Počinje kampanja P(B)ravo za mame

| 07/11/2013 | 6 Comments

Ako ste trudnica, mama, studentkinja, zaposlena, nezaposlena, udata ili slobodna… građanka koja primećuje da se žene često nađu u neravnopravnom položaju i da moraju da biraju između radnog prava i prava na materinstvo, ili ste to osetile na svojoj koži. Ako vas nervira to što niko ništa ne preduzima. Ako verujete da zajedno možemo da napravimo promenu. Ako želite da se angažujete, učite, napredujete i razvijate sopstvene liderske veštine i napravite promenu koja će stvoriti bolje uslove za mame i trudnice – postanite deo Kampanje P(B)RAVO za MAME! koju sprovode udruženja građana Srbija u pokretu, Udruženje Roditelj i Centar za mame.

Šta je kampanja P(B)RAVOzamame!

Kampanjom P(B)RAVOzamame! želimo da promenimo Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom kako bi omogućili da zaposlene majke više ne čekaju po nekoliko meseci na isplatu prve naknade posle porođaja, u trenutku kada su im životni troškovi naglo povećani. Ovom promenom i poslodavci će biti rasterećeni birokratske procedure čime će se zaustaviti ili loša praksa kreditiranja države ili kršenja zakona.

Šta očekujemo od vas?

 • Da ste građanke od 18 do 118 godina

 • DA želite da volonterski preuzmete odgovornost i učestvujete u kampanji koja će pomoći mamama da ostvare svoja prava u prvim danima materinstva

 • Da posvetite 2-4 sata nedeljno volonterskom radu (u zavisnosti od faze kampanje) u periodu od decembra 2013. do maja 2014. godine

Izabraćemo najviše 16 osoba koje će imati priliku da prođu kroz proces planiranja i sprovođenja kampanje koja će okupiti više od 200 mama i trudnica.

Šta ćemo i kako raditi?

 • Sprovesti trening i steći liderske veštine po modelu razvijenom na Harvard Univerzitetu

 • Raditi u timu

 • Sarađivati sa kompanijama

 • Sarađivati sa institucijama

 • Organizovati mame sa bebama i trudnice

 • Sprovesti kampanju koja će uključiti preko 500 ljudi i veliki broj preduzeća

 • Unaprediti liderske veštine

Molimo sve zainteresovane kandidatikinje da pošalju svoj CV na pokreni@srbijaupokretu.org (Subject:ZAP(B)RAVOZAMAME!_Ime i prezime) i popune prijavni formularnajkasnije do 18.novembra 2013.godine do 17h.

Tags:

Category: Aktuelni projekti, Beograd, Novosti

Comments (6)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

 1. P(B)ravo za mame - kampanja - Šta žene žele | 08/11/2013
 1. Redza says:

  Postovani ,
  pozdravljam vas
  Sad na tv-u gledam kako nasi politicari pricaju o padu nataliteta i kako ce oni da urade nesto da podsticu stimulaciju buducih roditelja na porast nataliteta e sad me zivo zanima kako ce to nekom od roditelja pomoci tako sto ce im oni deliti savete i kojekakve price
  a dobro znamo da za dobijanje decijeg dodatka isti ti roditelji treba da obidju min 5 institucija pa bar po 3 puta u svaku a to je samo jedna od poteskoca u sistemu ja bih se obratio nekom sa mojom laickom idejom ali ne znam kome a moja ideja je sledeca :
  DA SE NAPRAVI PO JEDAN SALTER U SVAKOJ OPSTINI GDE JEDAN OD RODITELJA PREDAJE OSNOVNA DOKUMENTA ZA PRIJAVU DECIJEG DODATKA I TAJ RODITELJ JE ZAVRSIO SA ADMINISTRACIJAMA SAMO CEKA NA KUCNU ADRESU ZAVRSENA DOKUMENTA A SA TOG SALTERA NEK KORDINIRAJU GDE I KOME TREBA DA SE OBRATE JER SVAKA INSTITUCIJA IMA KURIRSKU SLUZBU A ONI TO ZLOUPOTREBLJAVAJU I GRADJANE KORISTE KAO KURIRE a verujem da me razumete o cemu pisem i na sta konkretno mislim molim vas za savet kome mogu da se obratim za ovaj predlog ili pak vi to uradite pozdrav i svako dobro vam zelim

  • Roditelj says:

   Poštovani, koalicija ove tri organizacije će se truditi da vrši pritisak na vlas za sve dobre ideje koje bi olakšale roditeljima život. Hvala Vam na ovom predlogu, dobar je i ima logike.
   Srdačan pozdrav

 2. Ivana Karic says:

  Poštovani,
  Da li postoji mogućnost da se organizuje kampanja (sa obzirom na to da će uskoro biti usvojen nov Zakon o radu) kako bi se majkama omogućilo pravo na neplaćeno odsustvovanje radi nege deteta kao i pravo na rad od pola radnog vremena dok dete ne navrši 3 godine?
  Pozdrav,
  Ivana

 3. Branislava says:

  Super je ideja,a recite mi sta sa trudnicama koja “rade” honorarno neki posao,javljaju je svaka 3 mes.na Zavod za zaposljavanje,a od firme nemaju pravo na bolovanje jer je u pitanju ugovor o delu? Ja sam u 6-om mesecu i teze mi je da radim na terenu jer takav mi je posao,ako ne radim nemam platu jos i prete raskid ugovora jer nemam ostvaren plan
  Pozdrav

  • Roditelj says:

   Na žalost, ugovor koji Vi imate stavlja Vas u veoma nepovoljnu poziciju, bez prava koje imaju žene koje imaju regularne ugovore na određeno ili na neodređeno.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.