Nepismena mala matura?

| 13/06/2012 | 4 Comments

Udruženje Roditelj je veoma iznenadjeno preporukom da se pri izvođenju male mature na testu iz srpskog jezika tolerišu pravopisne greške. Sa aspekta roditelja, osnovni cilj nastave srpskog jezika je da opismeni učenike i opremi ih svim znanjima potrebnim za dalje školovanje i život. Poznavanje i pravilna primena pravopisa nesumnjivo spadaju u potrebna znanja.

 

Naš cilj nije da nam deca lako i bezbolno polože malu maturu tako što će im se gledati kroz prste. Naš cilj je da deca polože malu maturu tako što će u školama savladati sve ono što je neophodno. Ministarstvo prosvete ovim činom nastavlja urušavanje svih kriterijuma i vrednosti u našem obrazovnom sistemu. Na kraju nas ne bi čudilo da za koju godinu u normalnoj upotrebi u našem jeziku budu i termini poput: „vladika danilo“, „Petar Petrovich Njegosh“, „Wuk Stefanowić Karadžić“, „baš je swatko“ i slične neknjiževne konstrukcije koje će ove godine biti tolerisane.

 

Udruženje Roditelj apeluje na sve odgovorne u Ministrastvu prosvete da prekinu srozavanje vrednosti u našem obrazovnom sistemu. Uspeh se ne meri kroz našminkane izveštaje i pozitivne cifre, već kroz realna postignuća. Mi želimo da naša deca budu uspešna, obrazovana i osposobljena za život. Ključnu ulugu u tome, uz roditelje, trebalo bi da ima obrazovni sistem i nadamo se da će u praksi tako uskoro i biti.

 

 

Tags: , ,

Category: Novosti, Obrazovanje, Saopštenja za javnost

Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Vesna says:

  Ovo je zaista strašno! Neznam šta traži u Ministarstvu prosvete taj “mozak” kom je ovakva budalaština pala na pamet?! A šta je to bitno kao osnova jezika,ako ne pravopis? Zar želimo da nam deca budu nepismena u XXI veku? I gde je tu očuvanje jezika i kulture pisanja i izražavanja? Ma,koji je uopšte posao Ministarstva prosvete osim da lupa gluposti??!!!!

 2. Наташа says:

  Браво за савесне родитеље!

 3. mara says:

  Svaki način ispitivanja ima svoje prednosti i ograničenja i, shodno tome, pravila o valjanoj primeni. U slučaju testova, jedno od pravila je da se bodovanje odnosi na ono i samo na ono što se konkretnim zadatkom traži. Zadatak čiji je cilj, recimo, da ispita znanje o autoru nekog dela drugačije se formuliše od zadatka sa ciljem provere pravopisnih pravila, a uputstvo o vrednovanju učenikovog odgovora mora biti saglasno tom konkretnom cilju. U suprotnom, bila bi ugrožena objektivnost kao ključno svojstvo testova – zamislite ocenjivača koji bi na istom zadatku poželeo da “boduje” i detetov rukopis ili način vezivanja slova, što, priznajmo, takođe ima veze sa nastavom srpskog/maternjeg jezika.

  • Miodrag says:

   Uslov svih uslova je pismenost. To naročito važi za jezik. Dakle, učenik NE ZNA ako je odgovorio nepismeno, pa makar i tačno.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.