Centar za rani razvoj

Higijena

Higijena je oblast koja je od izuzetnog značaja za pravilan rast i razvoj svakog deteta  i zato je neophodno da ona od ranog uzrasta usvajaju i proširuju znanja o važnosti održavanja lične higijene, higijene obuće i odeće, kao i prostora i okoline u kojoj žive i rade. Higijenske navike doprinose fizičkom jačanju organizma i čuvanju dečijeg zdravlja. Dete treba da stekne navike da higijenski živi, da se prijatno oseća u čistom i urednom prostoru. Ove navike stvaraju potrebne preduslove za dobar umni rad, pomažu pri planiranju potrebnog režima rada, bude osećaj svežine i energije.

 Kroz radionicu deca treba da nauče i razlikuju sredstva i pribor koji se koristi za održavanje celokupne higijene ( sapun, četkicu za zube i pasta, šampon, češelj, makaze, grickalica, kanta za otpatke…), kao i da dođu do zaključka zašto je higijena važna i koje su posledice neodržavanja higijene ( bakterije, bolesti, kvarni zubići, zagađivanje životne i radne sredine…).

higijena

 Roditelji mogu da sakupe različite sličice na kojima se vodi i ne vodi računa o ličnoj i higijeni okoline, pomešaju ih a potom traže od dece da ih razvrstaju; vode razgovor o sredstvima i priboru koji se koristi za različite vidove higijene. Takođe, roditelji mogu da naprave maketu dečije sobe sa neophodnim nameštajem koja će namerno biti neuredna i od dece tražiti da uoče a zatim i vrate stvari koje nisu na svom mestu.

Prvi utisci i prve navike najvažniji su za dalji život deteta. Navike koje se u toku ranog detinjstva steknu prate čoveka kroz ceo život kao dobar temelj za dalji rad prvo u školi a kasnije i u životu uopšte. Zato je veoma važno decu od ranog detinjstva učiti higijenskim, radnim i kulturnim navikama jer kako narodna izreka kaže: „ navika je jedna muka, a odvika dve“.

pedagog Banković Marija, Niš

Photo credit: FreeDigitalPhotos

Povezani tekstovi

Radionice u novom prostoru

Roditelj

Dan porodice, 15.05.2018. godine

Roditelj

Šta je rani razvoj?

Roditelj

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More