Bezbednost dece u saobraćaju Sigurnost dece

Besplatan pregled auto-sedišta u Valjevu

Udruženje RODITELJ održaće još jedan u nizu besplatnih pregleda auto-sedišta, u četvrtak 18. aprila od 15 do 17 časova u Valjevu – na parkingu kod Roda megamarketa (Bulevar palih boraca 91-92. br 1, parking je besplatan).

Ovom prilikom roditelji i svi drugi zainteresovani moći će da provere da li auto-sedište koje koriste odgovara uzrastu njihovog deteta, da li je sedište pravilno postavljeno u vozilo i da li je njihovo dete pravilno vezano. Akcija besplatnog pregleda auto-sedišta sprovodi se u okviru Inicijative za bezbednost dece kao putnika u saobraćaju Udruženja RODITELJ.

Pregled će održati edukovani savetnici za auto-sedišta Udruženja RODITELJ koji će odgovarati na pitanja i nedoumice roditelja u vezi sa bezbednim prevozom dece u automobilima.

Iako većina roditelja misli da svoju decu u auto-sedištima vezuje ispravno, iskustva pokazuju da više od 90% dece ipak nije pravilno vezano. Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, deca u Srbiji danas češće stradaju kao putnici u vozilu, nego kao pešaci. Samo u 2011. godini, 791 dete je stradalo kao putnik na srpskim putevima, najčešće u vozilima svojih roditelja. Velika većina njih bila bi pošteđena povreda ili bi njihove povrede bile lakše da su bila pravilno vezana u dečijim auto-sedištima.

Pod uslovom da se pravilno koriste, auto-sedišta štite decu od teških povreda i smrti u saobraćajnim nesrećama, smanjujući rizik za više od 90%, u zavisnosti od vrste auto-sedišta. Čak i pri visokim brzinama i pri višestrukom okretanju automobila deca mogu nepovređena i bez ozbiljnih posledica da prežive udes, ukoliko su ispravno vezana.

Akcijom besplatnog pregleda auto-sedišta, Udruženje RODITELJ, uz pomoć edukovanih volontera, želi da pomogne roditeljima da svojoj deci osiguraju što bezbedniju vožnju i zaštite ih od povreda.

Za sva pitanja molimo da se obratite koordinatorki inicijative za bezbednost dece kao putnika u saobraćaju Udruženja Roditelj, Ivani Mihajlović, na telefon: 064-800-41-82 ili e-mail: ivanamihajlovicc@gmail.com

 

Povezani tekstovi

Novi besplatan pregled auto – sedišta u Beogradu

Roditelj

Besplatan pregled auto-sedišta kod Sava centra

Roditelj

Besplatna obuka za pravilno korišćenje dečijih autosedišta

Roditelj

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More