Centar za rani razvoj

ZAŠTO SE MI IGRAMO NA PODU…

Od kako smo pokrenuli naš Centar za rani razvoj,  mnogi roditelji su nas pitali zašto nemamo male stolice i klupice za decu, nego se igramo na podu. Bilo je čak i incijativa da prikupimo sredstva za klupice, da deca imaju gde da sede. Međutim, od samog početka naš koncept je upravo rad na podu, iako imamo i jedan veliki sto na kom radimo kada je to baš zaista potrebno.

Neki roditelji misle da deci nije udobno, da će se prehladiti, da nije higijenski i slično… Ova zabrinutost je  potpuno opravdana i zapravo nam govori o tome da je roditeljima veoma stalo da im deca borave u zdravom i bezbednom okruženju.

Da bi mnogi razumeli zašto je igra na podu toliko važna za razvoj deteta i zašto mi toliko insistiramo na tome, na samom početku moramo da pojasnimo i da smo pažljivo birali i podlogu na kojoj će deca da borave, da nam nije bila važna samo boja i veseli dezen nego smo u obzir uzeli mnogo faktora, na primer: da je to topli pod na kom deci neće biti hladno, da je ekološki i zdravstveno atestiran proizvod bez toksičnih boja i sastojaka, da ne sakuplja prašinu i grinje…i ono što je nama važno – na kraju radionice se lako čisti, održava i dezinfikuje. U našim prostorijama radimo kombinovano na tepisima i vinilu koji potpuno zadovoljavaju sve ove kriterijume. Uostalom, i igračke koje koristimo u našem radu su na isti način birane – svaka ima atest da je ekološka i netoksična.

Nama je takođe sve ovo važno, ali nam je važno i da roditelje, pošto smo im objasnilil da su im deca na toplom, bezbedom i čistom,  upoznamo i sa dragocenim prednostima igre i aktivnosti na podu.

Naše radionice su takve da podrazumevaju učešće roditelja i dece zajedno, i to od bebirona do dece predškolskog uzrasta. Tokom radionice svi sedimo na podu, uglavnom u krugu, a  za pojedine aktivnosti se podelimo u grupe. To nam omogućava da budemo svi u istoj ravni, da se svi vidimo, da lakše komuniciramo. Na taj način deca nas ne gledaju odozdo, i to je prva stvar koju istaknemo kada je obraćanje deci u pitanju – moramo im se obraćati sa iste visine. Sedenje na podu olakšava grupni rad i kooperativno učenje, što je osnovna postavka našeg radioničarskog pristupa.

S druge strane, na raspolaganju nam je daleko veći prostor koji ne zauzimaju klupice i stolice, deca su slobodnija u pokretu, mogu da sede, ili leže na stomaku, valjaju se, kotrljaju…  Ovo nam ne ometa rad, jer su sve ove aktivnosti sastavni deo igre i učenja. Zato se naš program i primarno bazira na radionicama „Učenje kroz igru“. Takođe, ovaj princip stimuliše aktivnost, podiže raposloženje, stvara pozitivnu energiju grupe i veseliju atmosferu za rad.

Uzgred, postoji dobro poznati „floortime“ koncept, specijalno razvijen za tretman dece sa autizmom. O tome možemo pisati više drugi put, međutim, mi ne primenjujemo taj koncept (on zahteva licencu koja je pritom i vrlo skupa), ali on je i dizajniran na osnovu upravo svih prednosti rada na podu sa decom koji su naširoko poznati u pedagoškoj, psihološkoj i defektološkoj praksi, ali i u svakoj kući posvećenih, intuitivnih roditelja.

Dakle: dobar deo odrastanja i učenja, u ustanovama i drugde, treba da se odvija na podu. Spustite se u svet svog deteta i igrajte se! Razloga je mnogo, a izgovora nema – danas ćete lako pronaći pod koji nije preskup, a s kojim ne morate da brinete o toplini, bezbednosti i zdravlju. download

Povezani tekstovi

Manipulativna spretnost

Roditelj

Šta je to afektivna vezanost?

Roditelj

Ritmičko muzičke aktivnosti

Roditelj

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More