Izdvajamo Podrška dojenju

Banke humanog mleka – jer majčino mleko nije samo hrana, već i lek

Majčino mleko nezamenljivo je kao najbolja hrana za bebe tokom prvih meseci života jer sadrži hranljive materije koje tek rođene bebe štite od alergija, infekcija i podstiče razvoj njihovog imunološkog sistema i metaboličkih funkcija. Za prevremeno rođene bebe majčino mleko je više od hrane, ono je i lek jer sadrži imunoaktivne supstance koje su presudne za pravilan razvoj organa.

Ovo je razlog zašto je doniranje mleka bebama čije majke nisu u mogućnosti da doje, jedan od najplemenitijih gestova. Upravo zato je Rosa voda odlučila da sversrdno podrži osnivanje i razvoj Banke humanog mleka od samog početka. Od 2010. godine do danas Rosa je podržala otvaranje tri Banke humanog mleka u Srbiji.

Prva Banka humanog mleka otvorena je na Institutu za neonatologiju u Beogradu, zatim je usledilo otvaranje Banke humanog mleka na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu a prošle godine i na Klinici za pedijatriju Kliničkog centra u Kragujevcu.Slika-banka-mleka-i-Rosa

Zahvaljujući edukativnim aktivnostima, svake godine u bankama humanog mleka prikupi se sve veća količina doniranog mleka, a Srbija je vodeća zemlja po količini doniranog humanog mleka u regionu. To znači sigurnu budućnost i dobar start za preko 4.000 prevremeno rođenih beba koliko ih se u proseku rodi svake godine u Srbiji.

Kako bi se ovaj dobar trend nastavio Rosa nastavlja sa aktivnostima koje promovišu i podržavaju mame koje imaju više mleka nego što je njihovoj deci potrebno, da postanu dobrovoljni davaoci. Sve mame koje imaju razvijenu laktaciju, koje su zdrave, ne puše i ne piju, ne koriste redovno lekove kao ni biljna lekovita sredstva mogu postati donori.

Sve zainteresovane mame koje žele postati donori, mogu se obratiti odeljenju za majke dojilje Instituta za neonatologiju u Beogradu na broj telefona 011/36-30-127 ili Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine na broj telefona 021/488-05-42. Više informacija o bankama humanog mleka možete naći na sajtu www.bankamleka.rs. Projekat Banka mleka_Rosa (4) 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

ProPolis books i Roditelj poklanjaju knjigu “Konrad i Kornelija”, Katarina fon Numers Ekman

Roditelj

Uskršnja poklonijada Udruženja RODITELJ u školi za slušno ometenu decu

Roditelj

Saopštenje Udruženja Roditelj povodom Strategije za podsticaj rađanja

Roditelj

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More