Zaštitimo decu od politike

| 25/04/2012 | 0 Comments

Udruženje RODITELJ u potpunosti podržava stavove organizacije Prijatelji dece Srbije (Otvoreno pismo)  i Pokrajinskog Ombudsmana ( Saopštenje: Povodom pojavljivanja dece u aktivnostima stranaka tokom predizborne kampanje) o neprihvatljivosti učešća dece u aktuelnoj predizbornoj kampanji, čak i u situacijama kada su roditelji sa tim saglasni.

Mreža udruženja RODITELJ pre nekoliko meseci je podsetila sve aktere koji će uzeti učešče u predizbornim aktivnostima (sve političke stranke, marketinške agencije, medije i nadzorna tela koja će kontrolisati regularnost izbora) da učešće deteta u bilo kojoj reklami, i kada roditelji jesu i kada nisu dali saglasnost za to, jeste društveno pitanje, ali i pitanje širokog tumačenja prava i nejasnih pravila koja regulišu oblast reklamiranja u Srbiji.

Sada, u jeku izborne kampanje, decu viđamo na bilbordima, promotivnim spotovima i filmovima. Veoma često, reč je o deci uzrasta koja ne mogu da razumeju kontekst situacije u kojoj su se našla.

Zbog toga, Udruženje RODITELJ, ovim putem ponovo apeluje na sve aktere kampanje, nadzorne organe, ali i sve roditelje da imaju u vidu da dete koje učestvuje u bilo kojoj političkoj aktivnosti šalje poruku čijeg značanja uopšte nije svesno, što predstavlja najgrublje kršenje njegovih prava.

Udruženje RODITELJ takođe, još jednom podseća sve državne organe da je jako važno što pre i na što jasniji način urediti propise kojima se uređuje mogućnost učestvovanja dece u bilo kojoj vrsti reklame kako bi se predupredila bilo kakva zloupotreba dece na ovaj način.

Izvor fotografije  freddthompson @flickr.com

Tags: , , , , , , ,

Category: Novosti

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.