Šta ministarstva kažu na kršenje radnih prava roditelja?

| 28/06/2011 | 3 Comments
 • Udruženje je u nekolliko navrata apelovalo na Ministarstvo rada i socijalne politike kao i Inspektorat za rad da ojačaju mehanizme kontrole poslodavaca koji krše radna prava roditelja. U jednom od dopisa smo predložili da se trudničke, odnosno porodiljske neknade isplaćuju direktno (na namenski račun, kako se to radi sa roditeljskim dodatkom) trudnicama, odnosno porodiljama, jer bi se na taj način zaobišlo manipulisanje poslodavaca.

Dopise možete pogledati ovde:

 

U zvaničnom dopisu koji smo dobili kao odgovor od Ministarstva rada stoji kako bi to praktično bio veliki trošak za državu. Ostaje nejasno da li se pod većim troškovima podrazumev procedura menjanja zakona i načina postupanja ministarstva, ili se jednostavno misli na to da će u slučaju da se ovaj problem reši, država morati da refundira novac za SVE trudnice i porodilje, a ne samo one čiji poslodavci rade po zakonu?

Pritom, dva odvojena dopisa, poslata za dve drupe žena, za koje su nadležna dva ministarstva (Zdravlja i ministarstvo rada), skoro dva meseca su “stajala u fioci”, da bi iz ministarstva zdravlja dobili “preporuku” da se obratimo drugom ministarstvu, koje za trudnice ne može nikako biti nadležno, jer su u pitanju isplate koje vrši Republički zavod za zdravstveno osiguranje. To nas uverava da ne samo da se ovakve inicijative ne shvataju ozbiljno, već se NI NE PROČITAJU DO KRAJA!

U državi gde su budžetska izdvajanja za decu i porodicu veoma mala, a mehanizmi zaštite radnih prava zaposlenih roditelja gotovo nikakva, pitamo se šta mi, kao građani možemo da učinimo kako bismo dostojanstveno živeli i zaštitili svoja prava?

Upućujemo otvoreni poziv trudnicama, porodiljama, onima koji su imali iskustva vezana za ovaj problem, ali  i poslodavce da nam se jave. Vrlo nam je važno da imamo što više iskustava  u vezi a pravima iz radog odnosa, u periodu tokom trudnoće i porodiljskog odsustva.Posebno će nam biti zanimljivo da vidimo i čujemo za primere dobre prakse koji bi bili primenjivi i drugima.

Imate pravo da znate svoja prava i da ih ostvarite. Postoje takođe i mehanizmi koje treba da koristite ukoliko su vam radna prava ugrožena.

Dokumenti koji vam mogu biti od koristi su: Zakon o radu i Zakon o diskriminaciji.

Neki od saveta koji vam mogu koristiti:

 • Potencijalni poslodavac u toku razgovora za posao nema pravo da vas pita da li ste u braku, imate li decu i da li ih planirate. Imajte ovo na umu i budite slobodni da mu to slobodno i bez straha stavite do znanja.
 • Dobro gledajte ugovor koji potpisujete i ne pristajte na potpisivanje tzv. blanko ugovora ili onih koji vas obavezuju da nećete ostati u drugom stanju u određenom vremenskom periodu.
 • Tokom trudnoće poslodavac nema pravo da vam da otkaz ni po kom osnovu (osim ukoliko ste angažovani po ugovoru na određeno), takođe i tokom porodiljskog bolovanja, odnosno odsustva radi nege deteta.
 • Očevi takođe imaju pravo na odsustvo radi nege deteta (do detetove prve godine) uz naknadu od 100% plate, ukoliko se majka vrati na posao ili po drugim osnovama regulisanim u zakonu o radu.
 • Imate pravo na bolovanje radi bolesti deteta, podjednako važi i za očeve i za majke.
 • Raspitajte se da li kompanija u kojoj radite pruža mogućnost za fleksibilno radno vreme ili part-time, možda će vam dobro doći u toku trudnoće, porodiljskog ili nakon vraćanja sa porodiljskog bolovanja.
 • Ukoliko smatrate da su vam prava ugrožena obratite se Inspekciji rada koja mora da izađe po pozivu.

Pravne savete možete videti u našem Online savetovalištu, gde vam besplatne savete daju pravnice Bojana Selaković i mr Dragana Ćorić

Tags: , , , , , ,

Category: Novosti

Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Marouk says:

  hm zanima me da li narušeno pravo zastareva?
  Ako sam dobila otkaz kad su na poslu saznali da sam ostala u drugom stanju pre 3 godine?

  NIKO nije hteo da uradi ništa, jer je gazda posle 2 meseca zatvorio firmu i otvorio drugu (sa istim imenom).

 2. admin says:

  Draga Majo, zavisi kakav ste ugovor imali – ako ste imali ugovor na određeno, po njegovom isteku, poslodavac nema nikakve obaveze prema Vama, na zalost, bez obzira na trudnocu.
  Oko Vaeg pitanja, konsultovacemo nasu pravnicu, pa cemo Vam javiti…

 3. Danijela says:

  Svaka vam čast što ste pokrenuli ovo pitanje!Moja firma je u blokadi,a takođe su neažurni u podnošenju dokumentacije za trudničko i porodiljsko bolovanje.Ovo bi rešilo sve probleme!Preskočiti takoreći nepotrebne stepenice između države i trudnice i porodilje.Jer sve te stepenice prelaze i o njih se sapliću samo žene sa stomakom do zuba i malim bebama.Sramota!!!Svaki problem mora da rešava jadna žena,treba da moli za ono što joj pripada,a svi joj odmažu,umesto pomažu.Moja firma inače već par meseci ne isplaćuje bolovanja,jer je račun u blokadi,iako imaju namenski račun.Navodno im banka ne daje,kažu mora sa namenskog na glavni,a sa glavnog se sredstva plene zbog puštene menice.Druga stvar,ne predaju dokumenta za nove trudnice,kažu da nemaju(nemamo)prava,jer nisu platili zdravstveno od marta.To znači da su mi otvoreno rekli da ja kao zaposlena trudnica nikada neću videti te pare,jer nema načina, pošto će firma izvesno u stečaj.Tim rečima,prijateljskim tonom, dobronamerno rekli:oprosti se od tih para.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.