Izdvajamo

MODS: Saopštenje za javnost

19. novembar je Međunarodni dan prevencije zlostavljanja i zanemarivanja dece, a sutradan 20. novembra obeležava se Svetski dan deteta. Tim povodom, Mreža organizacija za decu Srbije – MODS, želi da skrene pažnju na sve češće zanemarivanje prava dece i povećanje nasilja nad decom.

Svedoci smo da se gotovo svakodnevno prava deteta krše i/ili zanemaruju. U Srbiji postoji veliki problem pravno nevidljive dece koja ne mogu da ostvare svoja osnovna prava od zdravstvenog osiguranja do školovanja. Prava deteta se krše na najrazličitije načine i na različitim nivoima: od manipulisanja decom u reklamne svrhe, političke promocije, eksploatacije dečijeg rada, nepoštovanja njihovog identiteta i integriteta do teških oblika zlostavljanja i zanemarivanja.

Nasilje nad decom je u konstantnom porastu, javlja se u različitim oblicima i pronalazi najrazličitije kanale, naročito kada je reč o nasilju koje nije vidljivo na prvi pogled, kao što je vršnjačko nasilje u školama i zlostavljanje putem interneta tzv. “cyberbulling” čega roditelji najčešće nisu ni svesni.

Sa druge strane, poražavajuće je da podaci pokazuju da je dve trećine dece starosti od 2 do 14 godina iskusilo neku vrstu psihološkog ili fizičkog nasilja, dok se fizički kažnjava čak 67 % dece u “vaspitne svrhe”. Čak i ovi oblici fizičkog kažnjavanja ugrožavaju zdravlje, integritet i dostojanstvo deteta – štetni su jer stvaraju i potkrepljuju uverenje da je nasilje prihvatljiv način za rešavanje problema.

Preciznih objedinjenih podataka o obimu nasilja u našem društvu nema, a kada se uzme u obzir činjenica da se samo mali broj slučajeva nasilja otkrije, prijavi i procesuira, nažalost, postaje jasno da je realan broj ovakvih slučajeva daleko veći od zvaničnog. Ostaje i dalje neodređen broj prikrivenih oblika nasilja u porodici, u institucijama za smeštaj dece bez roditeljskog staranja, ili dece sa invaliditetom.

U skladu sa Konvencijom o pravima deteta koja je potpisana 1989. godine u Srbiji je usvojen veliki broj važnih zakona, a donete su i strategije i protokoli koji imaju za cilj poboljšanje poštovanja prava deteta u Srbiji. Međutim, potrebno je da u praksi funkcioniše efikasan sistem zaštite dece (i hitne intervencije) od svih oblika zlostavljanja i iskorišćavanja, uključujući one koji se dešavaju u kontekstu trgovine i eksploatacije, putem medija i dostupnošću štetnih informacija na Internetu.

Mreža organizacija za decu Srbije – MODS
Saša Stefanović, koordinator Mreže
mob. 062/772038

Mreža organizacija za decu Srbije – MODS formirana je u maju 2011. godine i trenutno okuplja oko 50 organizacija civilnog društva koje se bave decom i zaštitom njihovih prava.

Misija Mreže organizacija građanskog društva za decu je ostvarivanje prava, unapređenje položaja i poboljšanje kvaliteta života dece u Srbiji. Mreža se svojim radom zalaže za ostvarivanje prava sve dece, smanjenje siromaštva dece, za dostupno kvalitetno formalno i neformalno obrazovanje i kulturu, za dostupnu kvalitetnu zaštitu zdravlja i zdravu životnu sredinu, da sva deca rastu bezbedno i budu zaštićena od zlostavljanja, zanemarivanja, iskorišćavanja i nasilja, da se adekvatnije planira i transparentnije troši budžet za decu, za stvaranje i razvijanje inkluzivnog društva.

Povezani tekstovi

Aktivnosti Udruženja RODITELJ u Dečijoj nedelji 2011

Roditelj

Razvojni i neurotski strahovi kod dece i kada se obratiti stručnjaku?

Roditelj

Šta ministarstva kažu na kršenje radnih prava roditelja?

Roditelj

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More