Beograd Izdvajamo

Poziv iz ROSE: Mame, donirajte mleko

Slika-banka-mleka-i-Rosa

Poznato je da je majčino mleko najbolja hrana za bebe tokom prvih meseci života jer sadrži hranljive materije koje tek rođene bebe štite od alergija, infekcija i podstiče razvoj njihovog imunološkog sistema i metaboličkih funkcija. Majčino mleko je od neprocenjive važnosti za prevremeno rođene bebe jer sadrži i imunoaktivne supstance koje su presudne za pravilan razvoj organa.
Na Institutu za neonatologiju, na kome se nalazi prva Banka humanog mleka u Srbiji i regionu, godišnje se zbrinjava više od 1.000 prevremeno rođenih i beba sa zdravstvenim problemima. U Banci se prikuplja humano mleko za novorođenčad čije mame ne mogu da doje i na taj način omogućava njihova adekvatna ishrana i pravilan razvoj.

Slika-banka-mleka-i-Rosa

Pre njenog formiranja, donori su bile uglavnom mame čije su bebe boravile na Institutu i koje su i nakon otpuštanja nastavile da doniraju višak svog mleka, a zahvaljujući kampanji podrške razvoju i opremanju prve banke humanog mleka koju Rosa već treću godinu za redom realizuje u saradnji sa Institutom za neonatologiju, sve veći je broj majki donorki. Samo prošle godine prikupljeno je 19 odsto više mleka u odnosu na raniju godinu, 4.372 litra, a broj mama, dobrovoljnih davalaca humanog mleka porastao je za 40 odsto.

Rosa je u okviru ovog projekta opremila Banku mleka najsavremenijim medicinskim uređajima za obradu, kontrolu i čuvanje humanog mleka i dostavnim vozilom kojim se prikuplja mleko od donatora, kako bi mali pacijenti dobili još bolje uslove smeštaja i lečenja.
Potreba za majčinim mlekom je i dalje velika, pa je neophodno da se što više majki koje imaju mogućnost da doniraju svoje mleko uključi u ovu plemenitu aktivnost i pomogne malim pacijentima Instituta.
Pogledajte na koji način možete da postanete donor humanog mleka i kakva je procedura za doniranje.

Dobrovoljni davaoci mogu postati sve mame koje imaju razvijenu laktaciju, koje su zdrave, ne puše i ne piju, ne koriste redovno lekove kao ni biljna lekovita sredstva. Sve majke se pre početka donacije testiraju, a zatim i na svaka tri meseca tokom doniranja mleka. Sve potrebne analize i provere sprovode se na Institutu za neonatologiju. Da bi se dodatno obezbedila ispravnost mleka, svi uzorci doniranog mleka prolaze bakteriološko ispitivanje i tek nakon što se utvrdi da je sve u redu, mleko se daje bebama.

Majke čiji su testovi pozitivni na HIV, hepatitis B ili C i sifilis, koje uzimaju psihoaktivne supstance, bile su primaoci organa ili transfuzije tokom poslednjih 12 meseci, ne mogu donirati svoje mleko Banci humanog mleka. Ukoliko i Vi želite da postanete donor humanog mleka i pomognete prevremeno rođenim bebama da dobiju najbolju i najzdraviju ishranu, pozivamo vas da se javite Odeljenju za majke dojilje na Institutu za neonatologiju na broj telefona 011 36 30 127.
Od ljubaznog osoblja dobićete sve neophodne informacije, a ukoliko nemate kome da ostavite svoju bebu da biste doneli mleko na Institut, medicinski radnici doći će do vas, obučiće vas kako da održavate higijenu ruku i dojki, obezbediće vam pumpicu i specijalne bočice za odlaganje mleka, a potom će, svakoga dana, u dogovoru sa vama, dolaziti i prikupljati mleko namenjeno dečacima i devojčicama na Institutu.
Donirajte višak svog mleka i pomozite prevremeno rođenim bebama na Institutu za neonatologiju!

 

Povezani tekstovi

Užička puzijada

Roditelj

Projekat prevencije pijenja među adolescentima

Roditelj

Podrška kampanji P(B)ravo za mame!

Roditelj

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More