Novi projekat Udruženja RODITELJ – Podrška međugeneracijskoj saradnji

| 11/10/2012 | 0 Comments

Udruženje RODITELJ je, uz podršku Instituta za održive zajednice (ISC) i USAID, počelo realizaciju projekta „Podrži, poveži, pobedi“ kojim će prvi put u Srbiji biti povezane dve značajne, a osetljive društvene grupe – samohrani roditelji i starija lica.

Ovaj projekat je prvenstveno usmeren na uključivanje i jačanje kapaciteta organizacija koje se na lokalnom nivou bave problemima roditelja ili samohranih roditelja, ali i organizacija koje pružaju podršku starijim osobama. Zajedničkim radom, kroz realizaciju lokalnih mini-kampanja ove organizacije će uticati na podizanje svesti javnosti o potrebama samohranih roditelja i starijih lica, ali i na stvaranje okvira za sistemsku podršku ovim društvenim grupama.

Jedan od načina za ostvarivanje međugeneracijske saradnje i međusobne podrške samohranih roditelja i starijih lica je osnivanje lokalnih servisa podrške u okviru kojih bi bilo moguće organizovati čuvanje dece samohranim roditeljima, pomoć starijim licima u kućnim poslovima i sl.

Mini-kampanje, koje će organizacije sprovoditi u svojim lokalnim sredinama, biće usmerene na povezivanje sa drugim srodnim organizacijama, ali i sa organima lokalne samouprave i drugim donosiocima odluka u skladu sa specifičnostima svake uključene opštine. Samo na ovaj način, umrežavanjem i uključivanjem svih relevantnih subjekata može se obezbediti trajan i efikasan sistem podrške za obe društvene grupe.

U okviru projekta „Podrži, poveži, pobedi“ Udruženje Roditelj će sprovesti dva višednevna treninga iz oblasti organizacionih i komunikacijskih veština, društvenog aktivizma i javnog zastupanja na lokalnom nivou, koji su namenjeni predstavnicima organizacija uključenih u projekat. Osnaživanjem sopstvenih kapaciteta, organizacije će moći efikasnije da nastave da deluju u oblasti podrške samohranim roditeljima i starijim licima kroz sprovođenje lokalnih mini-kampanja. Nakon završetka planiranih projektnih aktivnosti – u januaru 2013. godine, ove organizacije će biti u mogućnosti da, realizacijom sopstvenih projekata, postanu garant opstanka ustanovljenih lokalnih servisa podrške.

Tags:

Category: Novosti, Saopštenja za javnost

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.