Dodatak za nezaposlene mame iz Kragujevca

| 31/01/2012 | 4 Comments

Porodilje bez posla, koje žive na teritoriji Kragujevca, od 1. januara 2012. godine mogu da računaju na mesečnu naknadu u iznosu od 20.000 dinara, koju će dobijati sve dok njihova beba ne napuni prvu godinu života, objavio je portal rtv.rs. EDIT:

Pomoć trenutno iznosi oko 11.000 dinara i ne stiže redovno.
Ovu odluku, na inicijativu gradonačelnika Veroljuba Stevanovića, usvojilo je Gradsko veće Kragujevca, koje je najavilo izradu Odluke na osnovu koje će se sredstva za naknadu nezaposlenim porodiljama obezbediti iz gradskog budžeta.

Mama i beba u kupoviniFoto

Kako je navedeno u saopštenju sa sednice Gradskog veća, reč je o jednoj od najznačajnijih inicijativa u ovoj godini, koja predstavlja dugoročnu socijalnu meru pomoći za sve evidentirane porodilje na teritoriji Kragujevca, ali i demografsku meru, jer taj grad dugi niz godina beleži negativan prirodni priraštaj.

“Odluka je direktna posledica izmene zakona o decentralizaciji, jer se to odrazilo na budžet lokalne samouprave i odmah stvorilo prostor da se interveniše jednom ovakvom merom”, rekla je član Gradskgog veća za socijalnu politiku i društvenu brigu o deci Slavica Saveljić.  Podsetivši da grad iz budžeta obezbeđuje roditeljski dodatak za prvorođeno dete u iznosu od 30.000 dinara, Saveljićeva je navela da je u planu i donošnje odluke o besplatnom prevozu trudnica u gradskom prevozu.

 

Category: Novosti, Roditelj info centar

Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. milijana says:

  interesuje me da li postoji i neka pomoc za porodilje na teritoriji Arandjelovca jer pripada Kragujevcu.

  • admin says:

   Ne znamo šta podrazumevate pod pripada Kragujevcu? Arandjelovac je posebna opština, a koliko mi znamo, nema davanja za nezaposlene majke u ovoj opštini. Stalno dopunjavamo informacije, i za sada nemamo podatke koji se odnose na vašu opštinu.

 2. jeca says:

  Da li jos uvek postoji ta naknada za nezaposlene porodilje u Kragujevcu koja se isplacuje mesecno do godinu dana deteta? hvala

  • Roditelj says:

   Koliko znamo pomoć postoji ali je sa 20.000 smanjena na 11.000 dinara i pritom kasni…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.