Upis u beogradske vrtiće

| 19/04/2011 | 19 Comments

Poslednjih meseci veliki broj pitanja članova Udruženja RODITELJ ali i onih koji posećuju sajt odnosi se na upis u vrtić. Tradicionalno, Predškolske ustanove raspisuju konkurse tokom maja, ali roditelji iz straha za mesto, mnogo pre počnu da se raspituju. Prema poslednjim najavama iz Sekretarijata za dečju zaštitu, konkurs za 2011/2012. godinui biće raspisan 16. maja. U Novom Sadu, dokumenta za upis u vrtić mogu se predati još danas i sutra, jer konkurs traje do 20. aprila. Informacije i formulari mogu da se pronađu na sajtu www.predskolska.rs.

upis u vrtić u beogradu

Da li će biti mesta u vrtićima za svu decu?

Izvor fotografije

Sekretarka Ljiljana Jovčić već je ranije najavila da će do juna u beogradskim vrtićima biti ukinute liste čekanja za upis dece čija su oba roditelja zaposlena. Raspisivanjem godišnjeg konkursa, počeće i korišćenje jedinstvenog softvera za teritoriju Beograda, pa se nadamo da će rad upisnih komisija,  upis u vrtić,  kao i informisanje roditelja biti olakšani.

Udruženje RODITELJ će, čim bude imalo preciznije informacije od Sekretarijata za dečju zaštitu, podrobno informisati roditelje o upisu, kao i slobodnim mestima. Do tada, da se podsetimo nekih osnovnih podataka:

 • Upis se vrši isključivo u upravnim zgradama na jednoj opštini, tj predškolskoj ustanovi – predaju se dokumenta centralnoj upisnoj komisiji, tokom cele godine se primaju, a u vrtiću su dužni da roditeljima daju zahtev za upis da se popuni, kada god ga oni zatraže!
 • Takozvane liste čekanja zvanično ne postoje, već se sva prijavljena deca upisuju po kriterijumima prednosti – Deca samohranih roditelja, deca zaposlenih roditelja i onda ostali… (ovi kriterijumi se bliže određuju Statutom predškolske ustanove, pa se mogu razlikovati od opštine do opštine).
 • O datumu konkursa informaciju roditelji mogu i treba da dobiju u vrtiću.
Ako želite da se raspitate o upisu u vašem vrtiću i predškolskoj ustanovi,   skinite ovaj Spisak Predškolskih ustanova u  BGD
Izvor je www.beogad.rs
Zahtev za  upis deteta u vrtić je univerzalan, vrtići su dužni da ga prihvate, a možete ga ovde skinuti  zahtev za upis deteta u vrtic u Beogradu,
ili sa sajta Beograda
Za roditelje koje zanima na koji način mgu da ostvare popust za plaćanje vrtića na sajtu Grada Beograda možete da vidite i Pravilnik o regresiranju cene vrtića u Beogradu, a možete skinuti i Zahtev za regresiranje cene vrtica

Tags: , , ,

Category: Deca

Comments (19)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

 1. upis u vrtiće u Beogradu od 16. do 31. maja | 10/05/2011
 1. JM says:

  Ja sam do sada bila nekoliko puta da trazim formular , ali nijednom mi ga nisu dali i nisu znali kada je konkurs . Gde se predaju papiri za Cukaricu ?

 2. admin says:

  Poštovana JM, u vrtiću niko nema pravo da Vam uskrati da uzmete formular! To je sekretarka više puta naglasila. Konkurs je od 16. do 30. maja, više informacija ćemo postaviti tokom dana na naš sajt.

