Održana obuka o aktivnom uključivanju građanki u kampanju “P(B)ravo za mame”

| 19/12/2013 | 1 Comment

Prošlog vikenda Srbija u pokretu u saradnji sa Udruženjem Roditelj i Centrom za mame, u okviru kampanje “P(B)ravo za mame”, održalo je dvodnevnu obuku o organizovanju zajednice u Beogradu. Obuci je prisustvovalo 18 žena i majki, izabranih među brojnim ženama koje su se javile da aktivno učestvuju u kampanji.

Organizovanje zajednice, metod promene odnosa moći u društvu na kom će se kampanja zasnivati, razvijeno je od strane profesora Maršala Ganca sa Harvard univerziteta i koristi se širom sveta. Ovaj princip predstavlja udruženu akciju građana i građanki usmerenu ka ostvarenju sopstvenih interesa, koristeći sopstvene resurse.

Kampanja “P(B)ravo za mame”,  kao i sve kampanje koje udruženje građana Srbija u pokretu sprovodi  zasnovana je na principu organizovanja zajednice.. Cilj kampanje je da zaposlene majke redovno dobijaju naknadu tokom trajanja porodiljskog odsustva, direktnom isplatom iz budžeta Republike Srbije na njihove P(B)ravo za mame kampanjaračune, umesto sa računa poslodavaca. Razlog za pokretanje ove kampanje je činjenica da u danas u Srbiji, porodilje ovu naknadu dobijaju sa kašnjenjem od nekoliko meseci, što ih dovodi u tešku finansijsku situaciju u trenutku kada su im troškovi naglo uvećani. U toku kampanje, žene koje su prošle kroz trening uz podršku Srbije u pokretu, Udruženja Roditelj i Centra za mame organizovaće 250 mama i trudnica da razgovaraju sa 250 poslanika/poslanica i ubede ih da glasaju za izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Održana edukacija je učesnicama obezbedila osnovna praktična znanja o organizovanju zajednice, načinima preduzimanja akcija i kreiranja promena. Ipak, ona predstavlja tek polaznu tačku za ove inicijativne i hrabre žene. Do same promene zakona, ali i društva, one će napraviti još značajnih koraka – od  rada u timu, preko saradnje sa kompanijama i institucijama, do finalne kampanje koja će uključiti preko 500 ljudi.

 

Tags: , , , , , ,

Category: Beograd, Novosti

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Katarina says:

    Poštovani,kasno sam osetila čari materinstva i sa velikom željom i trudom dobila dva divna stvorenja,moje najvoljenije blizančiće Andreja i Milicu…ali ni slutila nisam kakva me iskušenja očekuju nakon porodjaja! Agonija i isčekivanje sopstvene plate koja kasni u momentu kada je najpotrebnije! Najgore od svega što sam plaćala i ˝danak˝ bivšeg života jer sam imala i kredit koji sam podigla,poklonila novac i nakon nekoliko godina nastavila uredno da plaćam ˝nešto˝…pro po svega zvali su iz banke sa pitanjima,upozorenjima…i sve je to remetilo moj teško stečeni mir i sreću! Kasnila je punih 5 meseci,uz sav trud da doprem do neke ˝veze˝ u Socijalnom ne bi li mi to što pre isplatili! Za to vreme boravili smo kod moje majke koja nas je pomagala finansijski jer muž prima minimalnu zaradu sa kojom smo pokrivali samo troškove pelena i mleka! Bila sam očajna i nemoćna i umorna, jer sam danonoćno bdila nad mojom dečicom…obratila sam se urednici B92,ali su oni želeli da snime reportažu gde bi nas snimali naravno samnom gde bih ja dala izjavu za medije,što nisam mogla da prihvatim jer bih u nezgodan položaj dovela moje poslodavce! U celoj priči poslodavac svaljuje krivicu na Socijalno a Socijalno na poslodavca i to je jedno ˝vrzino kolo˝ koje traje decenijama unazad! Sve u svemu tera te na ćutanje,koje porodilje ne zaslužuju u momentu kada je najteže! Želela bih da učestvujem i budem deo kampanje da budućim porodiljama i trudnicama bude lakše i bolje jer one to stvarno zaslužuju! sa poštovanjem Katarina Malešević Djokić

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.