Ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu trudnica i dece sa neoverenom zdravstvenom knjižicom

| 15/01/2013 | 3 Comments

knjizica

Na osnovu brojnih pitanja upućenih našem Roditelj info centru u vezi sa ostvarivanjem prava na zdravstvenu zaštitu trudnica i dece sa neoverenom zdravstvenom knjižicom zbog neuplaćenih doprinosa poslodavaca , obratili smo se Ministarstvu zdravlja Republike Srbije. Njihov odgovor, koji je brzo stigao, prenosimo u celosti:

Postupajuci po preporuci Ministarstva zdravlja, RFZO je izmenama i dopunama Pravilnika o ispravi o zdravstvenom osiguranju i o posebnoj ispravi za korišćenje zdravstvene zaštite (pdf, 292KB), omogućio korišćenje zdravstvene zaštite izdavanjem potvrde i to: trudnicama, porodiljama do 12 meseci nakon porođaja i deci do 18 godina života za koje poslodavac, odnosno poslodavac nosioca osiguranja nije redovno izmirivao doprinos za obavezno zdravstveno osiguranje do 9. avgusta 2011. godine (čl. 16m)

Navedeno rešenje usklađeno je sa Ustavom Republike Srbije, Konvencijom o pravima deteta i drugim međunarodno priznatim standardima u ovoj oblasti.

Category: Novosti, Roditelj info centar

Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Anđela says:

  Predsednik sam Sindikalne organizacije u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda JP. Naš poslodavac je na vreme isplaćivao i izmirivao sve obaveze trudnicama i porodiljama do donošenja Zakona o budžetskom sistemu 2012. godine, kojim je račun sa koga ja poslodavac isplaćiavao sve obaveze u isto vreme kada i plate zaposlenim, ugašen. Naime, s tog računa su isplaćivane plate i naknade trudnicama i porodiljama, kao i bolovanja preko 30 dana, a na isti je kasnije matična filijala Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje ova sredstva nadoknađivala. Od donošenja pomenutog Zakona, i ukidanjem računa, porodiljama i trudnicama se isplaćuje kada to RZZO uplati. Tako se dogodilo da trudnice i porodilje nisu od novembra do februara imale nikakvu uplatu. Nadam se da će vam ova informacija pomoći da u okviru vaših mogućnosti i nadležnosti učinite sve da dođe do izmena u pomenutom Zakonu, koje bi dovele do toga da trudnice, porodilje i kolege na bolovanju preko 30 dana dobijaju svoje naknade kada i mi zaposleni. S poštovanjem Anđela šišović, dipl.inž.arh.

 2. Aleksandra says:

  Poštovanje. Interesuje me kakva je procedura oko overe zdravstvene knjižice nezaposlenoj trudnici? Naime, meni je trenutno knjižica overena preko socijalnog-jer sam nezaposlena,a živim kod oca koji je penzioner. Ali s obzirom da planiram venčanje, a moj budući muž ne ostvaruje pravo na zdravstvenu zaštitu (nije prijavljen na poslu,a navodno živi sa babom koja ima nekih 50a zemlje pa zato ne može da overi knjižicu) ne znam jel bi to značilo da se to pravo i meni ukida..? A i sutra dan,kako bi naše dete moglo da dobije zdr. knjižicu?

 3. Natasa says:

  Sta se desava sada kada su i te potvrde ukinute a poslodavci nisu jos uvek izmirili svoje obaveze?
  Kako ce trudnice biti zasticene? Ja ne mogu da dobijem uput za bolnicu, ni doznake, cak ni potvrdu za besplatan parking jer kod lekara nece da me prime sa neoverenom knjizicom! Nikakve analize da radim ne mogu, mogu samo da idem privatno da ih platim! I kome da podnesem racun za porodjaj jer cu i to morati da platim zbog neoverene knjizice i ukidanja potvrde?!
  Kako cu ostvariti pravo na porodiljsko kada ove osnovne stvari ne mogu da dobijem??
  Strasno je kako nam drzava funkcionise kad poslodavci imaju sva prava, a radnici trpe svakakva maltretiranja radi bednog minimalca.

  Pozdrav, Natasa

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.