosvetnih vlasti zahteva da projekat takozvanih besplatnih udžbenika učine transparentnim, da podnesu javnosti analize na osnovu kojih je odlučeno o njegovoj realizaciji, kao i da predstave autore ovog koncepta kako bi se i oni uključili u proces javne rasprave.

O tome zbog čega predloženi koncept besplatnih udžbenika dovodi do skupih posledica, na konferenciji su govorili Dragana Soćanin, predsednica Udruženja Roditelj, Gordana Knežević-Orlić, izdavač, dr Aleksandar Baucal, docent na Filozofskom fakultetu u Beogradu, mr Zorica Kovačević sertifikovani Celta trener Cambridge Esol Univerziteta, Ljiljana Vdovič ispred Pedagoškog društva Srbije i mr Ivana Pejoska, profesorka i članica Udruženja Roditelj.

Udruženje RODITELJ, besplatni udžbeniciIzvor fotografije

“Koncept koji se nudi direktno eliminiše iz upotrebe sve takozvane “radne”, a zapravo interaktivne udžbenike koji su dominatni udžbenički model u većini razvijenih zemalja. Deca neće biti u prilici da se podsete gradiva iz prethodnih godina, jer neće imati odakle to da učine, budući da neće imati udžbenike”, kazala je Dragana Soćanin, predsednica Udruženja Roditelj.

Prema rečima Gordane Knežević-Orlić, jedina standardizovana stvar koja se nalazi u procesu učenja jeste udžbenik, pažljivo kreiran od strane najvećih stručnjaka i prema savremenim naučnim i didaktičkim principima. Ona naglašava da predloženi koncept vodi u degradiranje kvaliteta udžbenika kako bi se stvorilo učilo koje će služiti samo za gledanje, a nikako i za aktivno učenje.

„Za neku decu, udžbenik je možda jedina knjiga koju imaju u kući. Oduzimanjem udžbenika nakon završene školske godine učenicima se nedvosmisleno šalje poruka da je znanje stečeno u školi prolazno, nešto na šta nikada neće imati potrebu da se pozovu“ – kritikujući jedan aspekt predloženog projekta, rekao je dr Aleksandar Baucal.

Ukoliko država nema dovoljno sredstava da svim učenicima obezbedi besplatne udžbenike koje će moći aktivno da koriste i zadrže, trebalo bi kreirati sistem kojim će se udžbenici trajno dodeliti socijalno najugroženijim kategorijama učenika, a da se zatim, u narednim godinama detaljno analizira mogućnost postupnog proširivanja projekta i na širu populaciju. U suprotnom, primenom koncepta koji trenutno nude prosvetne vlasti u Srbiji biće ugroženi i kvalitet nastave i sam proces obrazovanja najlmađih – zajednički je stav Udruženja Roditelj i svih prisutnih stručnjaka.

Tags: , , ,

Category: Novosti

Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Ana Samardžić says:

  Pridružujem se peticiji prosvetnim vlastima, za izmenu najavljenog koncepta “besplatnih udžbenika”.
  Ana Samardžić

 2. Goca says:

  Ne verujem sta citam….. “deca ne mogu da obnove gradivo jer nemaju udzbenike iz prethodnih godina”. Izvinjavam se na pitanju da li znate koliko dece uci iz polovnih udzbenika koji se prodaju/menjaju na ulici i tako svake godine….. U eri kompjutera kad deca “pisu” domace zadatke preko interneta….. Zaista sam bez teksta….. Predlagace ove inicijative bih pitala sledece, samohrana majka zaposlena u Maxi-ju, plata 21.960 rsd (nema pravo na deciji dodatak jer prelazi cenzus za 1.69 rsd) kako da kupi nove knjige za dete VI i II razred, uz to plati sve racune i naravno ostane joj za hranu, odecu i obucu…..

 3. marija says:

  Dakle, ljudi… pa vise je nego ocigledno zasto su ovi “strucnjaci”, medju kojima su i izdavaci, protiv besplatnih udzbenika u “neaktivnom” obliku. Nema vise para koliko je bilo od izdavanja hiljadu i jednog kompleta udzbenika od raznoraznih izdavaca. Ne verujem da je glavna motivacija ove peticije dobrobit dece, koliko manji priliv novca. Tolikim generacijama vrhunskih strucnjaka nije smetalo sto su godinama ucili iz udzbenika koje su kasnije prosledjivali mladjim sestrama i braci, ili siromasnim rodjacima i komsijama. I niko od njih nije smatrao da im se “nedvosmisleno šalje poruka da je znanje stečeno u školi prolazno”. Imam dvoje dece, jedno skolsko, jedno polazi u septembru, posao u firmi koja se raspada i platu zvanu minimalac. Deca mi ne idu ni na jezike, ni na tenis, racune placam vrlo retko. I vi mi prosipate pricu o “udžbenik, pažljivo kreiran od strane najvećih stručnjaka i prema savremenim naučnim i didaktičkim principima”. Nije nego.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.