  Ove godine se formulari za upis predaju u centralnim komisijama pri PU, Vi pozovite PU Čukarica na telefone: 011/ 3058 – 717 ili 011/3058- 718 i pitajte kada i gde da donesete formular. Inače, univerzalni formular koji može da se preda u BILO KOM vrtiću u BG može da skine sa sajta grada Beograda http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1333524

  Srdačan pozdrav
  Angelina, administrator sajta roditelj.org

 3. Dragana says:

  Postovani,
  interesuje me da li se za dete placa vrtic od meseca kada ono i zapravo krece npr. ako dete krene u aprilu 2012. da li se placa od septembra 2011. ili od aprila 2012. Pitam Vas, jer mi u vrticu nisu znali da odgovore.
  Unapred zahvalna !

 4. jelena jovanovic says:

  Opet se upisuju deca koja imaju vezu.Iako smo i suprug i ja stalno zaposleni dete nije upisano u Cika Jova Zmaj predskolsku ustanovu.Na vratima im stoji obavestenje da je ostalo cak 43 slobodna mesta,a kod vecine dece stoji da su nerasporedjeni.Zemljo Srbijo stidi se.Sve je laz i prevara ovde

 5. Savatovic Marija says:

  Postovani, u upisnom roku sam prijavila cerku za upis u jaslice ali je odbijena, pisala sam molbu i opet odbijena, ona je rodjena 10.12.2010 i zove se Savatovic Zara. Suprug i ja smo zaposleni, a ja treba da pocnem da radim 14, novembra. Nemamo mogucnost da je ostavimo nekome na cuvanje a s obzirom da smo podstanari a ukupna primanja 42.000 nemamo dovoljno novca da platimo privatni vrtic ili bebisiterku. Ja vas molim da mi pomognete. Planirala sam da je upisem u vrtic “Mali Princ” u Zemunu jer mi je u blizini i usput mi je kad idem na posao, i to sredinom oktobra ili pocetkom novembra da bi uspela da je vodim na privikavanje. Sa postovanjem Savatovic Marija.

 6. admin says:

  Poštovana Marija, dete nema pravo da krene u vrtić pre navršenih godinu dana (osim nekih vrtića gde su formirane grupe za mladju decu). KOje je obrazloženje zašto niste primljeni i koji je vrtić u pitanju?
  Molimo Vas za više informacija da se javite na info@roditelj.org, nadamo se da možemo da budemo od pomoći.

 7. Violeta says:

  Poštovani,
  jos u maju sam popunila obrasce za upis deteta u jasle (12/01/2012) u dva vrtica na teritoriji opštine Rakovica. Kada sam svratila da proverim kakve su sanse da dete bude primljeno u februaru 2012, rekli su mi da je potrebno podneti novi zahtev u centrali PU Rakovica. Na pocetku su mi rekli da nece biti problem sto je jedan roditelj stalno zaposlen a drugi zaposlen a nije prijavljen (na obrascu postoji opcija “zaposlen – ne prijavljen” Tamo sam predala novi zahtev i dostavila dokumentaciju ali sam na izlasku dobila informaciju da dete nece biti primljeno sve dok i drugi roditelj ne bude prijavljen. Molim za pomoc obzirom da počinjem da radim u februaru i nemam drugu opciju osim jasli, napominjem da je i starije dete islo u jasle sa 14 meseci. S postovanjem Violeta

 8. admin says:

  POštovana Violeta, naš savet je da najpre odete u centralu Predškolske ustanove, a ako oni ne budu voljni da saradjuju, da napišete žalbu Sekretarijatu za dečiju zaštitu, kontakt imate na ovom linku:
  http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1333524

 9. Nina says:

  Da li je mogucece prijatviti dete na Cukarici sada? Koja je procedura i koje su nam sanse ako ja radim a suprug radi kao neprijavljen’ Kakav dokument on treba da donese?

