Roditelji, batina nije iz raja izašla

| 09/07/2015 | 0 Comments

Osim sklapanja istopolnih brakova, surogat materinstva i ubistva iz milosrđa, deca zauzimaju poseban deo ovog zakonika i ona su u njemu najzaštićenija.

„Roditelji ne smeju podvrgavati dete ponižavajućim postupcima i kaznama koje vređaju ljudsko dostojanstvo deteta…“, piše u predlogu. Pisac nacrta GZ izričito navodi da „roditelji ne smeju fizički kažnjavati dete i dužni su da ga štite od takvih postupaka drugih“.
Angelina Radulović iz Udruženja „Roditelj“ smatra da oblast vaspitavanja deteta ne treba da bude deo zakona, već da sam roditelj mora biti svestan posledica svog ponašanja prema detetu.
– Društvo i zakon ne treba da okrivljuju roditelje što ne znaju za drugi vaspitni metod. Pritom, ne znači da je roditelj zlostavljač ako je svom detetu jednom udario vaspitnu ćušku. Potrebno je raditi sa roditeljima na rešavanju konflikata sa decom na drugačije načine, autoritet se može izgraditi drugim metodama, a ne batinama. Kao društvo ne treba da podstičemo batinanje dece, ali roditeljima treba ponuditi alternativu i edukovati ih – kaže za „Alo!“ Radulovićeva.

Category: Magazin, Porodica, Press clipping

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.