Akcija podele besplatnih udžbenika

| 01/09/2011 | 2 Comments

Akcija podele besplatnih udbženika osnovcima u Srbiji naišla je na primedbe delastručne javnosti, ali i pojedinih roditeljskih udruženja. Glavna zamerka odnosi se napodelu knjiga na radne i neradne što će, tvrde oni, uticati na kvalitet učenja, ali itežinu školske torbe mališana. Udžbenici se dele kako bi se na kraju školske godine oniu kojima đaci ne pišu vratili školi za naredne generacije.

Akcija podele besplatnih udžbenika
Izvor: Vesti, Tv Avala, 01.09.2011

Tags:

Category: Press clipping

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Ivana says:

  Ranijih godina iz knjiga se ucilo, a sveske su koriscene za pisanje i vezbanje, tako da su te knjige mogle da koriste i naredne generacije. Ne svidja mi se sto skole koriste razlicite knjige i izdavace jer smatram da su deca tako hendikepirana i zakinuta u smislu znanja i stvaralastva.Ne mogu sva deca sebi da priuste njige sa CD-ima jer ih mnogo nema kompjuter, a kamoli internet, a pojedine skole nabavljaju takve knjige. Sta takva deca da rade? Da gube vreme? Umesto ucenja, prinudjeni su da tragaju za slobodnim kompjuterom na kom bi odslusali ili odgledali svoj skolski CD. Deca su nam se, bre, otudjila od knjiga, svezeg vazduha i drustvenih igara, svako drugo dete ima problema u rastu i razvoju, kao i u govoru,jer ne ume da komunicira bez kompjutera, a o knjigama iz biblioteke da i ne govorim. Umesto da svoju energiju trose na sport ili neku drugu fizicku aktivnost, oni tu energiju ispoljavaju i trose na nezdrave stvari.
  Za sta sluzi Ministarstvo prosvete? Sramota! Do kada ce roditelji da popunjavaju prazne termine turistickim agencijama izmedju letovanja i zimovanja za skole u prirodi koje jako mnogo kostaju? Mislim da i pojedini roditelji treba da se sete kakvo su detinjstvo i skolstvo imali i uporede ga sa ovim danas.Garantujem da se velika vecina roditelja i dan danas seca onoga sto je naucilo u skoli, a nasa deca ne znaju ni sta su jela juce!!!

 2. Мики says:

  Досадашњом праксом министарства крше одредбе закона које прописују начин избора уџбеника у школама и период на који се бирају уџбеници (Утврдила Агенција за борбу против корупције) изјава бившег министра Јовановића, а како наводи Дневни лист Данас “њихово коришћење ограничено на четири године” је нетачна.

  Уџбеници су измењени и прилагођени поменутом пројекту за вишегодишњу употребу, а најмање на 3. школске године. Како су већ у употреби 3. школске године, деца нису дужна да их наслеђују, поготово имајући у виду досадашњу “праксу Министарства просвете”, међутим, морали су да користе нешто што им је наметнуто.

  Као што је већини нас јасно, Министарство просвете, науке и технолошког развоја до сада није добро функционисало, па је управо из поменутог разлога дошло до неопходних промена. Циљеви образовања и васпитања се не остварују пројектом “Бесплатни уџбеници” јер деца морају да науче да уче. Да би ово било могуће, деца морају да пишу у уџбенику поготово имајући у виду узраст деце који је покривен пројектом “Бесплатни уџбеници”! Надаље, деца у том узрасту желе да имају нешто своје док им се то поменутим пројектом онемогућава итд…

  Верујем да господин Александар Вучић није случајно позвао господина Срђана Вербића, сада већ господина министра Срђана Вербића да спасе наше школство.

  Агенција за борбу против корупције: http://goo.gl/wWnJPS
  Заштитник грађана: http://goo.gl/8U3l5W

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.