Izdvajamo

Počela rasprava o Građanskoj antikorupcijskoj povelji

Nacrt prve Građanske antikorupcijske povelje, koja bi trebalo da bude istaknuta u svim domovima zdravlja u Beogradu, bio je tema današnjeg Okruglog stola UG “Srbija u pokretu. Povelju je svojim potpisom podržalo 10.000 građana, a rezultat je kampanje “Ne primam mito – radim za platu”.

Ovaj dokument će biti prvi takve vrste u Srbiji i na Balkanu, a nacrt teksta je napisan u saradnji sa Harvrad školom javnog zdravlja iz SAD-a, nakon ispitivanja mišljenja lekara i građana u Beogradu.

 

Cilj je da Povelja na jednostavan način prikaže koja su prava i obaveze građana i koji su mehanizmi za borbu protiv korupcije. Isticanjem Povelje, domovi zdravlja se obavezuju da će korisnicima zdravstvenih usluga omogućiti blagovremenu informaciju, mehanizme žalbe i obeštećenja, kao i transparentnost i odgovornost svog rada.

Povelja će sadžati Antikorupcijsku kontrolnu listu koja će pacijentima omogućiti da učestvuju u borbi protiv korupcije tako što će kontrolisati listu od 10 osnovnih procesa pri kojima se mogu javiti koruptivne radnje. Ukoliko oni primete da se neka od navedenih radnji dešava u njihovoj zdravstvenoj ustanovi u Povelji će moći da nađu mehanizme koje svako može da preduzme kako bi sprečio korupciju.

Ana Babović, direktorka UG “Srbija u pokretu” je na početku rasprave predstavila inicijativu za usvajanje Građanske antikorupcijske povelje, koja ima podršku Zdravstvenog saveta Srbije. O ciljevima i sadržaju Povelje govorio je dr Predrag Stojičić iz škole Javnog zdravlja Harvard Univerziteta. U raspravi su aktivno učestvovali predstavnici Zdravstvenog saveta Srbije,  Srpskog lekarskog društva, Agencije za borbu protiv korupcije, Zaštitnika građana i Udruženja Roditelj.

UG „Srbija u pokretu” je kampanju “Ne primam mito – radim za platu” sprovodila u periodu 2009. – 2011. godine u Beogradu i još tri grada u Srbiji. Kampanju su podržali Instutut za održive zajednice, USAID i sve relevantne institucije zdravstvenog sistema.

Povezani tekstovi

Tražimo jednako P(B)ravo za sve mame i pravednu brigu o porodici

Roditelj

Šta kada ti kasni? Šta ćeš onda?

Roditelj

Kampanja P(B)ravo za mame počela akcijom “Mame nisu same”

Roditelj

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More