Beograd Izdvajamo

Otvoreno pismo Gradskoj upravi Beograda povodom smanjenja jednokratnih naknada porodiljama

Gradskoj upravi Grada Beograda,

Poštovani,
povodom Vaše odluke od 17. aprila 2014. godine, o smanjenju jednokratne pomoći nezaposlenim porodiljama sa teritorije Beograda, Udruženje Roditelj izražava najoštriji protest i pita se: da li je moguće da je jedna od prvih odluka gradskih vlasti, koja se pre dolaska na vlast formalno zalagala za natalitet, bude ona koja će dodatno pogoršati položaj porodilja i time ugroziti njihovu i egzistenciju njihovih porodica?

U januaru 2014. godine, Privremeni organ odobrio je Odluku o jednokratnoj pomoći nezaposlenim i zaposlenim porodiljama, sa navedenim iznosom od 50.000, odnosno 25.000 dinara. Šta se to promenilo od januara do danas, osim što su prošli izbori?

Jasno nam je da u kriznoj situaciji, kada nema dovoljno novca u budžetu, moraju da se naprave neki rezovi, ali smatramo da roditelji i deca nikako ne bi smeli da budu prvi na toj listi rezova. Ovakav potez izazvao je s pravom ogromno nezadovoljstvo trudnica i porodilja, koje se već nalaze u teškoj situaciji, jer onim zaposlenim nadoknade kasne najmanje nekoliko meseci, a nezaposlene često nemaju nikakav drugi izvor prihoda osim republičkog roditeljskog dodatka.

Uz to, povećanjem papirologije dodatno se otežava i destimuliše ostvarivanje prava na naknadu, što je suprotno postojećim tendencijama da se ostvarivanje prava, naročito za ugrožene grupe stanovništva učini jednostavnijim a papirologija smanji.

Zato, kao roditelji s punim pravom pitamo:

  • Da li ste napravili procenu koliko će se na ovaj način novca uštedeti?
  • Da li je bilo bilo kakvih drugih budžetskih stavki koje su mogle da se promene pre ove?
  • Da li ste napravili analizu koliko ćete novih korisnika socijalne pomoći dobiti, imajući u vidu cenzus za jednokratnu pomoć za zaposlene porodilje, koji iznosi manje od 10.000 po članu porodice (što je 40.000 za četvoročlanu porodicu).
  • Koja to porodica sa novorođenčetom može da živi sa 40.000 mesečno? shutterstock_71567908
  • Da li ste razmišljali možda o primenama nekih mera iz čuvene Strategije za podsticaj rađanja?
  • Da li ste razmišljalo o tome ZAŠTO uopšte ima toliko nezaposlenih porodilja?
  • Da li je potrebno i koliko puta da vam se podvlači da su žene najviše diskriminisane prilikom zapošljavanja i tokom rada upravo na osnovu materinstva, pa ih poslodavci zato “bace” na vaš budžet?
  • Da li imate viziju i ideju kako smanjiti broj nezaposlenih žena među kojima su i porodilje a ne smanjiti iznos koji jedva da pokrije hranu i osnovne potrebe jednoj porodici za jedan mesec?
  • Da li ste vi nekada probali da živite od ovolikih primanja?

Slažemo se da treba smanjiti izdvajanja iz budžeta, ali država je upravo ta koja dozvoljava da roditelji postanu socijalni slučajevi, i ovakvo ponašanje gradskih vlasti jasno stavlja do znanja roditeljima i budućim roditeljima u Beogradu, da deca ne samo da nisu prioritet, već se prvo na njima “lome kola” dugo najavljivanih reformi.

Udruženje RODITELJ Beograd

Povezani tekstovi

Glasaj za bebe! Potpišite peticiju za smanjenje PDV-a i marži na opremu za bebe

Roditelj

Mame, mislite malo i na sebe – Wellness i spa centri u Srbiji

Roditelj

Sajam mama preduzetnica u Zemunu

Roditelj

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More