Bezbedno na internet

| 06/02/2012 | 4 Comments
 Povodom Dana bezbednog interneta koji se u Srbiji obeležava 7. februara, Udruženje RODITELJ apeluje na sve roditelje da pokažu veći stepen odgovornosti prema najmlađim korisnicima interneta – deci predškoloskog i nižeg osnovnoškolskog uzrasta. Starosna granica u kojoj deca počinju da koriste računare svake godine je sve niža. Sve je veći broj dece koja još u predškolskom uzrastu imaju pristup računaru i uz njega provode i više od dva sata dnevno. Nemoguće je ignorisati činjenicu da tehnologija svakim danom postaje sve zastupljeniji deo svakodnevnog života i nerealno je očekivati da roditelji mogu držati dete podalje od računara duži vremenski period.Bez obzira na uzrast u kome dete počinje da koristi kompjuter, mora se voditi računa o prilagođenosti sadržaja uzrastu deteta, a odrasli moraju  da budu uključeni u ovaj proces. Drugim rečima, ma kada se odlučili za upoznavanje sa kompjuterom svaki roditelj bi trebalo da povede računa o tome da dete koristi samo programe prilagodjene svom uzrastu.Za uzrast do šest godina, preporučuju se isključivo edukativni programi koji detetu omogućavaju da crta, boji ili dizajnira različite stvari, da uči slova, brojeve, usvaja različite pojmove kroz razvoj logičkog razmišljanja. Agresivne i kompetitivne igrice treba izbegavati, ne samo u ovom uzrastu već i do desete godine starosti deteta.

Sigurnost dece na internetu, pomoć roditeljaFoto

Pored toga, dete nikako ne bi trebalo pustiti da bez nadzora sedi uz kompjuter. Roditelji bi trebalo da kompjuter koriste zajedno sa detetom kao edukativno sredstvo i sredstvo za razvijanje kreativnosti deteta, na isti način na koji bi se igrali i igračkama. Pravilno stečene navike o korišćenju računara i interneta u ovom periodu, sigurna su garancija za njihovu bezbednu upotrebu i u školskom uzrastu.

U okviru aktivnosti vezanih za zaštitu dece i bezbedno korišćenje Interneta, Udruženje RODITELJ već više od godinu dana realizuje kampanju Siguran let u virtuelni svet“ koja podrazumeva set edukativnih radionica namenjenih roditeljima predškolske dece koje bi trebalo da pruže odgovore na najčešća pitanja i nedoumice, obezbede razmenu iskustava i sticanje znanja i veština koje će roditeljima i njihovoj deci pomoći u uspostavljanju odgovornih navika u korišćenju kompjutera od najranijeg uzrasta.

Udruženje RODITELJ takođe podseća sve zainteresovane roditelje da u okviru Savetovališta za roditelje funkcioniše posebno Savetovalište za ponašanje na internetu kojem se roditelji mogu obratiti sa pitanjima i nedoumicama iz ove oblasti. 

Neka od najčešćih pitanja odnose se na sajber uznemiravanje dece , o privatnosti dece na Internetu, naročito na društvenim mrežama, kao i o savetima za  sigurnost dece na internetu.

 

 

 

Tags:

Category: Deca, Novosti, Saopštenja za javnost

Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Tamara says:

  Slažem se da boravak deteta za kompjuterom treba ograničiti, ali ipak, pa nije to toliki bauk. To mi pomalo liči na ono…e, ne dajte im da slušaju tu satansku muziku, ogluveće (rock’n’roll) 🙂
  Naša deca, a čini mi se posebno gradska, su u svakodnevnom životu okružena raznim drugim potencijalnim izvorima opasnosti počevši od ulica po kojima hodaju, parkova u kojima se igraju, informacijama koje upijaju iz svog okruženja… Čini mi se da je sedenje za kompjuterom najbezbolnije, a korisno je i potrebno i deo je njihovog odrastanja….

 2. admin says:

  Daleko od toga da smo protivnici korišćenja Interneta, naše Udruženje je nastalo na Internetu i koristi ga kao alat u radu. Međutim, ogroman procenat roditelja zaista ne kontroliše na koji način deca koriste internet, niti ume da ih edukuje o sigurnoj primeni. Dakle, naglasak je na doziranom, pravilnom korišćenju i učenju na koji način da se sami zaštite.
  Na našem sajtu ima dosta informacija na tu temu, a ukoliko neko od roditelja ima pitanje i nedoumicu, uvek može da se obrati našem savetovalištu. mail je info@roditelj.org a telefon kancelarije je 011/3165 375.

 3. Tamara says:

  Pa, eto, kad mi kao roditelji “zavisimo” od interneta, a i vi kao Udruženje isto tako 🙂 šta da očekujemo od njih?
  Jasno mi je da vam je namera da prevashodno edukujete roditelje i podržavam vas u tome!
  Moje dete je malo i iskreno trebalo mi je dosta vremena da ga “ubedim” da je interesantnije recimo bojiti bojicama nego kliktati…mada, kako raste, a izbor igrica je sve veći – teško da ću pronaći adekvatno obrazloženje, a o sajbermobingu ne želim ni da razmišljam…još uvek!

 4. Cheda says:

  U windowsu postoji podesavanje koje se zove” parent control”pomocu tog alata mozete podesiti na koje sajtove ili grupu sajtova vase dete ne moze da ide odnosno posecuje strane sa sadrzajem za odrasle,nasiljem,itd,vecina anti virusa takodje imaju tu mogucnost,npr.avira,tako da je kontrola moguca,evo za windows, cotrol panel-internet option-content-tu se nalazi jezicak enable,pa birajte sta je dozvoljeno a sta ne.Nadam se da sam malo pomogao.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.