Otvoreno pismo povodom poništavanja rezultata ispita za upis u srednje škole

| 26/06/2013 | 1 Comment

Otvoreno pismo javnosti, državnim organima, malim maturantima, roditeljima i ostalima koji misle da ih se ovo može ticati

POVODOM PONIŠTAVANJA REZULTATA MATURSKOG ISPITA ZA UPIS U SREDNJE SKOLE 2013

MINISTARSTVU PROSVETEministarstvo prosvete ostavka

Godinama unazad ukazujemo na potencijalne štetne posledice inoviranja obrazovanja, kao i načina provere znanja učenika, posebno kada su u pitanju maturski ispiti. Inovacija nije uvek najbolje rešenje, niti je prepisivanje nečijeg uspešnog sistema rada uvek jednako dobro u nekoj drugoj državi. Jedna Nemačka nije htela da dozvoli sebi i svojoj tradiciji i pravnoj i drzavnoj istoriji da “prepise” Francuski gradjanski zakonik, samo zato što on postoji i što dobro funkcioniše u Francuskoj. Ali je zato jedna Srbija odlučila da čini greške u oblasti obrazovanja, koje predstavlja kičmu naše budućnosti.Vaše odbijanje prihvatanja komandne odgovornosti za propuste koji su učinjeni po treći put zaredom prilikom organizacije polaganja maturskog ispita na zavrsetku osnovnoskolskog ciklusa obrazovanja je politički i građanski gledano neprihvatljivo.Apelujemo da ukinete ovaj besmislen sistem i organizaciju mature, jer sa žaljenjem možemo konstatovati da su prethodne tri godine dokazale da sistem nije dobar, nije siguran i nije efikasan.

 

MINISTARSTVU UNUTRAŠNJIH POSLOVA

Čestitamo Vam na brzom i efikasnom nalaženju osumnjičenih za učešče u ovom zločinu prema deci, i njihovim roditeljima. Međutim, sa punim pravom Vas pitamo i zašto niste na isti način reagovali i prošle i pretprošle godine. Ipak, Vaše delovanje u ovom slučaju donekle je uspelo da vrati poljuljano dostojanstvo malim maturantima, a ostaje da pratimo, da li će i pravosudni organi nastaviti dalje postupanje u tom smislu.

RODITELJIMA KOJI SU KUPILI UKRADENE TESTOVE IZ SRPSKOG JEZIKA I MATEMATIKE

Niste pobedili. Ni Vaša deca pobedila. Svi smo ovde izgubili. I ovogodišnja generacija osmaka, i sve naredne. Nikada više neće imati poverenja u sistem u kome treba da žive, rade, uče, i usavršavaju se, jer ste im to poverenje i Vi svojim delovanjem narušili. Deca kao model ponašanja usvajaju onaj koji je dominantan u njihovom okruženju. Ako on podrazumeva dominaciju “varijanti” i “kombinacija” i mogućnosti za zaobilaženje istine i pravog puta rada, Vaša obaveza kao roditelja jeste da ih sa tog puta sklonite.A neki od Vas, nažalost to nisu uradili.

MALIM MATURANTIMA 2013 GODINE

Trebalo je da još da ostanete deca. Da ne budete uvučeni u ovaj kovitlac laži i prevara, stresa, haosa, treme, plača. Da ovaj ispit doživite kao prvu krunu na putu vašeg obrazovanja. Međutim, prevareni ste. Neki i poniženi, neki trajno poljuljani. Neki ubeđeni da će na prevaru lakše i bolje proći, jer se to stalno radi.To rade i odrasli. Budućnost je onakva kakvom je na stabilnim osnovama sami izgradite. Izdržite i ovo iskušenje i one koj su kukolj u vašem žitu-prijavite nadležnim organima. Jer samo tako ćete moći da cenite sebe.

Da rezimiramo: mlake reakcije nadležnih organa, odluka Upisne komisije koja dolazi nakon odloženog pa ponovo sprovedenog testa iz matematike, pa poništavanje rezultata iz oba predmeta nakon nekoliko dana…protesti roditelja.

Apelujemo na sve koji u svom domenu vlasti i odgovornosti imaju moć odlučivanja: Ukinite ovakav ponižavajući sistem rada! Preuzmite odgovornost za propuste, kako dolikuje dostojanstvenosti obavljanja javne funkcije.
Vratite deci i njihovim roditeljima mogućnost izbora.
Ne tajkunizujte maturu.
To nam je jedino ostalo.

S poštovanjem
Mreža Udruženja RODITELJ
www.roditelj.org

Tags: , , , ,

Category: Deca, I roditelji se pitaju, Novosti, Obrazovanje

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Драгица Николић says:

    Поштовани, апсолутно се слажем да треба дићи глас против овога што је задесило нашу децу, нас, наставнике… речју – против накарадног система. Изгелада, међутим, да ствари почињу да се мењају!!! Дај боже да буде тако.
    Замолила бих, само, да пре него што се нешто пусти у јавност, прође кроз неколико филтера кад је реч о правопису. Не верујем да у Удржењу нема људи компетентних за ову област. Засметало ми је, такође, “You failed”. Живимо још увек у Србији. Такође, писмо већинског народа је ћирилица. Молим вас да ове примедбе примите као крајње добронамерне.
    С поштовањем,Драгица Николић, мајка малог матуранта, чланица Удружења “Родитељ”, Главна уредница “Бачкопаланачког недељника”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.