 10. admin says:

  Poštovana Nina, najbolje je da odete da se raspitate u vrtic u koji želite da upišete dete. U nekim vrtićima ima mesta, u nekim ne, ali je sigurno da, prema uveravanju sekretarke gospodje Jovčić, nema potrebe da se čeka maj i upisni rok.
  I to što Vaš suprug nije prijavljen, ne mora da bude razlog sa vas odbiju ako ima mesta. Ako mesta nema, onda su ispred vas oni gde su oba roditelja zaposlena i prijavljena.
  U svakom slučaju, u vrtiću, odnosno predškolskoj ustanovi kojoj vrtić pripada dobićete bliže informacije. http://www.roditelj.org/wp-content/uploads/2011/04/Spisak-PU-BGD.pdf
  Mozete da pozovete i direktno sekretarijat http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1333524 da vam objasne nedoumice.

 11. lidija says:

  CULA SAM DA E OTVARA NOVI VRTIC KOD OPSTINE RAKOVICA INTERESUJEME DA LI IMAM PRAVA DA UPISEM DETE U JASLICE AKO SAM ODBORNIK A NEMAM ZAPOSLENJE SAMO SUPRUG RADI .UNAPRED ZAHVALNA

 12. admin says:

  Poštovana Lidija, imate pravo da prijavite dete u vrtić. S obzirom na to da niste oboje u stalnom radnom odnosu, manje su šanse da dete bude primljeno, ali to zavisi pre svega od toga koliko konretno ima mesta u vrticu u koji želite da upišete dete.

 13. marijana b. says:

  Postovani,
  posto svoje dete do sad nisam uspela da upisem u vrtic,jer sam nezaposlena,samo je suprug zaposlen pokusala bih ove godine da ga upisem u predskolski pripremni program.Dete je rodjeno 20.marta 2007., cula sam da imamo pravo da podnesemo zahtev najblizoj predskolskoj ustanovi,pa me interesuje da li je tako i kako da dodjemo do obrasca za upis,da li se papiri podnose nekoj komisiji ili direktno pretskolskoj ustanovi?

  • admin says:

   Poštovani, možete da se prijavite u upravnu zgradu vrtića sa svoje opštine za objekat u koji želite. Predškolski pripremni program je obavezan i dete će gotovo sigurno biti primljeno na 4h, možete da ga prijavite i na celodnevni boravak ako bude bilo mesta.

 14. Visnja says:

  Postovani,

  imam dete od dve godine i planiram da ga prijavim za vrtic ove godine od septembra. Buduci da je rodjen u decembru, kada ga budem prijavljivala za spemtembar imace 2 ipo godine. Zanima me da li ce, kada napuni 3 godine, biti prebacen u drugu grupu, odnosno, da li postoje starosne grupe u vrticima? Hvala

  • admin says:

   Poštovana, deca su u jaslicama do otrpilike 3 godine. Ali, upis se vrši, tj grupe se formiraju prema godištu. Pa na primer, ako je Vaše dete rodjeno 2010. godine, a krece se u septembru, u istoj grupi bice dete rodjeno u januaru i decembru. Tako da neka deca predju iz jaslica u vrtic sa nepune tri, a neka imaju tada skoro 4 godine. Ipak, postoje izuzeci u nekim vrticima, jer se oni organizuju onako kako mogu u datim uslovima. Ono što je sigurno je da se grupe koje se formiraju u septembru u principu ne razdvajaju.
   Dakle, odgovor na vaše pitanje možete da dobijete u vrticu gde planirate da upišete dete.
   Pozdrav

 15. saki says:

  zanima me kako da upisem dete u vrtic?suprug mi radi i ja radim ali nazalos ja se nigde nevodim da radim jer je takva drzava da nas poslodavac neprijavljuje

  • admin says:

   Vi u svakom slucaju imate pravo da podnesete zahtev za upis u vrtic. U zavisnosti od duzine liste cekanja, postoji mogucnost da dete budete primljeno cak i ako je majka nezaposlena. Za detaljnije informacije obratite se predskolskoj ustanovi u koju zelite da upisete dete. Imamo informacije da su u situacijama kao sto je Vasa, neke predskolske ustanove prihvatale potvrdu poslodavca da majka radi, ali nije prijavljena.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.